Seznam získává tipy na nové stránky pro indexování z Twitter

Musím uznat, že Seznam mile překvapil. Před dvěma dny se na blogu fulltextového týmu objevil blogpost, že Seznam freshbot získává tipy na nové stránky z Twitter. Během první dne takto získal 5.518 odkazů. Pro srovnání na hlavních zpravodajských webech našel 37.523 odkazů.  To není vůbec špatné.

Proč je to dobrý tah

Pokud vynecháme pár odborných webů, jejichž obsah tvoří, nikoliv přepisují či kopírují, lidi které to baví, tak většina zajímavého obsahu vzniká na menších webech. Často článek na blogu vydá za všechny magazíny kam chodí stovky tisíc lidí. Přístup blogerů je totiž v mnoha ohledech naprosto jiný než redaktorů. Například čas publikování blogpostu je irelevantní. Magazíny si konkurují v rychlosti. Kdo není první prohrál. Bloger to neřeší. Přečte si články, projde zdroje, promyslí si vše cestou domů z práce a pak napíše svůj blogpost.

Navíc každý bloger to je odlišný přístup k už hotovým informacím. Někdo zjistí, že se to čtenářům líbí tak udělá další průzkumy a máme hned druhé aktualizované vydání. Jiný se zase nebojí zatáhnout do toho své jméno a rozpoutat pořádnou diskuzi. Může redaktor provokovat? Jasně, ale jakmile je v ohrožení jméno magazínu už to nemusí být ideální.

Ve výsledku tedy bloger může vytvářet propracovanější články (tématu se více věnuje), specializovanější články (nepíše pro masu ale pro své publikum) a také bez jakékoliv cenzury či omezování.

Alespoň pro mě jsou články z velkých magazínu spíše informačního charakteru. Jen zřídka se zde objeví něco, co by mohlo konkurovat specializovaným stránkám. Dokonce některé události už lépe popisuje česká wikipedie.

Zaměřovat se tedy na velké zpravodajské weby, které v podstatě píšou o tom samém, není pro Seznam ideální volba.

Proč Twitter

Seznamu mimo pořádného indexování chybí i rychlost. Když něco napíšete na blog, který aktualizujete párkrát za měsíc, tak už to není aktuální protože Seznam freshbot tam zajde jednou za čas zkontrolovat jestli ještě web existuje. Naproti tomu na Twitter je to hned. Nasdílené autorem anebo fanoušky. Díky dalším signálům jako je počet retweet lze velice snadno poznat, co žije a co ne. S trochou snahy by v případě některých kauz mohl poskytovat Twitter dostatek aktuálních informací pro vyhledávání. Umíte si představit Seznam, kde každých 15 minut přibude do top výsledků jen pár minut starý blogpost? Například od lidí, kteří ke kauze mají blízko. Na internetu bloguje spousta lidí, hodně z nich na různých blogovacíh službách zdarma.

Twitter nám svou sílu už mnohokrát předvedl. Sledování aktuálních událostí přes hashtag několik hodin je skoro jak být přímo u toho. Ostatně Twitter stále častěji citují i velká média ;)

Závěr

Jen tak dál Sezname!


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Seznam získává tipy na nové stránky pro indexování z Twitter”

Comments are closed.