Nahradí při psání článků člověka robot?

Po delší době se na Webtrhu objevila zajímavá otázka, která mě dovedla k napsaní tohoto článku. Tazatel se ptal, co se má učit, aby nebyl nahrazen v rámci průmyslové revoluce 4.0. Kybernetické továrny, pokročilá automatizace, nové technologie a možná i umělá inteligence vezme spouště lidem práci. Na druhou stranu vzroste efektivita a samozřejmě se vytvoří pracovní místa nová. V diskuzi se začala probírat práce kreativců – lidí, kteří něco tvoří. Přemýšlel jsem jak by to bylo s psaním článků.

Na první pohled si řeknete, že novináře robot nenahradí. Což v případě skutečné novinařiny asi opravdu nehrozí. Tedy pokud by se tady neobjevila skutečná AI. Ta je nepředvídatelná :)

Ovšem přiznejme si to. Většina internetového obsahu, který konzumujeme jsou postaveny na už existujících zdrojích. Obsah je jen doplněn dalšími zdroji, občas lépe napsán, zkrácen pro lepší čitelnost atd. Je hodně způsobů jak můžete “nové” články vytvářet pro určitou cílovou skupinu. Na druhou stranu tohle by měl zvládnout i robot, anebo ne?

Já osobně když vytvářím článek postavený na už existujících textech, tak sesbírám informace z původního zdroje. Pokud mi to přijde podivné, tak hledám další zdroj, který by to potvrdil. U odborných článků si to také sám rád otestuji, pokud to jde. Získáte tak vlastní pohled na téma. Často se projeví nějaké emoce, které pak do článku můžete zahrnout – zklamání, vztek, naděje, nadšení atd. Je mnoho způsobů jak text napsat a každý má něco do sebe.

Takže potřebuji, aby robot dokázal vzít originální text a ověřit si jeho pravost. To nevypadá složitě. Může hledat další zdroj anebo oslovit zúčastněné strany emailem.

Teď když máme téma, je potřeba posbírat další doplňující informace. Například když se píše, že nějaká společnost vyhrála doménu v arbitráži, tak si zjistím kdo je ta společnost, kdo je ten co o doménu přišel, jaká je historie domény a také jak probíhala arbitráž. Když mi to přijde vhodné můžu článek postavit jako dokument popisující časový sled událostí.

Další úkol robota je sehnat doplňující informace k tématům. Dnes už je dost databází, kde tyto informace najde. Může projít už i existující články, jestlipak v nich není téma z dřívejška.

Když už mám všechny podklady tak většinou v hlavně mám i koncept jak článek bude vypadat. Pustím se tedy do psaní. Postupně text prokládám doplňujícími informacemi, pokud je to vhodné. Já o tématu něco vím, ovšem nemůžu to samé očekávat od čtenářů. Ti nemusí znát všechny zkratky a pojmy. Pro větší zapojení je dobré také představit přiměřeně detailně všechny účastníky.

V tomto kroku je hodně rozhodování, co do článku dát a co ne. Vytvořit tedy nějaký koncept. Pokročilejší robot by určitě na základě statistik dokázal zjistit jak moc musí jít do hloubky. Mám trochu pochybnosti nad stylem psaní. Ne vždy se hodí univerzální, vlastně něco takového ani neexistuje. Vysvětlování pojmů může nudit anebo působit agresivně. Někdy je lepší pojmům dát vlastní prostor, který nebude rušit zkušenější čtenáře. Ale dejme tomu, že by to robot poskládal.

Na konec článku se hodí vyvodit nějaký závěr. Jistě jsou informační články, které to nepotřebují, ale čtenář má prostě rád, když si může přečíst názor někoho dalšího. Ostatně proto to často nevydržíme a zamíříme do části komentářů k článku. Když komentáře zrušil ihned.cz byl jsem překvapen jak mě to táhlo na idnes.cz přečíst si komentáře ke článku ke stejnému tématu. Názory dalších lidí nás prostě táhnout.

Hmm tak tohle bude pro robota pěkný záhul. Prozatím nepředpokládáme, že rozumí tomu o čem píše. Jak z toho tedy vytvoří nějaký závěr? Opět mě napadá statistika. Může jednu stranu podpořit kvůli jejímu dobrému jménu, anebo všeobecnému vnímání problému. Například když bude psát o dopadení vraha, tak v závěru může pochválit ty co jej dostali a odsoudit jej.

Když se nad tím zamyslím, tak roboti by klidně nějaké jednoduché články psát mohly. Ovšem jak popisuje Průmysl 4.0 s příchodem automatizace začnou vznikat i nová pracovní místa. Roboti by mohli vytvářet obsah, ale budeme potřebovat někoho kdo texty zkontroluje a případně upraví – pošle na přepsání. No je rozdíl napsat 5 článků a 5 jich zkontrolovat anebo přepsat.

Robotí redaktoři by tak klidně časem mohli vznikat a vytvářet hodně obsahu. Velkou výhodou by byla určitě rychlost. Anebo nepůjdeme tak daleko a budeme je používat pouze pro hromadění témat, doplňování informací, kontrolu zdali je vše pravda  a vytváření jednoduchých konceptů. To už by možná šlo již dnes.

Stále se však bavíme o vytváření článků postavených na reálných cizích datech. Je “jednoduché” přepsat už existující texty anebo napsat návod na základě dokumentace. Chybí nám ale ta skutečná novinařina. Postavení něčeho prakticky z nuly. Vnuknutí myšlenky, vlastní zkušenosti, emoce jako snažit se něco změnit apod. Tohle roboti jen tak nezvládnou, tedy dokud nevznikne skutečné AI.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Nahradí při psání článků člověka robot?”

  1. Celý ten koncept strachu o prácu a strachu z nahradenia robotmi pramení z tézy, že všetci musíme ponúkať svoj čas nejakému zamestnávateľovi, ktorý nám ho vymení (po zdanení) za nejaké žetony, ktoré my potom vymeníme (opäť po zdanení) za strechu nad hlavou a potraviny.

    A ako to bolo pred takými povedzme dvesto rokmi? Vštci bývali viac menej vo svojej chalúpke a obrábali svoje (skromné) políčka, kde vyrástlo takmer všetko, čo potrebovali. Jarmoky síce občas boli, ale obchodné domy a diaľnice nie.

    Takže čo robiť, aby som v budúcnosti nebol nahradený robotom? Začať využívať pozemky z dedičtva alebo si za teraz zarobené peniaze či terajšie hypotéky kúpiť pozemok, opraviť alebo postaviť chalúpku a svoj čas meniť za potraviny priamo. Tí šikovnejší o tom môžeme písať blog a učiť to robiť tých menej skúsených, ale odhodlaných. A peniaze použiť na zveľadenie rodového statku :) Komu teraz napadlo oranie, rýľovanie a okopávanie, toho sklamem, dá sa to efektívne robiť aj inak. Ovšem o tom už robot písať nedokáže ;)

    1. ”A ako to bolo pred takými povedzme dvesto rokmi? Vštci bývali viac menej vo svojej chalúpke a obrábali svoje (skromné) políčka, kde vyrástlo takmer všetko, čo potrebovali. “ – hlavne z toho aby meli kde ten svuj domecek mit, a aby mohli na tom policku vubec neco pestovat museli odvadet panskymu .. a to bud naturalie, nebo to smenit/prodat za zlataky .. dane byly tak vysoky, ze sice meli policko a strechu nad hlavou, ale do huby celkem nic, natoz aby jim policko dali zasoby na zimu.

      1. Pane Jane Horáku, souhlasím s vámi!

        Robotizace není problém, a v zásadě se na robotizaci nedá ani připravit. Důležité je, kdo bude u vesla. Pokud bude stát/země patřit vlastním lidem – z robotizace budou profitovat. Pokud ovšem stát/země bude montovna, kde firmy/továrny budou patřit zahraničním vlastníkům a zisk odtékat do zahraničí – pak robotizace pro každého bude jen krokem k zotročení.

        Robotizace probíhá neustále už stovky let. Zničila řadu oborů – např. tiskový sazeč je na tom zcela jinak než před dobou počítačů. Lze pouze být flexibilní, mít dostatečné znalosti – nikoli jen jednostranné, apod.

        Jakkoli si myslím, že prostě novináři chtějí senzace, a tak v poslední době vytáhli robotizaci, umělou inteligenci a další. Umělou inteligenci jsem vystudoval na univerzitě a vím, jaké jsou limity – odtud zatím hořet nebude. To, co se dnes nazývá umělou inteligencí a robotizací je často zaměňováno za big data, tedy za statistické zpracování ohromných balíků dat, které mají některé korporace k dispozici či si je koupí. Jedná se o data, která jim uživatelé lehkověrně dávají.

  2. Roboti dnes vytvářejí většinu obsahu. Třeba i na mém webu.

    Jednoduše algoritmicky generují stránky na základě dat, která jsou uložena v databázi, což je vůbec podstata dynamických webových stránek.

    Např. stránky o položkách e-shopu jsou generované algoritmicky a údajů o zboží, cenách, skladových zásobách, atd. v databázi. Roboticky dokonce generují různé maily a textové zprávy pro zákazníky.

    Jinak řečeno, roboticky už vzniká drtivá většina obsahu internetu.

  3. Ještě jedna poznámka: Máte psát kvalitnější články, než dokáže vygenerovat bezduchý stroj. Pak nebudete mít s robotizací generování článků naprosto žádný problém. Bohužel drtivá většina článků vypadá tak, že z nich na sto honů svítí snaha vygenerovat nějakou slovní vatu pro Google, Seznam. Takový článek je robotem napsatelný už dnes.

Comments are closed.