Další akce na .sk doménu, jak si vlastně vede po převzetí CentralNIC

SK-NIC si pro nás připravil další akci na .sk domény. Tentokrát slaví pokoření mety 400K domén krátkou, ale zato výraznou slevovou akcí. Po dobu čtyř dnů (21.01.2020 do 24.01.2020) si můžeme koupit .sk doménu za 4 EUR, respektive to je cena, za kterou doménu nabízí akreditovaným registrátorům.

Kdo se akce účastní

Na akci EURid, kde bylo možné registrovat .eu domény za 10 EUR na 10 let, spousta registrátorů na tuto variantu nemělo připravený systém. Proto se jí účastnilo jen pět z nich. U akce SK-NIC žádný podobný problém řešit nemuseli, ale přesto se jich zapojilo jen pět. Zřejmě nepovažují cílovku za zajímavou, což se dá zvláště u menších hostingů chápat.

Registrátor Cena Poznámka
Gigaserver 94 Kč Je nutné použít slevový kupón SK-ZA-94
Wedos 99 Kč Akce platí jen do 23.01.2020
Forpsi 99 Kč Do 12:00 24.01.2020
General Registry 99 Kč Patří pod Forpsi – stejná pravidla
Subreg 131 Kč

Pokud jsem na někoho z českých akreditovaných registrátorů zapomněl, tak dejte vědět. Data jsou čerpána z Twitter profilů hostingů.

Jak si vede .sk doména

V roce 2017 byl, i přes nesouhlas odborné veřejnosti, SK-NIC prodán nizozemské společnosti CentralNic. Ten nastartoval sérii změn, které proměnili .sk doménu k nepoznání. Změnili pravidla, tak aby doménu mohl vlastnit jakýkoliv občan EU, zjednodušili řadu procesů a úplně zrušili jakoukoliv offline byrokracii, která byla nedílnou součástí mnoha úkonů. Spustili řadu propagačních akcí na podporu prodeje .sk domén. Výsledkem samozřejmě je nejen růst počtu .sk domén, ale i registrátorů ze zemí EU, kteří zařadili slovenskou doménu do své nabídky.

Tím to samozřejmě nekončí. SK-NIC pro domény .sk spustil v dubnu 2019 DNSSEC a v současné době je takto chráněno už přes 30 % .sk domén. Aby motivoval SK-NIC registrátory nasazovat DNSSEC, tak promo akce 100 EUR za každých 100 domén se od roku 2020 počítá jen pro zabezpečené domény.

Závěr

Co k tomu dodat. Vypadá to, že se .sk doménou to nakonec nedopadlo tak špatně, ale uvidíme co nám přinesou následující roky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Další akce na .sk doménu, jak si vlastně vede po převzetí CentralNIC”

Comments are closed.