McDonald’s požádal ICANN o zrušení svých dvou nTLD

McDonald’s oficiálně požádal ICANN o zrušení svých dvou domén prvního řádu .mcd a .mcdonalds k 2. listopadu 2017. Zároveň žádá, aby do budoucna nebyly převedeny na nikoho dalšího, protože k tomu není důvod – nikdo je nepoužívá. Registrovány jsou totiž jen dvě domén druhého řádu nic.mcdonalds a nic.mcd, které jsou přesměrovány na domovskou stránku společnosti mcdonalds.com.

McDonald’s podal žádost o tyto dvě nTLD v roce 2012 a získal je o rok později, protože žádný jiný zájemce nebyl. Stálo jej to několik milionů dolarů v poplatcích a dalších peníze na provoz během posledních pěti let. Přitom s nimi neměl vůbec žádné plány. Společnost to zřejmě brala jako ochranu značky.

Obdobně si chrání značku například společnost Philips, která “provozuje” .philips. Celkem je registrováno 19 domén a 1 je rezervována. Většina registrovaných domén, podobně jako u McDonald’s, je přesměrována na domovskou stránku společnosti. Philips s doménou nemá žádné plány, dokonce na ní neplánuje ani udělat nějaký web.

Tyto domény však nejsou jediné, které opustily svou nTLD, která je přitom stála obrovské peníze. Například:

  • .montblanc (Richemont DNS Inc.)
  • .chloe (Richemont DNS Inc.)
  • .boots (The Boots Company PLC)
  • .theguardian (Guardian News And Media Limited)
  • .dwg (Autodesk, Inc.)

Závěr

Je zajímavé, že ICANN u nTLD nezavedl podobné opatření jako je u domény .xxx. Tam si můžete doménu zablokovat. Nejde registrovat ani nijak  nefunguje. Držitel autorských práv anebo registrované značky, takto snadno ochrání své zájmy aniž by musel řešit co je vhodné (například přesměrování).

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “McDonald’s požádal ICANN o zrušení svých dvou nTLD”

Comments are closed.