Jak rozjet Webdeal

Webdeal.cz je diskuzní fórum, které vzniklo jakou součást rebelie proti změnám na Webtrhu v říjnu 2010. Z fan projektu vyrostl Webdeal do online platformy, která toho umí celkem dost. Troufám si říct, že v mnoha ohledech překonal Webtrh, na kterém je znát, že se zasekl a nevyvíjí. Tisíce hodin práce, které do Webdeal vložili dva programátoři, však z něj druhý lepší Webtrh neudělali. Prostě chyběla větší komunita. V dubnu 2017 Webdeal koupil Michal Kubíček a Václav Bartoš. Situace se však moc nezlepšila. Teď začátkem července se objevila diskuze Jakou má budoucnost Webdeal?, kde se probíralo jak Webdeal nastartovat. Sice v ní je dost skeptických názorů, ale myslím si že bych věděl jak na to.

S diskuzním fóry nějaké zkušenosti mám. Dlouhou dobu jsem dělal moderátora na Webtrhu a pár vlastních také rozjel (a prodal). Má také pár blogů, kolem kterých jsou větší či menší komunity. Myslím si že vím po čem lidé touží ;)

Backend vs frontend

Na Webdeal se pravidelně píše, kolik zavedli novinek, co opravili a co plánují. To je samozřejmě super a pro život jakékoliv komunity naprosto nezbytné. Problém je, že komunita chce vidět změny. Nezajímá je, že jste něco aktualizovali, přešli na novou verzi PHP a dokonce že jste opravili nějaké bugy. Komunitu dokonce nebere že máte nový systém fakturace, který všem ulehčí práci. A víte proč? Protože všechno, co už dávno mělo být hotové považuje za standard. Komunita chce věci nové, ideálně takové z kterých má nějaký prospěch.

Jednoduše řešeno backend byť je na něm nejvíce práce nikoho nezajímá. Musíte lidem postupně dávkovat to, z čeho něco mají. Na diskuzním fóru to jsou třeba podpisy, ale nedáte jim je naráz. 1. měsíc spustíte podpisy na 1 řádek, 3. měsíc spustíte podpisy na dva řádky a budete tvrdit že jim to musí stačit. 5. měsíc umožníte v podpisech používat HTML formátovací značky B, I, U. 7. měsíc dovolíte používat odkazy. 9. měsíc přidáte podporu emoji.  11. měsíc dáte možnost napojit podpis na RSS kanál blogu uživatelů, který vždy zobrazí poslední článek. atd.

Tento postup, krom pocitu, že se pořád něco mění, má za důsledek ještě rozvíření diskuze. Proč jen 1 řádek? Dva řádky je taky málo! Formátování je super ale chceme odkazy! WTF? Emji k čemu se to používá? Wow RSS je super, napojím na můj osobní/firemní blog. Takže to máte hned 6 vláken navíc, kde se bude diskutovat, hatovat a ještě k tomu dávat tipy na nové věci.

Výhod je však daleko více, lidé si budu pamatovat, že na vašem diskuzním fóru trvalo 7 měsíců rozjet odkazy :) Možná si říkáte, že je to spíše negativní reklama, ale kde odkazy nemají, tam to budou kritizovat a v končeném důsledku, tam kde jsou už to vlastně nemá cenu srovnávat,.

Takže když to shrneme – uživatelé chtějí vidět reálné změny i když se jedná jen o kosmetické úpravy. Chtějí vidět nějaký posun kupředu.

Přítomnost lidí z oboru

Webtrh vyrostl na lidech z oboru, kteří spolu diskutovali. Dnes už jsou z mnohých doslova celebrity, ale v dobách Webtrhu to byli jen “běžní” lidé. Je pravda že tohle asi už Webdeal nedá. Samozřejmě by se daly najít obory, kde je potenciál růstu a lidi, z kterých budou celebrity, ale to nemusí být snadná cesta.

