Největší hrozby pro domény

Občas se objeví názor, že domaining nemá budoucnost. Kdo by v dnešním světě platil miliony za domény, když se postupně přestává využívat adresní řádek a všechno se hledá přes vyhledávače? Anebo s tím spojený zábavným argumentem je, že domény přestávají mít vliv na SEO, tak k čemu za ně utrácet? Na DNN vyšel zajímavý článek, který zmiňuje dvě řekněme potenciální hrozby, které stojí za zvážení.

Prohlížeče

Kdysi dávno byl pro BFU internetem domovská stránka Seznam.cz. Odsud vedli jejich první krůčky, často vyťukáváním adres domén přes vyhledávání, do internetu. No veřejná statistika stále ukazuje, že stále Google.cz má každý den v průměru 5,5 tisíc hledání a Google dokonce 77 tisíc. Takže pro mnohé asi ještě bude.

O velkém počtu návštěvníků, tak rozhoduje, co uvidí po otevření prohlížeče v prázdném okně. Každý z dominantních prohlížečů to bere po svém. IE tam má 10 nejnavštěvovanějších webů, Chrome vyhledávání a 8 nejnavštěvovanějších, Opera vlastní styl záložek. Záleží na každém z nás jak si na ně zvykneme a budeme využívat. Co se stane pokud Chrome v základním nastavení vypne adresní řádek a nechá jen vyhledávání na Google. Celkem výrazně by to ovlivnilo příjmy z parkingu domén.

Firmy které stojí za prohlížeči ovlivňují jak bude vypadat přístup k internetu převážně většiny lidí na planetě. Za pár let může přijít trend, kdy si velcí hráči na trhu budou prostřednictvím prohlížečů vytvářet svůj vlastní rozcestník a nikomu to nepřijde divné. Adresní řádek se zapomene.

Aplikace

Tento týden jsem si hrál s tabletem a přemýšlel jestli mám dostatek pracovních důvodů si nějaký hezký pořídit. Překvapilo mě že je jednodušší přidat si ke každé službě, která je online vlastní aplikaci. Zkoušel jsem například Twitter. Na dvě kliknutí máte ikonku aplikace na ploše. Pak už stačí jen jeden klik a můžete psát. Žádný prohlížeč, přihlašování prostě jedete. Pro život běžného BFU vlastně ani k internetu není potřeba pravidelné používání prohlížeče. Všechny velké služby mají vlastní aplikaci. A když už se dostanete na internet, že něco potřebujete, na co aplikaci ještě nemáte, tak vám s tím pomůže Google a jeho knowledge graph.

Navíc s hlasovým vyhledáváním je všechno daleko jednodušší, nemusíte vůbec psát.

Závěr

Na druhou stranu dobrá doména se pozná podle toho, jaký může mít vliv i mimo internet. Reklamní kampaně, které jsou online, ale děláte jim reklamu offline, mohou ztroskotat právě na doméně a QR kódy to rozhodně nezachrání.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Největší hrozby pro domény”

  1. Drago má v článku pravdu, co se týče hledání vyhledávače zadáním jeho samotného názvu do pole jiného vyhledávače, například když na google zadáte seznam.cz a podobně “inteligentní” postupy, které používají BFU. Například u toho seznamu je to dost časté, někdy nad tím sám kroutím hlavou…

    1. “někdy nad tím sám kroutím hlavou…”??? já nevim co je na tom nepochopitelného že lidi zadávaj doménu do vyhledávacího řádku? Je to od doby co se zparchantěle začaly chovat všechny prohlížeče! Dřív totiž když jste zapli prohlížeč/okno zůstal kurzor v ADRESNÍM ŘÁDKU, jenže teď přeskočí do vyhledávacího pole a lidi jsou líný a vědí že i tak jim většinou ta doména vyjede na prvním místě hned pod vyhledávacím polem tak to tam napíšou a kliknou imho je to rychlejší než předtím klikat do adresního řádku…

  2. pre mnoho hlavne mladých ľudí je jediným svetom a miestom čo existuje na internete iba facebook, youtube + nejaký iný zábavný portál a napr. často FB majú nastavený aj ako domovsku stránku

  3. “Reklamní kampaně, které jsou online, ale děláte jim reklamu offline”

    Tomuhle moc nerozumím. On někdo dělá reklamu reklamním kampaním?

    1. Velké reklamní kampaně mají většinou vlastní doménu, kterou prezentují i offline. Například redbullstratos.com

Comments are closed.