Google odstranil z vyhledávání 1,75 miliardy odkazů kvůli porušení autorských práv

Jistě jste se už setkali s upozorněním na Google, že z výsledků bylo odstraněno několik odkazů. Zatímco u nás se prosazuje heslo, že odkaz není zločin, tak Google to takto nebere. Jakékoliv stížnosti na odkazy bere vážně a v mnoha případech jedná.

V reakci na stížnosti podle zákona Digital Millennium Copyright Act jsme z této stránky odstranili několik výsledků (celkem 3). Příslušné stížnosti si můžete přečíst na webu LumenDatabase.org: Stížnost, Stížnost.

Po delší době jsem koukl na Google Transparency Report, kde je seznam žádostí o odstraní obsahu. Zároveň zde najdeme i zajímavé statistiky.

Od roku 2011 do 2016, Google odstranil z vyhledávání přes 1,75 miliardy odkazů. Tento zásah se dotkl 888 tisíc webů. Na jeden web, tak připadají necelé dvě odstraněné URL. Majitelé webů se proti rozhodnutí o odstranění obsahu sice mohou bránit, ale jen velmi málo z nich to udělá.

Jak ukazuje graf, počet žádostí, každým rokem přibývá.

Graf znázorňuje počet žádostí o odstranění obsahu kvůli údajnému porušení autorských práv. V grafu nejsou započítané žádosti, které obsahují formální nedostatky.
Graf znázorňuje počet žádostí o odstranění obsahu kvůli údajnému porušení autorských práv. V grafu nejsou započítané žádosti, které obsahují formální nedostatky.

 

V Česku byla nejvíce zasažena doména pirati.cz. Googel obdržel žádosti na odstraní 561 tisíc žádostí URL (vyhověl v 89,4% případech). Na druhém místě je brmlab.cz s 456 tisíci URL (98,8% odstranil). Jako třetí asi nikoho nepřekvapí ulozto.cz s 181K URL (98,8% bylo odstraněno. Konkrétně na odstranění URL směřující na ulozto.cz, chodí žádosti prakticky každý den a několik. Medián je 23 za týden.

Absolutním rekordmanem je však 4shared.com, na kterou bylo odstraněno přes 44 milionů odkazů.

Mezi “problémovými” je však i samotný Google, Wikipedia, Facebook, Seznam a mnoho dalších známých webů. Schválně jestli dohledáte i ten svůj.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Google odstranil z vyhledávání 1,75 miliardy odkazů kvůli porušení autorských práv”

  1. Pamätám si, ako som kedysi dávno hľadal driver ku grafickej karte Legend. Išiel som na legend.com.au, tam som dal hľadať driver karty, našiel, stiahol. Žiadny vyhľadávač som nepotreboval. A tak ho za chvíľu opäť nebudeme potrebovať. Netreba mi pchať ako prvé reklamné zaplatené odkazy. Postupne sa znova ľudia naučia chodiť na isté stránky, kde nájdu info, novodobé katalógy, z ktorých nikto nič nezmaže. Načo mi je zmazať odkaz na ulozto, keď priamo na stránke si nájdem, čo potrebujem ,lokálnym vyhľadávaním.

  2. brmlab.cz .. je to pražšký hackerspace.. a nechce sa mi veriť v tie čísla. Ani v podla archive.org tam nebol v minulosti evidentný warez.
    Možno NSA chcela vyblokovať z vyhladávania ich projekty na craknutie GSM :-D

Comments are closed.