Na seznamu cenzurovaných webů v ČR je už 121 domén

Věděli jste že v ČR existuje seznam domén, které musí všichni poskytovatelé internetu v ČR blokovat? Tento seznam udržuje ministerstvo financí, konkrétně odbor 34. Na přidání domény do tohoto seznamu není potřeba rozhodnutí soudu ani státního zástupce. Umožňuje mu to zákon o hazardních hrách platný od roku 2017.

Tento seznam je udržován ve formě PDF souboru (ke stažení zde). Naštěstí na Github najdete i txt verzi. Technicky cenzura probíhá formou blokování domén na úrovni DNS, takže celkově žádná sláva. Stačí použít například DNS Google anebo jiného nadnárodního poskytovatele a celou cenzuru snadno obejdete.

Ještě před dvěma roky byly na seznamu jen dvě domény. Podle ankety, kterou jsem udělal na Twitter, hlasovalo 41 % lidí, že jim obě domény jdou a 29 % že má obě domény blokované (více v článku Jak nakonec dopadla cenzura českého internetu). Teď jich tam už je 121. Nikdo to vlastně teď ani neřeší. Varovný projekt Přichází Cenzor! od CZ.NIC zmizel. Doména je přesměrována. Což je velká škoda. Prostě se na celou věc zapomnělo. Popravě i mě by to uniklo pokud by o tom Jan Sedlák nenapsal zprávičku na Lupě.

Přitom na něco podobného by se zapomínat nemělo. Je tu nástroj, který umožňuje cenzurovat internet všem obyvatelům v ČR. Stačí drobná nenápadná změna a může to dopadnout jako s paragrafem 7b. Nikdo si ničeho nevšimne a najednou budou poskytovatelé internetu muset nasadit sofistikovanější a dražší metody blokování. K hazardním webům se navíc přidají třeba weby označené jako “potenciálně porušující zákon” anebo “všechny kde věc nesnese odkladu” – na zahraniční hostingy ostatně 7b nemá páky.

Závěr

Nevím jestli někdo měří efektivitu české cenzury internetu. Celkem by mě zajímalo jestli k něčemu vlastně je. Pokud ne tak stojí nejen daňové poplatníky zbytečné peníze a měla by se zrušit. Alespoň se do budoucna vyhneme možnému zneužití.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Na seznamu cenzurovaných webů v ČR je už 121 domén”

  1. Jsem rád, že můj provider neblokuje (zkoušel jsem první 2 domény ze seznamu). Ono nejde ani tak o cenzuru jako spíše o to, že firmy na seznamu tu nejsou registrované pro online hazard a neodvádí tu ani korunu ze zisku. Než se za nimi honit, tak je “snažší” jim zablokovat příliv českých uživatelů.

Comments are closed.