Provozovatelé reklamních sítí musí spojit síly v boji s podvodníky

Velké společnosti jako Google, Facebook anebo Yahoo! Se spojili, aby společně bojovali proti falešnému zobrazování reklam a proklikům. Skupina zvaná TAG (Trustworthy Accountability Group) zahájila program, který se napojí na interní blacklisty Google na filtrování botů. Následně pak bude blokovat falešný provoz úplně všude. Data z tohoto projektu by koncem roku 2015 měla být dokonce k dispozici i veřejnosti.

Do celého programu budou přispívat i společnosti jako Facebook, Yahoo, Dstillery, MediaMath, Quantcast, Rubicon Project a TubeMogul, tím že přidají své vlastní blacklisty. Výsledkem by tedy měl být masivní blacklist podvodníků. Společnosti poskytující reklamu totiž potřebují jednat. Stále zdokonalující se metody podvodníků je stojí velké peníze. Nejen že „okrádají“ jejich klienty, ale také snižují důvěru v online reklamu.

Podvodníci si přitom falešnými návštěvníky přichází na miliony dolarů. Nejznámější jsou botnety UrlSpirit a HitLeap. První jmenovaný provozuje více jak 6500 instalací Internet Explorer. Výkonnostně vytvoří jedna instalace až 2500 požadavků na reklamu za den. Google odhaduje, že celkem UrlSpirit vytvořil přes 500 milionů požadavků na jejich reklamní síť.

Druhý jmenovaný HitLeap využívá Chromium Embedded Framework. Odhaduje se, že celkem má 4800 instalací. 16 % z nich přitom jede z datacenter.

Odstranit návštěvnost z různých VPS a webhostingů v datacentrech bude to jednodušší. Otázkou je, co TAG hodlá udělat s desítkami možná stovkami miliony napadených počítačů malware, které mohou simulovat návštěvu stránek a klikaní na reklamu je otázkou. Někde se však začít musí…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Provozovatelé reklamních sítí musí spojit síly v boji s podvodníky”

  1. Tleskám – jen tak dál. Ještě by nemusel adsence banovat účty za falešné prokliky a bylo by to ideální

  2. Vždy sa nájde nejaká škulinka, ktorú podvodníci využijú a dokážu na nej zarobiť. Ale je dobre že aspoň nejakú určitú časť podvnodníkov touto spoluprácou eliminujú. Trochu sa divím aj google že do toho išiel, pretože najviac dat poskytne určite google .. ale tak mala by to byť výhodná spolupráca pre všetkých.

  3. To je dobrá správa aj pre pevádzkovateľov oborových blogov. Tým, že ubudnú boti, mohol by sa zvýšiť záujem o zobrazovanie reklamy a pri zníženom dostupnom počte zobrazení na reálych užívateľov by mohla ísť hore aj cena za preklik na reklamu. Teším sa z toho.

  4. To mne štve, jako ne že bych byl nějkaý podvodník, ale u některých webů si vypomáhám autosurferem ke zvýšení návštěvsnoti (mám nastavených 20návštěv/den), To že mi to občas hodí nějaký haléř za RTB nebo CPM je jenom vedlejší efekt.

    1. K čemu je dobré uměle si zvyšovat návštěvnost takovýmto způsobem? Jestli chceš zvednout čísla jsou i elegantnější metody. Jenom dostaneš ban.

Comments are closed.