Majitelé .eu domén z Velké Británie si je budou moct nechat i po Brexitu.

Doménu .eu mohou vlastnit pouze subjekty se sídlem v EU. Vzhledem k tomu, že se Velká Británie rozhodla EU opustit, tak v den, kdy tak učiní budou všichni držitelé z Velké Británie porušovat smluvní podmínky. Toto potvrdil jak EURid tak i úřady Velké Británie. Ovšem vypadá to, že s tím Brexitem to nakonec nebude až tak horké a Angličané by si mohli .eu domény nakonec ponechat i po Brexitu, pokud tedy nějaký vůbec bude…

Ačkoliv EURid oznámil, že neplánuje kvůli Brexitu začít dělat výjimky, tak nakonec asi bude muset. Evropská komise totiž 18. července 2019 vydala oznámení, kterým dává poměrně složitým (byrokratickým) způsobem najevo že, ačkoliv se z pohledu EU 1. listopadu 2019 (den po dalším oficiálním Brexitu) stane Velká Británie zemí třetího světa (third country nationals), tak je nutné brát ohledy na držitele domén.

Oficiálním důvodem je, že vlastníci .eu domén Velké Británie jsou legálními držiteli a to by se mělo zohlednit, i když budou třetí zemí světa z pohledu EU. Což má samozřejmě něco do sebe. Doména je vašim vlastnictvím (spíše nakládání s doménou) a v dobré víře jste si jí registrovali a něco na ní vybudovali. Že se hlasující většina rozhodla EU opustit a vy ztratíte právo na doménu, není vaše vina. Neudělali jste nic špatného. Trochu to připomíná vyvlastnění. Jakmile o doménu přijdete někdo si jí ochotně registruje.

Teď je otázka co s tím udělat EURid. V oznámení totiž není nic o tom, jak má postupovat. Na jejich stránkách jsem naše tiskovou zprávu, kde shrnuli oznámení Evropské komise a že počkají na další pokyny.

Závěr

Souhlasím s Evropskou komisí, že by Brexit neměl někoho zbavit jeho práv s doménou dále nakládat. Na druhou stranu výjimky nedělají dobrotu. Možná by to chtělo nechat současným držitelům z Velké Británie právo na jejich .eu. Nové registrace už Angličanům nepovolit. Přeci jen .eu doména má reprezentovat osoby a firmy působící v EU. Tak byla navržena.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Majitelé .eu domén z Velké Británie si je budou moct nechat i po Brexitu.”

  1. Tohle dává smysl a lepší rozhodnutí se asi ani takhle na rychlo udělat nedalo.

  2. EU domény stejně nikdo moc nechce tak můžou být vůbec rádi že si je Britové nechají.

Comments are closed.