Hacknuté weby v roce 2016 z pohledu Google

Pro Google jsou napadené weby velkým problémem. Ovlivňují totiž velké množství jeho služeb. Malware na stránkách má dopad na důvěru v jeho vyhledávání, snižuje příjmy z reklamní sítě AdWords, napadené weby jsou často zařazeny do botnetů, které rozesílají spam a vytěžují gmail. Takto by se dalo pokračovat dál a dál. Sledování bezpečnosti celého internetu je tak v jeho zájmu.

V roce 2016 zaznamenal Google nárůst napadených webů o 32 % v porovnání s rokem 2015. Předpokládá že tento trend bude i nadále růst. Hackeři jsou podle ně stále agresivnější a neaktualizovaných webů přibývá. Přeci jen nainstalovat si nějaký redakční systém dokáže každý během pár minut, stejně tak na něj dokáže i zapomenout. A bez aktualizací redakční systém na internetu jen stěží přežije.

39 % napadených webů se o tom dozví z Google Search a v 84ˆ % případů se jim podaří napadení odstranit a Google z nich slepí nálepku “hacknut”. Jinými slovy uspějí v žádosti o znovuposouzení webu v Seach Console. Na druhou stranu 61 % napadených webů se o napadení nedozví, protože svůj web nemají v Google Search Console. Takže neváhejte a přidejte si tam svůj web.

Google se snaží také webmastery učit co jsou to napadené stránky, jak k tomu dochází a samozřejmě jak napadení odstranit. Vytvořil opravdu velké množství článků, obsahující různé postupy. Prozatím je však všechno v angličtině. Několik ukázek z původního článku:

K dispozici máme také 257 publikací na research.google.com.

Závěr

Přiznám se, že jsem čekal trochu více čísel. Ovšem to je spíše na odbornější publikace, které se zabývají jednotlivými případy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup