Problém u webů s HTTPS na Seznam.cz vyřešen

Některé weby, které přešli minulý rok kvůli Google na HTTPS s vidinou lepších pozic, zaznamenaly propad na Seznam.cz. Na blogu fulltextového týmu se dokonce objevil článek, který od přechodu na HTTPS provozovatele webů odrazoval. Ačkoliv původně zaznělo, že do konce roku 2015 by problém mohl být odstraněn, tak se to bohužel nepovedlo. Situace byla vyřešena až minulý měsíc. Nutno podotknout, že se to týkalo hlavně velkých webů, kde nedošlo k správnému přesměrování obsahu.

Podle včerejšího blogopostu už je od minulého měsíce vše v pořádku.  Stačí dodržet několik jednoduchých pravidel a Seznam by měl přesunutým webům zachovat jejich stávající pozice.

 

  • Přesunout celý web se zachováním všeho obsahu, cest, interních redirektů, apod. na novou doménu nebo protokol (pokud se přesunoval web http=>https, tak jediný rozdíl v adresách bude protokol),
  • Ze staré domény redirectovat každé url 1:1 na přesně stejné url na nové doméně nebo s novým protokolem,
  • Pro redirect ze staré domény na novou používat zásadně HTTP status 301 “permanent redirect”.

Několikrát zaznělo, že právě nevhodný přesun obsahu z HTTP na HTTPS způsobil onen problém. Je třeba přesunout opravdu všechno, tedy i multimédia, obrázky šablon atd. Nejen kvůli Seznamu ale také, aby správně fungovalo šifrování. Každý javascript, CSS a to včetně externích věcí třetích stran musí být na HTTPS. Pokud třetí strana nemá HTTPS, tak je to problém. Před přechodem si to ověřte.

Po přestěhování je celkem běžné, že někde zapomenete nějaký pevný odkaz. Zvláště u redakčních systémů se do článků často vkládají odkazy ručně na starší texty. Samozřejmě verzi bez HTTP. Sice tam pak proběhne automatické přesměrování, ale i toto má dopad na pozice. Chce si to projet celý web a sledovat, kde je co špatně. U WordPress s tím pomůže plugin Broken Link Checker, který umí dohledat různá přesměrování, ovšem žere dost výkonu a je pomalý. Pokud chcete rychlý test tak je ideální příruční crawler Xenu’s Link Sleuth. Jen pozor pokud používáte VPS/VMS, popřípadě slabší webhosting. Při nešetrném crawlování dokáže hodně rychle vracet 503. Takže vše provádět v nočních hodinách.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Problém u webů s HTTPS na Seznam.cz vyřešen”

  1. Spíš zase pozoruju nějaké šílené výkyvy v jejich vyhledávači. Jeden den o 70% menší návštěvnost, pak zas velká… no ale už u mě seznam tvoří jen cca 15% příchodů, takže když to některej den spadne na 7, svět se nezboří .-/

Comments are closed.