Vládní úřad Velké Británie zveřejnil varování pro držitele .eu domén – najděte si jinou doménu nebo o ní kvůli brexitu přijdete

.eu doména je určena pouze pro držitele z členských států Evropské Unie. Takže pokud nějaký stát opustí EU, tak jeho občané přijdou o právo jí vlastnit. A právě to se týká Velké Británie, jejichž občané si odhlasovali vystoupení z EU, obecně nazývaný také jako brexit. K tomu dojde 29. března 2019 přesně o půlnoci tamního času.

Podle kvartální zprávy EURid (Q3/2018) drží obyvatelé Velké Británie celkem 273.060 .eu domén. Část z nich už se s tím smířila. Oproti Q3/2017 poklesl počet domén ve Velké Británii o 10 %.

EURid žádnou výjimku neplánuje

Přiznám se že jsem doufal, že by EURid mohl udělat nějakou výjimku anebo přehodnotil pravidla. Třeba .eu by mohla být i pro oficiální čekatele a bývalé členy anebo rovnou jí nechat pro všechny státy Evropy. Jak to však vypadá, tak se EURid zachová stejně tvrdě jako zbytek EU. Respektive Evropská Komise pro komunikační sítě, obsah a technologie vydala 28. března 2018 zprávu “WITHDRAWAL OF THE UNITED KINGDOM AND EU RULES ON .EU DOMAIN NAMES” a v ní se přímo píše.

As of the withdrawal date, undertakings and organisations that are established in the
United Kingdom but not in the EU and natural persons who reside in the United
Kingdom will no longer be eligible to register .eu domain names or, if they are .eu
registrants, to renew .eu domain names registered before the withdrawal date.
Accredited .eu Registrars will not be entitled to process any request for the registration of
or for renewing registrations of .eu domain names by those undertakings, organisations
and persons.

K datu vystoupení fyzické osoby a podniky, kteří sídlí na území velké Británie ale zároveň nemají organizační sídlo ve státě EU nebudou mít právo registrovat anebo prodlužovat .eu domény. Akreditovaný registrátoři nebudou oprávněni provést jakýkoliv požadavek na registraci anebo prodloužení .eu domén.

Je prostě konec. Žádné domény .eu pro lidi z Velké Británie.

I když snaha ze strany Velké Británie tu byla. Chtěli rozšířit .eu doménu i pro státy v Evropském Hospodářském Prostoru.

Reakce vládních úřadů a podivná doporučení

Doména je často klíčovým prvkem online podnikání. Pokud na ní založíte svůj byznys, tak jakýkoliv doménový rebranding může být na opravdu dlouhou dobu. Navíc přijdete o všechny zpětné odkazy a reference. Kdo tedy postavil svoje podnikání na .eu má problém.

V případě .eu si nemyslím že by to mohlo mít nějaký astronomický dopad na ekonomiku Velké Británie. Samozřejmě nějaké peníze tam budou. Třeba zákazníci z Francie, kteří by se na doménu dostali z vyhledávače najdou konkurenci třeba v Německu. Takže utratí své peníze jinde. Na druhou stranu Velká Británie bude mít daleko větší problémy v případě eshopů. Nevíme jak dopadnou nakonec dohody, ale ten kupec z Francie to bude mít po brexitu určitě levnější a výhodnější koupit z Německa či jiného státu EU.

Takže vzhledem k tomu, že většina BFU nemá ani ponětí že po 29. březnu 2019 už nebudou moct prodloužit svou .eu doménu, přichází na pomoc stát s osvětou.

Department for Digital, Culture, Media & Sport vydalo na svých stránkách článek, kde upozorňuje že podnikání firem může být ohroženo, protože hrozí že o doménu přijdou. To je samozřejmě super a chválihodné. Jenomže doporučují přejít na jednu z následujících domén:

If your current .eu registration is due to expire after 29 March 2019, you may wish to discuss transferring your registration to another top level domain. Examples of other top level domains include .com, .co.uk, .net or .org.

Na prvním místě doporučují .com a pak teprve národní doménu .co.uk. To je přinejmenším trochu zvláštní. Neumím si přestavit, že by v případě vystoupení ČR z EU doporučovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu jako první variantu náhrady za .eu právě .com místo .cz.

Mimochodem registr Nominet, který má .uk na starosti od roku 2014 umožňuje registrací přímo .uk domény. Vypadá to tedy spíše na neznalost úředníků.

Existuje řešení?

Podle dokumentů nebudou moct občané Velké Británie domény prodlužovat a registrovat. Nic tam nebylo o rušení anebo transferu ;)

Věřím že se vyrojí spousta firem, které umožní vlastnit doménu prostřednictvím prostředníka. Něco jako se dříve dělalo s .cz doménou, když jste chtěli skrýt vlastnictví. Krátkodobě to fungovat může, ale z dlouhodobého hlediska potřebujete mít naprostou kontrolu nad doménou. Co se stane pokud někdo rozjede UDRP anebo se o doménu začne zajímat policie? Hodí vás přes palubu? Nahlásí všechno poctivě a vy o doménu přijdete?

Vychází z toho jedno zajímavé poučení. Při volbě domény se dobře rozmyslete jakou si zvolíte. Zvláště u národních domén není nic jisté, protože ty nemá ICANN tak pod kontrolou jako třeba nadnárodní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Vládní úřad Velké Británie zveřejnil varování pro držitele .eu domén – najděte si jinou doménu nebo o ní kvůli brexitu přijdete”

  1. Jsem zvědav na zásadu reciprocity. Pár .co.uk domén mám :-(

Comments are closed.