Podle Ahrefs je převážná většina vyhledávání na Google long tail

O Vánocích zveřejnil oficiální Twitter účet Ahrefs celkem zajímavý graf. Na něm je vidět, že 92,42 % ze všech hledaných frází na Google jsou long taily.

Koláč byl sestaven na základě 1,9 miliardy vyhledávacích dotazů v USA. Jedná se o měsíční hledanost.

  • 92,42 % ze všech hledaných frází je hledáno 0 – 10x za měsíc.
  • 6,01 % 11 – 100x
  • 1,41% 101 – 1000x
  • 0,15 % 1001 – 10K
  • Více jak 10K má 0,01 %

 

Že je více long tailů než dalších frází asi nikoho nepřekvapí. Vždyť na jedno slovíčko s velkou hledaností připadnou desítky dvouslovných a stovky víceslovných. Kdo někdy zkoušel MFA tak jistě ví, že se více vyplatilo najít přesné fráze s nižší hledaností než cílit na ta nejhledanější klíčová slova. Bylo jednodušší obsadit top pozice a navíc reklama byla lépe cílena, takže se to projevilo i na počtech prokliků.

Nejtěžší je samozřejmě tato klíčová slova najít. Dříve se používalo více metod. Například vytáhnout data z našeptávače a propojit je se statistikami hledanosti (Seznam) anebo daty z AdWords (Google). S trochou automatizace se toho dalo najít celkem dost. Ačkoliv stále MFA v nějaké formě fungují, tak už se o nich tolik nemluví. Důvod je že generace co je dělala pokročila dál anebo postupně lidi odpadli. Nová začala dělat něco jiného. Já jsem si pár MFA webů na památku nechal a stále fungují.

Ale vraťme se zpět k long tail. Něco jiného je graf ukazující že jen zlomek hledaných frází má slušnou hledanost a kolik se toho vlastně hledá. Podle článku na Ahrefs, který tato data využívá tvoří 60,67 % všeho hledání 0,16 % nejhledanějších klíčových slov (1K+ hledání za měsíc). Pokud bychom vzali opravdu jen ta nej, tak 0,01 % klíčových slov, tj. s hledaností 10K+, tvoří 40,15 % hledání.

Tedy necelých 40 % všeho hledání připadá na long taily. To je celkem dost když se nad tím zamyslíte. Stále slušná porce.

Jak toho využít?

To záleží web od webu. Eshopy mohou rozšířit popisky produktů anebo rozdělit jednotlivé produkty, pokud mají více variant, tak aby odpovídaly tomu co hledá pár lidí za měsíc. Spousta práce, kde výsledek uvidíte až za delší dobu. Když se to povede tak na konverze super.

Pro online magazíny tvoří long taily velmi dobrý zdroj návštěvnosti. Jejich větší konkurence většinou nemá čas zabývat se detaily a o tom právě long taily u magazínů jsou. Pokud píšete třeba o známých osobnostech tak specifická skupina čtenářů chce třeba vědět více o nich. Velké magazíny to řeší vytvořením samostatné stránky, ale ne vždy dokáží pokrýt vše. Ideální bude asi příklad. Pokud píšete třeba o nějakém bezpečnostním incidentu – třeba únik hesel. Tak na rozdíl od konkurence si můžete dát tu práci a zjistit jak jsou jednosměrně šifrována. Zaujmete skupinu lidí, kteří budou hledat jaké šifrování použila ta společnost.

Obdobně třeba když píšete o nějaké známé osobnosti z IT a tam bude že začal programovat ve 14 letech, tak můžete zjistit v jakém jazyce anebo co byli jeho první projekty. Někdo kdo bude dělat seminárku tak se mu to bude hodit.

Obecně je to nakonec o té přidané hodnotě pro čtenáře, jak se o tom všude píše :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup