Zkušenosti z PBN: Bez cache ani ránu

U jednotlivých blogů v mé testovací PBN jsem používal různé pluginy. WordPress má plugin téměř na všechno, takže nebylo problém vyzkoušet cokoliv, co by se mohlo líbit vyhledávačům. Jsou však pluginy, které potřebujete pro všechny. Prvním z nich je na cachování obsahu.

Zkráceně cachovací plugin přetváří část generovaného obsahu na statický. Tedy to co se generuje třeba vteřinu si uloží a pak to servíruje daleko rychleji. S pomocí dobře nakonfigurovaného cachovacího pluginu se není problém dostat u WordPress pod 100ms, pokud už je obsah cachován.

Samozřejmě s takto rychle stránky musí mít Google radost ne? Člověk by čekal zlepšení pozic, jen to co zapne. Pravda je taková, že Google v tomto ohledu spíše penalizuje chyby, než odměňuje rychlost. Je mu jedno jestli se hlavní stránka vašeho webu nahrává 0,2 anebo 2 vteřiny. Komu to však jedno rozhodně není jsou uživatelé.

Na co je třeba dát si pozor

Při snaze dosáhnout, co největší rychlosti snadno podlehnete tlaku Google, zvláště PageSpeed Insights. Zjistíte například, že vám něco blokuje vykreslování stránky. Takže začnete přidávat pluginy jako Speed Booster Pack, který se o to má postarat. Jenomže tím si více zavaříte než pomůžete. Přesouvání různých skriptů a CSS na spodek stránky může znefunkčnit například vkládanou reklamu, tlačítka pro sociální sítě atd. Když přes to ještě dáte cachvací plugin, tak to je konečná. Všechno se rozbije. Je třeba s tím tedy počítat. Změny provádět v noci a hlavně důkladně vše otestovat (zvláště javascript).

Dále cachovací plugin uchovává obsah po určitou dobu. Jakékoliv provedené změny mohou způsobit, že se prostě neprojeví. Vypnout jej přitom nemusí stačit. Je třeba cache vyprázdnit. Každý z pluginů na to má své tlačítko.

Cachovací plugin zvyšuje rychlost načítání webu na úkor prostoru na disku. Všechny ty statické části stránky se někam ukládají. Čím větší web máte, tím více jich bude. Jakmile se vám přes 1000 stránek proběhne nějaký robot, tak se mohou vytvořit i deset tisíc pidisouborů, které v součtu dají i desítky megabajtů. Jeden porouchaný cachovací plugin mi takto vytvořil desítky tisíc souborů (adresáře nešly ani otevřít), které zabraly přes gigabajt.

Comet Cache

Můj oblíbený cachovací plugin je Comet Cache. S výjimkou webhostingu Savana, který podporuje jen PHP 5.4 funguje všude skvěle a nesetkal jsem se s žádným problémem. Nemusíte nic složitě nastavovat jako u jiných. Jediným “náročnějším” zásahem je umístění několika řádků do .hraccess. Tím to pro vás končí.

Pokud začínáte s WordPress a váš webhosting má alespoň PHP 5.5 (což nepochybně má), tak určitě zvolte Comet Cache.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Zkušenosti z PBN: Bez cache ani ránu”

  1. Dobře popsáno, dříve jsem používal W3 total cache, ale “kometa” má to nastavení přecejen MNOHEM jednodušší :)

Comments are closed.