Tesla.com prodána za 11M USD

Zakladatel společnosti Tesla a SpaceX Elon Musk prozradil na Twitter, že se mu konečně podařilo koupit doménu Tesla.com. Zaplatil za ní 11M USD.

Získat tuto doménu mu zabralo více jak dekádu a stálo ho to hodně času a úsilí. Doposud používala společnost doménu teslamotors.com, kterou jak sám přiznal neměl moc rád. Navíc aby jí mohl používat musel koupit práva na Tesla Motors za 75K USD v roce 2004. Pokud by se mu to nepodařilo, tak by podle něj dnešní Tesla byla Faraday.

Když se nad tím zamyslíme tak TeslaMotors.com je přesně ukázkou takové druhořadé domény. Všichni Elonovím elektromobilům říkají prostě Tesla. To je značka, která se dobře propaguje a vyjadřuje samotný produkt. Tesla Motors naproti tomu většině lidí moc neříká. Myslím že při hodnocení domén je toto velmi důležitý faktor.

Tesla.com se tak zařadila mezi nejdražší potvrzené prodané domény v historii. Konkrétně na druhé místo za doménou sex.com, která byla v roce 2003 prodána za 13M USD. Samozřejmě máme tu i dražší prodeje, ale ty buď přímo nebyly potvrzené anebo jejich součástí byl i nějaký projekt. Často se také část ceny platí formou akcií. Takto velká částka čiště v „cash“ je velkou výjimkou.

Elon není žádný doménový nováček. Vlastní třeba doména x.com, kterou označuje za nejvíc cool doménu na světě :)

Ještě jedna zajímavost z minulosti. Doménu se snažila neúspěšně získat společnost Tesla Industries, Inc. V roce 2005 přes UDPR.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup