Yahoo! Testuje opět výsledky z Google

Byla to velká sláva, když Microsoft koupil Yahoo!. Nasadil do něj vyhledávání ze svého Bing a na světě byla „hrozba“ pro Google. Podle více jak rok starých průzkumů od comScore měl Yahoo! (11 %) a Bing (18 %) dohromady 29 % a společně „ohrožovaly“ postavení Google s 67 %. Ovšem v té době vyšel třeba průzkum Conductor, postavený na 100 milionech organických vyhledáváních a ten tvrdil, že Google má 85 % vs Yahoo! 7 % a Bing 5 %. Pravdu znají zřejmě jen zúčastnění. V každém vyhledávací algoritmus od Microsoftu byl na západním trzích jediný, co alespoň nějak šlapal Google na paty. Teď to však vypadá, že se Yahoo! Spíše vrátí k algoritmu od Google.

Podle článku na SearchEngineLand, který získal i oficiální prohlášení Yahoo!, to vypadá že dubnová jednání z tohoto roku o spolupráci s Google dospěla k zdárnému konci. Na Yahoo! Se začínají objevovat výsledky z Google. Osobně zatím vidím pod výsledky pouze „Powered by Bing™“.

Co si budeme povídat Bing zrovna nepatří k oblíbeným vyhledávačům zvláště, co se týká jiných jazyků než angličtina. Jeho základním problémem je neindexování obsahu. Třeba u mého rok a pár měsíců starého testovacího PBN neindexuje ani polovinu obsahu co Seznam a Google. Z kompletní stránky (kategorie, archiv, štítky) nemá ani desetinu.

Další problém je nějaká snaha o kalibraci výsledků. Zkuste třeba kolik vajíček je potřeba na omeletu anebo kolik stojí banánovník. Základem není najít hned odpověď, ale nevyděsit uživatele. Vyhledávač mi musí jasné ukázat, že ví jaké téma hledám a začít z tohoto oboru nabízet co možná nejpřesnější odpovědi. Na mě už pak si vybrat.

Nedostačující výkonost je zřejmě i důvodem proč Yahoo v některých zemích dodnes používá Google. V diskuzi pod článkem byl zmíněný konkrétně Yahoo.jp. Zkusil jsem hledání a opravdu se zobrazují výsledky z Google.

Co to pro nás znamená?

S velkou dávkou přehnaného optimizmu, by těm z nás, kteří se dobře umísťují na Google pro anglické výrazy mohla začít chodit návštěvnost z Yahoo!

Závěr

Je škoda, že Microsoft neinvestuje více do lokálních vyhledávání. Jak to vypadá budoucnost patří 3D technologiím jako Microsoft Hololens a ty se budou ovládat hlasem. Tedy než někdo nevymyslí Neuro Linker anebo alespoň Nerve Gear ;) Takže pokud neplánují, že celý svět bude mluvit a myslet dokonale anglicky asi by měli využít příležitosti a začít více zkoumat i ostatní jazyky. Člověk co bude přes Holo Lens hledat kolik vajíček potřebuje na omeletu by se totiž mohl zděsit :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Yahoo! Testuje opět výsledky z Google”

  1. Tak s těmi vajíčky to Bing opravdu nezvládá :D Už vidím malého kluka,jak se ptá otce, proč do omelety míchá Bing prenatal :D
    Když sleduji statistiky přístupu z vyhledávání, tak bych řekl, že správnější je ten druhý údaj. 85% Google, zbytek je zbytek ;)

Comments are closed.