Podcasty jsou v Google zanedbávané, v budoucnu by to ale tak být nemuselo

Zack Reneau-Wedeen patří do Google týmu, který má na starosti podcasty (audiovysílání ke stažení/přehrání). Věří že v budoucnu by se mohly stát běžnou součástí výsledků vyhledávání. Mají proto připravený dlouhodobý plán jak toho dosáhnout.

Podcasty jsou momentálně Google zanedbávány na úkor textů, obrázků a videa. Přitom mohou obsahovat kvalitní informace, které uživatel potřebuje a jinde najde jen stěží. Podcasteři přitom nelení a každý den vydávají velké množství nového obsahu, podobně jako blogeři. Nedosáhnout však na takové publikum.

Aby se mohli podcasty dostat do popředí bude nutné, aby jim Google mohl nejen rozumět, ale i pochopit o čem je řeč. Jen tak se budou moct objevovat ve výsledcích například pokud budete hledat informace o konkrétním tématu. Základem tedy bude umět dokonale převést řeč na text. To je spousta práce. Tím to ale jen začíná.

Jestliže podcaster povede rozhovor s někým slavným, tak vše co řekne musí být tomuto člověku přiřazeno. Ke každému podcastu tak bude muset vzniknout obrovské množství meta dat. Kdo ví třeba se Google nejen naučí dokonale překládat řeč na text, ale také rozeznávat lidi podle hlasu.

Výhody by byly ale obrovské, protože byste rázem mohli pracovat s autoritou obsahu na základě toho, kdo to řekl. Google by měl seznam lidí roztříděných podle odborností a co řekli. S využitím autority a počtu odpovědí by se takto procentuálně dala vyjádřit i co je pravda :)

Hlavní výhodou by ale stejně byla možnost vyhledávat napříč záznamy třeba politických debat. Vezměte si, že zadáte politika a téma. Vyjede vám co řekl a kdy. Už žádné opakování, že to neřekl. S novým vyhledáváním Google to zadáte a můžete mu to rovnou pustit :)

Ale vraťme se k podcastům. Jistě by to pomohlo, pokud by se vám ve čtečce objevily i podcasty k tématům co vás zajímají. Navíc byste je nemuseli poslouchat celé, ale chytrý Google algoritmus by poznal, ke je začátek co stojí a to poslouchat.

Závěr

Google s podcasty rozhodně fandím. Momentálně 99 % informací přijímám v čtené podobě, občas si pustím kus nějakého videa. Ovšem třeba při cestě autobusem bych dal přednost poslechu. Jednak třeba v MHD často stojíte – nedá se číst a u dálkového cestování je čtení z mobilu namáhavé. Bylo by super poslouchat třeba rozhovor s někým zajímavým a tlačítkem přeskakovat k další otázce.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup