Za poslední rok zrušeno více jak 1M webových stránek kvůli porušování zákona

Americká organizace National Intellectual Property Rights Coordination Center (Národní koordinační centrum pro práva duševního vlastnictví) – NIPRCC, se ve spolupráci s dalšími organizacemi po celém světě postarala o zrušení více jak jednoho milionu webových stránek. Hlavním důvodem bylo porušování autorských práv, respektive prodej padělků automobilových dílů, elektroniky, předměty denní hygieny a spoustu dalších.

NIPRCC je považována za hlavní zbraň vlády USA v boji s padělky a pirátstvím. Vznikla v roce 2000 v reakci na dlouhodobou kritiku, že se jednotlivé federální agentury nedokázaly efektivně bojovat s padělky. NIPRCC má za úkol koordinovat činnost a předávat informace. V podstatě je to centrála, přes kterou proudí všechny informace a organizují se akce nejen v jednotlivých státech USA, ale i po celém světě. NIPRCC také přímo spolupracuje s výrobci známých značek, filmovým a herním průmyslem.

Tento rok například při jedné operace zabavili 33.600 domén ve spolupráci s HSI (Homeland Security Investigations), Europolem, Interpolem a dalšími 26 agenturami z různých zemí. Na akci se dále podílely i komerční společnosti, kterým se podařilo zabavit 1,21M domén a dosáhnout odstranění 2,2M odkazů ze sociálních sítích a online tržišť třetích stran.

Zákazníci byli údajně často v ohrožení života. Například HSI šetřila padělky airbagů a automobilových senzorů, které byly doslova životu nebezpečné. Zabavili přitom 5 domén.

Ve spolupráci s ministerstvem obrany zase docílili zabavení domény, na kterém byl web nabízející padělky integrovaných senzorů.

Podle NIPRCC je každý rok trh zaplaven novými padělky doslova všeho. Jsou jak offline tak i online. Přitom mohou ohrožovat lidské životy. Je nutné jednat nejen rychle, ale také organizovaně. Jedině tak se dá ochránit americká ekonomika a zdraví nic netušících lidí.

Závěr

Většina článků a informací výše je PR. Takže to chce brát s rezervou. Pravdou však je, že na internetu je všechno snadno dostupné a doslova na dosah ruky. Bez spolupráce mezi státními organizacemi a soukromými firmami by to nešlo ani omezit. Například Google dokáže velice rychle reagovat na reklamu na padělky. To samé Facebook. Lidé se k padělkům dostávají přes prostředníka – vyhledávače, sociální sítě, případně emaily.

Nakonec je to však o nás samotných. Pokud chceme nakupovat padělky, tak si je najdeme.

V každém případě cca 1,24M zrušených webů je síla :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup