Pár zajímavých čísel o .org doménách

V dnešní době se pořád mluví jen o nTLD a jejich úspěchu či neúspěchu. Dejme si od nich ale na chvilku pohov a podívejme se na jednu z nejstarších domén vůbec, která tento rok oslavila 30 let své existence.

.org domény od července 2013 podražíDoména .org byla spuštěna v roce 1985 společně jako součást velké trojky (.com, .net, .org). Původně byla vyhrazena organizacím, ale toto omezení bylo zrušeno. Registr PIR (Public Interest Registry) se k původní myšlence udělat doménu jen pro registrované organizace nedávno vrátil a připravil pro ně .ngo a .ong (bwt. tyto domény začínají být z podsvětí SEO velice sledovány). Jen pro zajímavost první registrovanou .org doménou byla mitre.org. Mitre corporation je nezisková organizace zbývající se vývojem technologii. O dalších zajímavých společnostech, které se rozhodli vsadit na doménu .org, se dozvíte na stránkách happy30th.org.

Není žádným tajemstvím, že doména .org patřila společně s .gov a .edu mezi nejdůvěryhodnější domény. Asi by tak nikoho nepřekvapilo, že u Google patřila mezi ty oblíbenější, zatímco třeba .info, kvůli častému špatnému obsahu, mezi řekněme méně oblíbené. Google však za historií domén udělal tlustou čáru a už se ke všem *ehm* chová stejně *ehm^2*.

I tak je zvláště západním světem vnímána doména .org jako ta důvěryhodnější. Není to však jen její historií, ale také obsahem. Podle posledního průzkumu PIR se na 15,1 % nachází obsah související s náboženstvím a granty. Na 9,4% jsou weby s tématikou zdravotní péče a sociálních služeb. 8,6 % využívají weby veřejné administrace. 4,9% spojené s výukou. Největší podíl 18,8 % zabírají stránky informačního charakteru. S trochou nadsázky všechno hříšné na doméně .org se muselo vměstnat do kategorie ostatní s 5,9 %. To je na svět internetu hodně málo místa ;)

V současné době je na světě registrováno přes 10.547.247 domén .org. Meziroční přírůstek byl 130, 865 (1,3%). Procento obnovené domén je hezkých 73,7 %.

Nejvíce domén .org je registrováno v USA, celých 56,2 %. Na druhém místě je tradičně Německo s 4,8%, pak Velká Británie s 4,1 % , na čtvrtém místě je Kanada s 3,8 % a pátá Čína 3,2 %.

Závěr

Osobně vlastním dvě .org domény. Jednu jsem si koupil přes GoDaddy aukci a založil na ní MFA. Druhá byla odchycena se zajímavými ranky. Proběhlo na ní několik experimentů zaměřených zvláště na budování obsahu a linkbuilding. Nakonec jsem si jí nechal.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Pár zajímavých čísel o .org doménách”

  1. Org sa v blackhat seo svete stále považuje za málinko bonusovú domenu ale tie tisicinky a možno menej percent sú ajtak zanedbateľné, keď na domene nie je kvalitný obsah a dobrý linkbuilding.

Comments are closed.