Počet domén .xyz, za které majitelé zaplatili přesáhl 1 milion

.xyz se dostala do čela žebříčku nTLD díky tomu, že NetSol (Network Solutions, LLC) je začala rozdávat zdarma. No to je trochu slabé slovo. Ve skutečnosti jejich zákazníci, kteří měli .com variantu k ní vyfasovali .xyz aniž by o ní vůbec stáli. S takovýmto přístupem se není čemu divit, že bylo tolik registrovaných .xyz.

Tomu už však je konec. Podle thedomains.com se počet registrovaných domén, za které si zákazníci poctivě zaplatili, přesáhl milion kousků. Podíl registrovaných domén přes NetSol také klesl na 1,6 %, přitom v červenci 2014 to bylo přes 86 %.

Tabulka je vytvořená z dat 24.10.2015 na https://ntldstats.com/tld/xyz

Co .xyz pomáhá

Tak předně .xyz pomáhá v růstu velká sleva na první rok. Dají se sehnat i s velmi výraznou slevou (cca 1 USD). Tato taktika ostatně dobře funguje u domén obecně. Vzpomeňme například na GoDaddy a .com za 1 USD na první rok, když platíte kreditkou. Na doméně si vybudujete nějaký projekt a pokud si na sebe vydělá, nemáte problém zaplatit plnou cenu. Hádejte kolik stála 404M.com na první rok :)

Dále výrazně pomohl Google a jeho rebrandování na alphabet. Během prvního dne od oznámení bylo zaregistrovalo přes 6000 .xyz domén. Mimochodem oficiální web Google sídlí na abc.xyz.

Závěr

Jedna věc se XYZ.COM LLC opravdu nedá upřít a to je velice agresivní marketingová strategie. Jejich promo akce dokonce vyprovokovaly Verisign (správce .com,.net), aby je zažaloval.

Uvidíme, co nám .xyz ještě přinese. Popravdě nečekal jsem, že z nTLD to bude zrovna .xyz, která dosáhne 1 milion registrací. Očividně to opět není jen o kvalitě samotné domény, prostě záleží jak to umíte prodat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Počet domén .xyz, za které majitelé zaplatili přesáhl 1 milion”

  1. Na nějaký velký projekt mi přijde změť písmen domény .xyz dost uživatelsky nepřívětivá. Raději bych sáhl po doménách již osvědčených, proto se nedivím malému zájmu o tyto domény.

  2. Koncovka .xyz se mi hnusí, je odporná. Bylo k mání plno pěkných názvů s koncovkou .xyz, teď je již vše zabrané, těžko říct, jestli to byla příležitost, a chyba něco z toho nevzít, a časem bude koncovka .xyz žádaná i za velký peníze, nebo propadák.

    V světě se hodně diskutuje o koncovce .xyz, je to teď tak trochu mánie, registruje se cokoliv, jen aby to mělo koncovku .xyz. Ale do dnešního dne jsou následné prodeje domény .xyz téměř nejhorší že všech nových koncovek.

    Prozatím je průměrná cena v žebříčku TOP 100 prodaných domén .xyz pouze 416 USD.

    Pro srovnání, průměr z TOP 100 prodaných domén koncovek níže:

    .top – 16137 USD !!!
    .club – 8204 USD
    .global – 4169 USD

  3. Mne osobne sa napríklad .xyz veľmi páči a vedela by som si na tejto domene predstaviť nejaké projekty :)

Comments are closed.