Twitter slaví 10 let

Mikroblogovací platforma – tak se označoval původní Twitter, když je Jack Dorsey před deseti lety založil. Dneska už jej spíše označujeme jako sociální síť, i když k tomu mikroblogování má pro většinu z nás asi blíže. Píšeme pro celý svět své úvahy a dělíme se o zajímavé odkazy. No někteří, spíše spamují, co zrovna napsali jinde :)

Mám profily zhruba na 6 možná 7 sociálních sítích. Aktivně publikuji, tedy spíše sdílím odkazy na své články, na Twitter a Facebook. Občas ze zvyku na Google plus, kde vím, že zůstalo pár lidí, které jinde neoslovím. Ty ostatní sociální sítě mě přestaly bavit po pár hodinách. Facebooku jsem se začal věnovat minulý rok hlavně proto, že potřebuji nabrat zkušenosti. Twitter mě ale prostě už od začátku baví.

První účet jsem si založil v září 2010 a hodně rychle si Twitter oblíbil. Nahradil upadající Facebook, kde už nesdíleli své myšlenky a poznatky mí online přátelé, ale spíše rodinní příslušníci. Na rozdíl od FB jsem si mohl vybrat naprosto beztrestně koho budu sledovat. Žádné “Tohoto si ze slušnosti musíš dát do přítel, protože se známe odtamtaď”. Followovat navíc šlo naprosto kohokoliv. Bylo úžasné mít doslova z první ruky inspirativní myšlenky lidí, co stojí za velkými projekty.

Celkem rychle jsem si na Twitter zvykl. Stal se důležitým zdrojem nových článků nejen pro 404M. Vážně spoustu článků jsem začal psát na základě tweetů a byl hrdý na to, že jsem v Česku první, kdo nějaké téma načal :) Dnes už se mi to nedaří. Všichni novináři sledují Twitter nonstop a čekají na žhavé novinky, o kterých musí ihned napsat. Unikátní obsah tak spíše hledám v zapadlých koutech internetových diskuzí se specifickým zaměřením.

První návštěvník z Twitter mi na 404M přišel 22. července 2008. Tedy přišlo jich rovných 9 přečíst si článek Doména .me: Two days after tomorow. Škoda, že se mi nedaří dohledat tweet, kterému za to vděčím. Podle Google Analytics mi z Twitter od té doby přišlo dalších 81.678 návštěvníků. Pro srovnání z FB je to něco přes 13 tisíc. To jsou velmi hezká čísla.

Od té doby jsem si založil několik profilů. Některé jen zveřejňují zprávy z vybraných RSS feedů, jiné zobrazují statistické informace a pak jich pár mám na různé testování. Nikdy se mi nestalo, že by moje hrátky Twitter nějak vadili. Na rozdíl of Facebook, kde radši sekám dobrotu a mám jen 4 účty. Krom osobního ještě jeden na cestování a dva pro tvorbu aplikací.

Co dodat k Twitter, který stejně všichni dobře znáte. Snad jen, jsem rád, že zůstane i přes plánovanou změnu jen 140 znaků na příspěvek a taky, že jej Seznam začal používat pro hledání nového kvalitního obsahu. Samozřejmě mu k narozeninám přeji, aby prorazil s monetizací, která jej tak trápí. Nejraději bych si zítra koupil na RM-System pár symbolických akcií jako poděkování za to, co pro mě dělá, ale mám takový pocit, že vždy když nějaké akcie koupím tak na minimálně několik měsíců spadnou :)

Takže Twitteře hodně úspěchů do dalších let.

PS: Budu rád pokud se podělíte a svůj vlastní příběh s Twitter a rovnou přidejte i odkaz na svůj profil :)

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup