Trocha optimalizace neuškodí aneb náhled pod kapotu 404M

Možná jste si všimli, že o víkendu zlobil 404M. Něco se rozbilo u AdExpert, přes který pronajímám reklamní plochy. Zpomalení vystřídal kompletní výpadek, a tak jsem reklamní plochy musel manuálně odstranit, abyste si mohli v klidu přečíst texty. Jedna reklamní jednotka 468×60 je nad článkem, takže prohlížeč na ní čekal. Když už jsem si odblokoval to FTP, tak jsem se pustil trochu i do optimalizace :)

Sekundární To do list

Mimo hlavního a primárního to do listu, mám ještě sekundární. Tam mám hlavně jednotlivé weby a ke každému z nich poznámku, co s ním musím udělat až se k tomu dostanu. Zjistil jsem, že je jednodušší zvládnout více menších úkonů k jednomu webu na jeden zátah, než skákat od jednoho projektu k dalšímu, zrovna když si všimnu, že tam něco nefunguje a zase jinam by se to taky hodilo … Samozřejmě naléhavé věci se musí řešit okamžitě, ale změnit odstín písma, vycentrovat prvek anebo promazat adresáře to jsou věci, které počkají.

404M za 7 let

404M má momentálně 3.027 příspěvků, 23.574 komentářů (+13.556 spamu) a 27 stránek. Databázi dává nejvíce zabrat plugin WP SlimStat nastavený tak, aby sledoval úplně vše. Při aktualizaci mě UpdraftPlus vždy kvůli němu upozorňuje, že těch pár set tisíc řádků v tabulce by mohlo vadit :) Naštěstí ZenCache odvádí opravdu skvělou práci. TTFB se drží pod 100 MS (wait cca 30 ms). Celou titulní stránku 404M bych dokázal stáhnout pod 0,5 vteřiny.

Brzdy jsou samozřejmě externí requesty. Největší Facebook. Jsou to desítky požadavků na CDN Facebooku. Pokud se někde nezasekne třeba PayPal anebo zmíněný FB tak se doba načtení celé stránky pohybuje kolem 1,4 vteřiny. Díky asynchronnímu nahrávání si toho ale nevšimnete.

Něco málo k optimalizaci

Když už jsem tedy měl odblokované FTP a hrabal se v kódu, jen pro zajímavost díky pluginu Ad Inserter zcela zbytečně, tak jsem zkusil nabrat nějaké ty body u PageSpeed Insights. Ve finále se mi podařilo dostat z červených čísel na oranžová. Zkráceně postupoval jsem podle návodu Praktická ukázka zrychlujeme wordpress I.

Hodně bodů ale ztrácím právě kvůli službám třetích stran. Zvláště Facebook doslova “dlabe” na nějaké hodnocení od Google. Takže na 100/100 se v PageSpeed Insights pokud chcete používat sociální sítě jednoduše nedostanete. Napadá mě leda udělat si nějakou vlastní repliku toho facebook boxu co vidíte napravo přes Facebook API (čistě přes PHP) a tu pak vkládat do WordPress. I když nevím jestli to Facebook API umí, také by se musela řešit každá změna.

Závěr

V rámci “úspor času” či lenivosti, jsem dříve u WordPress spoustu věcí dělal narychlo. Například když jsem si chtěl upravit šablonu, tak jsem jí editoval. Pak samozřejmě přišla aktualizace a bylo po úpravách. WordPress vás donutí dodržovat určitá pravidla, pokud má jakákoliv změna mít dlouhodobý efekt. Například místo editování šablon je třeba začít používat child theme. Pro takové patlaly jako jsem já je to ideální :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup