Aktuální stav nTLD

O nTLD píšu spíše zajímavosti. Popravdě ale v součtu to s nimi není zas tak dobré. Za poslední roky nezískaly zrovna dobrou pověst. Například z nich chodí celkem dost spamu a prakticky žádná regulérní pošta. Pokud si je dáte na blacklist tak si ušetříte celkem dost času s promazáváním nevyžádané pošty.

Velké marketingové kampaně pomalu odeznívá a tahouni statistik jdou do expirace a pomalu mizí v propadlišti dějin. Celkový počet nTLD se ve své špičce v dubnu 2017 přiblížil 30M registrovaných kousků. Od té doby však nTLD padají.

Propady jsou zvláště znatelné u tahounu jako .xyz. Ta zratila nejvíce a propadla se s 2M kousky na třetí místo. Na prvním místě jí vystřídala .top s 2,9M registrovanými kousky a na druhém místě .loan s 2,2M registracemi.

nTLD stále nejvíce věří Číňané – drží 33,83 % všech nTLD. Na druhém místě je s pořádným odstupem USA s 9,51% a na třetím Německo s 2,98 %. Nutno však podotknout, že nTLD drží nejvíce anonymních kontaktů (whois proxy). Celkem je to 24,13 %. Češi jsou na 37. místě s 0,09 %.

U nás je nejoblíbenější doména .cloud, .online a .top. Nejčastěji registrujeme domény u Tucows Domains Inc. (Czechia) 25,77 %, Gransy 24,07% a Ascio (Forpsi) 14,2 %.

Z aktuálních 24.168.822 nTLD je parkováno 52 %, bez nameservu je 0,15 % domén. Přesměrování používá 6,81 %.

Závěr

Pomalu se dostáváme do stádia, kdy upadá poprask kolem nTLD a začínají se postupně vykrystalizovat ty zajímavé, o které je opravdový zájem. I tak to ještě chvilku potrvá, protože vlastníci nTLD to nevzdávají a stále do akcí sypou peníze. Až zmizí akční ceny na první rok tak se uvidí.

Ještě musím poukázat na fakt, že nespí ani konkurence. Třeba EURid stále jede různé akce ve spolupráci s akreditovanými registrátory. Na první rok je možné .eu doménu koupit za pár desítek korun. Velice se mi také líbí jejich akce doména na 10 let za velmi výhodnou cenu. Tuto akci opakují od oslav svých 10. narozenin v roce 2016. Třena tento rok bylo možné za 275 CZK si pořídit .eu doménu na 10 let, co jsem využil.

No uvidíme jak to s nTLD bude dál. Některé nápady jsou opravdu dobré. Třeba akce AYDACFU, kdy za 6 až 9 číselnou .xyz doménu platíte jen 0,99 USD/rok. To je super na testování, případně nějaké to hraní s IoT. Na druhou stranu jak jsem psal na začátku – nTLD nemají zrovna dobrou reputaci a určitě nejsem sám kdo má spoustu nTLD ve spam filtru, protože mi od jejich spuštění nepřišel jediný legitimní email.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Aktuální stav nTLD”

  1. Pořád žádnou nemám a pořád žádnou nechci. Akce / neakce. Sleva / nesleva. Ani zadarmo. Nelíbí se mi. Nevím proč, ale mám u nich pomyslné rovnítko NEDŮVĚRYHODNÉ a projektům na nich postavených nevěřím.

Comments are closed.