Google vládne v USA vyhledávání a jeho pozice je nejsilnější jaká kdy byla

Podle Digital Marketing Report za Q3 2018 od společnosti Merkle narostl meziročně počet návštěv z organického hledání v USA z Google o 9 %. V minulém kvartálu to byla 2 %. Jedná se nejlepší výsledek od roku 2015, kdy Google vypustil nové reklamní formáty, které cílily hlavně na mobilní telefony. Celkově tak v USA jde z Google až 92 % organické návštěvnosti, 3 % z Yahoo a 5 % Bing. Každý z jeho konkurentů ztratil 1 %.

V USA se hodně píše o růstu vyhledávače DuckDuckGo. Report však uvádí, že to není tak žhavé jak uvádí novinové titulky. Řadí jej do kategorie ostatní, která má meziroční pokles o 0,2% na pouhých 0,6%. Google je v USA naprostým králem organického vyhledávání

Podíl na návštěvnosti z vyhledávání je za poslední rok víceméně stabilní. V tomto kvartálu se ustálil na 26 % u desktopů a 25 % z mobilů. Pokles v minulém roce způsobila hlavně sociální média a stále výraznější reklama ve vyhledávačích.

 

V 3Q 2018 se podíl počtu prokliků z mobilních telefonů dostal až na 48 %. Tablety měly 9 %. Mobilní zařízení tedy v Google v USA už vedou. Brzy se však dočkáme okamžiku, kdy počet prokliků z mobilů bude větší než z tabletů a desktopů dohromady. Jen pro zajímavost co se týká reklamy, tak mobily a tablety tvoří 62 % prokliků.

Co se týká reklam, tak meziročně vzrostla útrat firem o 17 %, počet prokliků o 9 % a cena za proklik o 7 %. Čistě u Google to bylo o 18 % útrata, 8 % CPC a 9 % počet prokliků. Tam to ale hodně táhl Google Shopping Ads, který “odsává” peníze z Textových reklam. Meziročně rostla hlavně útrata za reklamy na mobilních telefonech +33%, desktop měl 11 %, tablety jsou na 0.

Z dalších zajímavostí:

  • minimální cena za nebrandovou reklamu v horní části Google se zvedla o 26 %
  • partneři Google se podílí na počtu kliknutí 5 %
  • Google Maps produkují 7 % kliků na reklamu

 

Sociální sítě se podílejí na návštěvnosti webů v USA 3,4 % a již druhý kvartál za sebou jejich podíl klesá.

Zajímavé je, že zatímco tradiční sociální sítě jako Facebook a Twitter se podílí méně na návštěvnosti webů v USA, tak třeba YouTube anebo Instagram zažívají rekordní růst. Škoda že v reportu nejsou statistiky Redditu. V každém případě se není čemu divit.

Facebook začíná být pro firmy nezajímavý, bez placené reklamy se “dál” nedostanete a v podstatě děláte obsah jen pro pár fanoušků, které už jste náročně získali. Domnívám se, že je efektivnější je přetáhnout na svůj obsah (web, aplikace), který máte pod kontrolou.V každém případě do něj firmy v USA stále více investují. V 3Q 2018 to bylo dokonce meziročně o 25 % více, za což získali o 6 % impresí více a zároveň se jim zvedla cena za 1K zobrazení o 18%. Naproti tomu třeba na YouTube utratili inzerenti o 77 % více peněz, ale získali za to o 216 % více impresí a překvapivě cena za 1K zobrazení klesla o 44 %. Mohou za to hlavně reklamní formáty, které vyžadují akci ze strany uživatele.

 

d

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup