Smrt domén se ani v roce 2017 konat nebude

Hledal jsem nějaké zajímavé články, které shrnou co se zajímavého se stalo na světovém doménovém trhu a případně jaký rok 2017 předpovídají. No popravdě asi nejzajímavější byly komentáře pod články. Opět se našli lidé, kteří předpovídají postupný konec domén a tedy i domainingu. A argumenty? Amazon, Facebook, Blogger a další služby… prostě je to tu znovu :)

Pamatujete MySpace? Podobně jako další komunitní sítě (dnes jim už říkáme sociální) měl postupně ukončit éru domén. K čemu domény, když budou všichni využít centralizované služby třetích stran, které jim zdarma poskytnout nejen prostor ale i zdroj návštěvnosti. No je pravda, že tehdy hrál ve prospěch komunitních sítí i fakt, že udělat hezkou a použitelnou internetovou stránku s pokročilejšími funkcemi nebylo tak jednoduché. Dnes naproti tomu říkáme “WordPress pro všechny!”

Obdobně fungoval vlastně i Facebook. Poskytl vám prostor pro jednoduchou stránku, která se velmi snadno dala obsluhovat. Navíc uživatelé Facebook na ní dokázali velice rychle dohledat všechny informace, protože UI bylo všude stejné. A to nejlepší – návštěvnost naprosto zdarma. Stačilo jen přidávat nový kvalitní obsah. No a ejhle. Facebook trochu poupravil svůj záhadný algoritmus a kdo neplatí, ten má problém s dosahem. Navíc stačí jedna neposedná bradavka a máte bez náhrady po stránce. Tohle se vám s vlastní doménou a webem nestane.

Samozřejmě informační weby jsou jedna věc, ale peníze z domén leží hlavně v e-komerci. No a o tu se údajně kompletně postará Amazon a další platformy (třeba Etsy). Tak proč by někdo potřeboval doménu? K čemu centralizovaný web, který máte kompletně pod svou kontrolou a neomezujete se jen na nějakou lokální síť, ale rovnou na něj může přijít kdokoliv z internetu? Navíc nesdílíte obchodní data z třetí stranou?

Přesně o tom to je. Doména je vaše adresa na internetu. Jakmile jí máte už vám jí nikdo nesebere. Pokud neporušíte zákony, ovšem ty mají laťku o dost níže než lokální pravidla různých sítí a navíc o tom zdali jste je porušili rozhoduje soudce nikoliv nějaký brigádník, co neumí česky anebo dokonce algoritmus. Není to jen o adresu webu ale třeba i emailech. Jsou jen vaše a máte k nim přístup jen vy. Pokud se Google rozhodne, že vám zruší gmail, tak co uděláte? To je konec ;)

Domény jsou prozatím jedinou adresou na internetu, kterou můžete víceméně vlastnit. Jasně je tu IP adresa, ale znáte to. Blbě se pamatuje :)

Domény tedy v roce 2017 nezačnou upadat ve prospěch nějaké služby třetí strany. Ve světě e-komerce roste a věnuje se jí stále více lidí profesionálně i odpočinkově. V Česku vzhledem k EET o růstu pochybuji. Většina lidí však kvalitní doménu kupovat nebude. Zůstanou u služeb třetích stran, protože jsou spokojeni. Někteří ale určitě budou chtít více a znáte to. S dobrou doménou je vidět že to myslíte s podnikáním vážně ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup