Webdeal má konečně směr

Mimo Webtrh sleduji z českých diskuzních fór pravidelně ještě Webdeal. V dubnu tohoto roku změnil majitele. Koupila jej dvojice Michal Kubíček a Václav Bartoš, která provozuje největší český Pay Per Post systém PlaCla. Samozřejmě jsem byl zvědavý kam strádající fórum posunou.

V květnu se objevily první informace o plánech. Podle očekávání byl zmíněn Webtrh a že by Webdeal se mohl stát jeho alternativou. První fáze měla být o zvýšení důvěryhodnosti a ověřování účtů. V plánu bylo vystupování pod svým jménem, což se mi moc nezdálo. Zkusil to Google Plus a lidi to dost odrazovalo.

Co se týká této fáze, tak zatím se z toho moc nerealizovalo. Ovšem zahlédl jsem někde příspěvek, spíše oznámení že uživatel X byl zabanován, protože v něčem v rámci fóra podváděl či nevystupoval fér. To se mi líbilo a pokud se má na Webdeal jednou pořádně obchodovat, tak ukázka ve stylu “Nebudeme si tu brát servítky s podvodníky” je krok správným směrem.

Od té doby se nic převratného nedělo. Což se dalo čekat, noví majitelé se rozhodli spousta věcí překopat/pročistit a tak programátorské či další práce se dějí spíše pod povrchem. Ostatně pokud má být Webdeal tržiště musí se třeba dořešit fakturace, což spolkne spoustu času.

Chyběl směr

Všechno bylo v takovém duchu “budeme lepší Webtrh”. To alespoň pro mě není směr. Webtrh je momentálně obchodní platforma, která podle všeho nějak funguje. Ten zbytek je už pro okrasu. Diskuze jsou převážně mimo téma podnikání, často plné trolování a nic neříkajících věcí. Ale občas se tam něco zajímavého probírá. Takže lepší Webtrh je dneska co? Ještě lepší obchodní platforma anebo diskuze na úrovní?

Dneska mě ale v jednom vlákně zaujala myšlenka:

“Jestli se někdy WebDeal bude propojovat s nějakou sociální sítí, bude to LinkedIn. Směřujeme s Michalem fórum směrem k profíkům.”

Teď prosím neřešme zdali jsou na WebDeal nějací profíci anebo tam někdy budou. Prostě jestli by mohl fungovat koncept diskuzního fóra, kde budete mít svůj vymazlený CV profil jako na Linkedl, budete přes něj shánět práci a zakázky. Samotná diskuze by pak fungovala jako prezentace toho co umíte.

Donutilo by to lidi řekněme ke kvalitním diskuzím, zajímavé (nekonfliktní) výměně názorů a prezentaci svých výsledků?

Možná by to fakt mohlo fungovat. Když lidem seberete anonymitu chovají se jinak. Pokud navíc jejich chování bude mít vliv na jejich reputaci a řekněme zakázky, začnou se i snažit.

Samozřejmě anonymy a troly bude třeba odfiltrovat. Nedemokraticky pak dát více prostoru a více slova ověřeným členům s historií.

Závěr

Fakt mě to zaujalo. Přemýšlím jestli takovýto směr je reálný a hlavně jestli by to vůbec šlo. Co myslíte?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Webdeal má konečně směr”

  1. A neskončí to jako kdysi taky koupený konkurenční kupclanek.cz / kupobsah.cz ?

Comments are closed.