Takže možná místo toho vzít už reálné celebrity a dotáhnout je sem. Shodou okolností to u Webdeal není problém, protože Václav Bartoš stojí za největším Pay Per Post systémem PlaCla.cz a Michal Kubíček za mnoha dalšími projekty – mezi nejlákavější pro potenciální čtenáře je podle mého názoru Svět Cukrářů.

A jak toho využít? Založíme novou kategorii – Ze života online podnikatelů. Tam ze začátku oni dva každý den hodí jeden příspěvek (vlákno) ve stylu Twitter. Prostě co je napadne, zaujme anebo nějakou myšlenku spojenou z jejich podnikání. Ostatní uživatelé to budou moct komentovat. Není to nic časově náročného. Samozřejmě pokud budou chtít odpovědět na komentáře ostatních, tak mohou. O to budou vlákna zajímavější.

Samozřejmě časem se vytipují další uživatelé, kteří mají potenciál stát se influcencery a těm se kategorie Ze života online podnikatelů zpřístupní pro zakládání nových vláken. Není to starý Webtrh ale je to to nejbližší co se mu může přiblížit. Navíc kdo by nesledoval příspěvky lidé, kteří jsou úspěšní? Třeba by se časem sem podařilo nalákat další lidi.

Lepší diskuze

Problém Webtrhu je kvalita diskuzí, která za poslední roky hodně klesla. Staří (kvalitní) webtržníci jsou už unavení odpovídáním na stejné dotazy a noví mi přijdou celkem agresivní ve svých odpovědích.

Na Webtrhu za odpověď na otázku, byť je sebelepší nic nezískáte. Dříve pokud jste se hodně snažili, tak lidé klikali na odkazy ve vašem podpisu. Ty však z novým Webtrhem zmizeli a to byla velká chyba. Webdeal tento problém nemá. Jednak jsou tu podpisy a také můžete napojit RSS vašeho blogu na svůj profil a pak se automaticky zobrazuje poslední článek v podpisu. Je to velká výhoda a prostě odpovídat na Webdeal se vyplatí. Pár desítek návštěv to při vhodné odpovědi opravdu hodí.

Trendy současnosti ukazují, že budoucnost v komunitních diskuzích spíše přeje konceptu Reddit. Tedy uživatelsky volnému obsahu – uživatelé obsah vytváří a sami jej i hodnotí. Ve výsledku pak vhodným algoritmem je možné vybrat ten nejlepší a propagovat jej. Tohle bude potřebovat i Webdeal pokud chce prorazit. Ten nejlepší, nejčtenější a nejzajímavější obsah je nutné vyselektovat a propagovat. Když pak z podpisů v něm začnou chodit  stovky či tisíce lidí na váš web, tak se pustíte do pořádné a kvalitní diskuze.

Mimochodem Reddit začíná porážet Facebook v distribuci obsahu, takže to do budoucnosti může být opravdu zajímavá cesta. Teď některé funkce Reddit postupně testují. Uvidím jak to půjde a dám vědět.

Závěr

Je samozřejmě X dalších věcí, které by diskuznímu fóru jako je Webdeal pomohly, ale ty co jsem zmínil v předchozích odstavcích jsou dobrý základ.

Samozřejmě se těším i na vaše názory. Nebojte se je napsat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Jak rozjet Webdeal”

  1. No popravdě mě webtrh ani webdeal už moc nebaví a nebaví mě ani diskutovat. Ztráta času, většinou se vděku nedočkáš, akorát pak chodí týden různé přiblblé komentáře. Nějak nemám sílu to sledovat, radši budu dělat něco na vlastních projektech. Ale občas se to hodí jako motivace na témata článků.

