Yue Dai, čínský domainer, který vlastní nejvíce dvoupísmenných .com domén

Včera vyšel na Domain Name Wire super rozhovor s domainermem Yue Dai (Meet Yue Dai, the man who owns the most two-letter .com domains), který podle whois drží nejvíce dvoupísmenných .com domén na světě. Celkem jich má 16. Dalších 10 prodal během posledních tří let. Dále vlastní 15 dvoupísmenných .cn domén, 150 třípísmenných .cn a 40 třípísmenných .com domén. Sám pro sebe si koupil doménu Yuming.com (yuming znamená doménové jméno v čínštině), kde prodává domény.

Největší doménový trh na světě

Čínu vnímá jako největší doménový trh na světě. Žije zde 1,4 miliardy lidí, z toho v roce 2020 bude 1,1 mít přístup k Internetu. Čína investuje obří prostředky do rozšiřování digitální ekonomiky. 5 bilionů USD půjde na 5G sítě, AI další projekty, které pomohou jejich digitální ekonomice. To vše znamená více obchodních příležitostí a samozřejmě i větší poptávku po doménách. V Číně je 30 milionů společností a jejich počet roste. Číňané jsou navíc podle něj velice pracovití a chtějí se prosadit. V rozhovoru zmínil i koronavirus. Čína je jedna z nejrychleji zotavujících se zemí.

V červnu 2019 bylo na čínské kontakty registrováno 48 milionů domén, 21,8 milionů z toho .cn (od konce roku 2018 nárůst o 2,9 %). .cn doména je třetí největší na světě (po .com a .tk).

Proniknout na největší doménový trh však pro lidi ze západu není nic jednoduchého, podobně jako mají problém Číňané dostat se na západ. Jsou zde příliš velké jazykové a kulturní bariery. Proto je nejlepší najít si lokální spojku, která má místní kontakty (celebrity, potenciální koncoví kupci, atd).  Takže pokud chcete nakupovat v Číně, je třeba najít si zde kontakt, což není problém, protože mnoho čínských společností má nadnárodní působení. Takto byly do Číny prodány top domény jako House.com, VIP.com anebo Trip.com.

Číselné domény

Číňané ve většině případů preferují .com a .cn domény. Jsou známý svou zálibou v číselných doménách, které pro ně mají mystický nádech. Třeba 8 znamená bohatství, 6 reprezentuje hladký a klidný průběh, 9 je vnímána jako vznešená a velká – největší číslo. Naopak nemají rádi číslo 4, které reprezentuje smrt (viz. článek Čísla v čínské kultuře). Velice oblíbené jsou také číselné kombinace se skrytým smyslem například 520 znamená “Máme tě rád”, 84 je autobus, 51 zase “Já chci”. Domény jako 88.com, 8888.com anebo 999.com jsou zde velmi velmi drahé. Jeho přátelé za podobné dali miliony, dokonce i desítky milionů dolarů.

Co se týká delších číselných domén, tak čínští zákazníci nemají problém koupit troj anebo i čtřčíselné domény, pokud je dobrá cena. Až 30 % transakcí je za číselné domény. Kupují je zejména jako investici anebo aby je používali. Vědí že hodnota domén v čase roste.

Písmenné domény

Za posledních 20 let se počet dvoupísmenných .com domén vlastnících čínskými kontakty zvedl z 0 na 200 a tento trend pokračuje. Krátké domény jsou Číňany vnímány jako velice prestižní. Dvoupísmenná .com doména je v Číně symbolem síly.

Nákupní horečka po krátkých doménách vrcholila v roce 2015. Čínští domaineři vytlačili cenu 4 písmenných .com domén z 200 USD na 3000 USD. Byla to však jen bublina, který splaskla. Teď je cena čtyřpísmenných .com domén zaseknutá někde mezi 300 až 400 USD.

Yue Dai říká, že se zaměřuje na dvou a trojpísmenné domény, protože čtyřpísmenné mají příliš nízkou hodnotu. Prodat dvoupísmennou .com doménu je jako prodat přes 500 čtyřpísmenných.

Začínajícím domainerům však doporučuje i čtyřpísmenné, které se dají prodávat koncovým kupcům.

nTLD

V roce 2015 a 2016 investovali do nTLD čínští investoři obrovské peníze nejen do nTLD ale i národních domén. To vedlo k snížení peněz na sekundárním trhu .com a .cn, což vedlo k rychlému pádu cen. Bublina praskla. Proto si myslí že už tolik investovat do nTLD nebudou a pokud ano, nebudou to už tak obrovské objemy.

Číňané se zaměřují převážně na .com a .cn. Chtějí dobré a populární klíčová slova.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup