GoDaddy koupil 200 tisíc prémiových domén

Největší registrátor domén na světě GoDaddy koupil od společnosti Marchex zbytek jejich doménového portfólia. Jednalo se zhruba o 200.000 domén za částku 28,1 milion USD. V průměru to vychází 140,5 USD na doménu. Marchex už část svého doménového portfólia prodala v lednu za 6,7 milionů USD.

Mike McLaughlin z GoDaddy řekl, že společnost využila této zvláštní příležitosti k získání velkého množství velmi kvalitních domén a chce je prodávat celosvětově. Doposud totiž nebyly široké veřejnosti k mání. Zároveň prohlásil, že GoDaddy v současné době neplánuje další velké zkupování doménových portfólii. Mezi zakoupenými doménami byly kousky jako salsa.com, kungfu.com, tourguide.com, anebo beijing.com.

Jen pro zajímavost společnost Marchex vznikla v roce 2000 sloučím Go2Net Inc. a InfoSpace Inc. (oficiální název používán od roku 2003). Zabývá se produkty a službami spojenými s telemarketingem pro komerční sféru (zvláště pay for call, online a offline kampaně, reklama). Jak se k nim ale dostalo takovéto velké portfólio domén jsem nezjistil :)

GoDaddy asi všichni znáte. Největší registrátor domén na světě. Má zhruba 13 milionů zákazníků a je u něj registrováno přes 59 milionů domén. Své postavení si vybojoval agresivní marketingovou kampaní. Legendární byly jeho slevové kupóny. Tuto strategii však minulý rok opustil, i když i dnes se dá sehnat slevový kód na doménu za dolar. Popravdě od té doby, co k cenám připočítává DPH kvůli EU se vyplatí spíše čeští registrátoři, kteří prodlužují gTLD často pod cenou. Provozuje ale velké tržiště s doménami, kde se dají sehnat občas velmi hezké expirované kousky. Zřejmě tam brzo uvidíme i některou z 200 tisíc domén, které koupil.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “GoDaddy koupil 200 tisíc prémiových domén”

  1. Pre GoDaddy to bol určite výhodný nákup, bez nejakej extra veľkej námahy sa im ta investícia vrati.

    1. no nevím, prodat to každý neumí a prodat to draho umí ještě míň. Je potřeba aby byl na svých když prodá x%, protože zbytek bude obtížně prodejný a ne určitě za průměrnou cenu… neumím ti představit 200k domén se super jménem a všechny s potenciálem.

      1. GoDaddy má i vlastní parking, takže část peněz dostane zpět z type in (přímá) a typo (překlepovek) návštěvnosti. Jinak souhlasím. Zajímalo by mě kolik toho pustí.

  2. nevime nazvy ostatnich domen, takze tezko rict, zda vydelal nebo prodelal

  3. Marchex mal silne portfolio, zaroven ale tahali prilis vela mrtvej vahy. Domeny sa daju pozriet tu: http://www.afternic.com/listings/namefind (kto to preklika za EU domeny je borec).
    Domeny kupili v roku 2004 od Yung Ye/Ultimate Search za $64M. Marchex ale od vtedy celkom razil, a predali domeny za $80M + portfolio vygenerovalo vyse $290M, takze pri rozumnej sprave na tom GoDaddy nemoze prerobit. Pre Marchex boli typicke ich astronomicke ceny, ktore za domeny chceli a ich priekopnicka cold-call strategia (evidentne to ale fungovalo). GoDaddy ma proti Marchex-u pre tieto domeny super predajny kanal a neporovnatelnu expoziciu, takze zatial co by niekto musel prepocitavat ci na tom dokaze zarobit, GoDaddy na tom velmi pravdepodobne zarobi tolko, kolko by s tymito domenami nebol schopny nik iny.

Comments are closed.