    Reddit je celkem podceňovaná záležitost, věnuju se mu už delší dobu a zejména s umělým omezováním dosahu na FB a Instagramu začne brzo tyto sítě těžce valchovat. Za prvné neobsahuje spam a různé přiblblé propagační taktiky tam brzo narazí, za druhé je jeho účinnost ve srovnání třeba s FB řádově jinde. Jasně, propagovat komerční produkt prakticky nejde, ale pro obsahové weby je to poklad. Jedinou nevýodou je obrovský bounce rate, dokonce o něco horší jak u FB. Nějaké první postřehy jsem sepsal už dřív na https://www.diginomad.cz/propagace-na-redditu/ – od té doby můžu jedině potvrdit. Jediný šikovný odkaz na Redditu dokáže bez problému překonat i výkon 50 tematických odkazů na FB.

  2. Zajímavé myšlenky a rozhodně souhlasím.
    Já jsem byl ještě donedávna věrný webtržník. Na tyhle weby jsem chodil hlavně kvůli obchodům a aukcím, a na webdeal jich zkrátka bylo kvůli menší komunitě málo (případně byla aukce duplikovaná na obou fórech).
    Poslední dobou byly ale aukce na webtrhu z 90 % nesmysly a weby vytvořené za víkend. Začal jsem tam více brouzdat do diskuzí, kde je teď třetina topiců založená majitelem fóra – zakládá si tam pravidelně témata přesně podle hledaných frází z vyhledávačů. Je to asi super pro SEO, protože pod každým takovým dotazem se hned objeví desítky komentářů. Sice jsou to z poloviny hejty, ale diskuze tam jede, takže pro vyhledávače super.
    Bohužel, mě jako uživatele to odradilo na tolik, že už tam nechodím.
    Pokud se podaří Webdeal nastartovat se zdravou komunitou, budu jedině rád.

  3. Já už WebDeal jenom čtu, protože se tam usídlil troll a já ho nemíním krmit

  4. Já bych systém komentářů ještě rozšířil. Posloupnost podle měsíců zavedl pro nově registrované ne od data založení/úpravy fóra, ale od jejich registrace. Tedy podpis a linky za věrnost ;)

  5. Já mám trochu problém s orientací na Redditu. Asi bych potřeboval nejdříve nějaký základní tutorial jak to používat.

  6. Určitě bych byl rád za další plodnou diskusi (teď se to ve velkém přesunulo na soc. sítě). IMHO chtělo by to do začátku oslovit influencery a udělat s nimi nějaký ten obsah.

  7. Skoro na mě padla nostalgická deka, když jsem zavzpomínal na webtrh kolem roku 2017, 2008. Jenže lidé se mění, ta dnešní mládež často reaguje, jako by byli mistři světa a ty zkušené to odrazuje nebo už nemají potřebu tam chodit a něco řešit, protože jim to nic nedá.. Jak píše Marek nade mnou, dost se to přesunulo na soc. sítě, i když to rozhodně není ideální platforma.

  8. Já jsem “byl” věrný webtržník cca od roku 2010. Zpočátku jsem tam čerpal spousta informací k podnikání, bavilo mě denně číst ty diskuze, reagoval jsem a vzdělával se. Vlastně když na to vzpomínám, webtrh patří určitě k mým začátkům podnikání. Poznal jsem skrze něj dost lidí a udělal dost obchodů. Postupem jsem ale trochu vyrostl a nyní webtrh navštěvuji jen kvůli aukcím a čekám, jestli se tam neobjeví něco zajímavýho. A sem tam tam hledám nové kolegy. Nemám však žádný důvod tam něco psát do diskuzí. Diskuze jsou většinou “agresivní”, plný zesměšňování, trollingu atd.

    Webdealu jsem dával šanci, když ho Otakar prodal, ale i přes to, jak je to nabouchané fórum funkcemi, tak je to mrtvé fórum, které nesleduji téměř vůbec. Navíc mi přijde stále webtrh napřed, a to díky jednoduchosti, přehlednosti atd. (i třeba maličkost, že se mi na webtrhu daleko lépe čte delší text…).

    Jinak s Redditem souhlasím. Sám jsem tam lehce aktivní v několika komunitách.

Comments are closed.