Jak Google zvyšuje svůj podíl ve vyhledávání pomocí prohlížečů

Na trhu s vyhledáváním probíhají tvrdé boje a Google by nebyl tam kde je bez agresivního marketingu. Nevynechá ani jednu příležitost k tomu, aby získal nového uživatele. Jedním z hlavních bojišť jsou internetové prohlížeče.

Mozzila Firefox a dohoda s Yahoo!

V listopadu minulého roku oznámila Mozzila, že navazuje partnerství s Yahoo!, které se stane přednastaveným vyhledáváním v jejich prohlížeči Mozzila Firefox místo Google. Od prosince 2014, tak je ve všech čerstvě nainstalovaných prohlížečích vyhledávání od Yahoo!

A jak na to zareagoval Google? Pro uživatele Mozzila Firefox, kteří navštíví vyhledávání Google, připravil speciální stránku s informační lištou “Vyhledávejte rychleji. Nastavte si Google jako výchozí vyhledávač.”

Pokud navštívíte stránku Google v prohlížeči FireFox uvidíte lištu "Vyhledávejte rychleji. Nastavte si Google jako výchozí vyhledávač."
Pokud navštívíte stránku Google v prohlížeči FireFox uvidíte lištu “Vyhledávejte rychleji. Nastavte si Google jako výchozí vyhledávač.”

Pokud kliknete na vyzkoušet dostanete se na stránku, kde je návod jak krok za krokem změnit vyhledávání z Yahoo! na Google.

Detailní návod jak změnit vyhledávání na Google.
Detailní návod jak změnit vyhledávání na Google.

Je zajímavé, že v screenshotech se vůbec nezobrazují hlavní zahraniční konkurenti Bing a Yahoo!, zato je tam český Seznam.

Opera je pomalá, volte Chrome

Zajímavý je i přístup Google k prohlížeči Opera. Ikonky jsou nahrazeny lištou a místo nich je informační okénko “Surfujte po internetu rychleji” a tlačítko “Nainstalovat Google Chrome”.

Google nabízí vyšší rychlost s jeho prohlížečem Chrome.
Google nabízí vyšší rychlost s jeho prohlížečem Chrome.

Po kliknutí na tlačítko se dostanete opět k detailnímu návodu, jak krok za krokem nainstalovat prohlížeč.

Tato kampaň je hodně dobře cílená. Jako největší výhodu prohlížeče Opera se vždy uváděla právě rychlost. Viděl jsem i hodně testů, kde jasně vyhrávala. Tvrdit, že můj produkt je lepší v kategorii, kde se konkurence nejvíce věří je ideální jak rozmetat recenze s tímto argumentem ;)

Interent Explorer je také pomalý

Tuto samou kampaň vede Google i proti Internet Explorer. Ten je ale pomalý už tak nějak z historických důvodů. Uvidíme jak na tom bude jeho nový nástupce Spartan. Mohli by začít změnou otvírání anonymního okna z CTRL+SHIFT+P na standard CRTL+SHIFT+N.

Stejná kampaň je vedena i proti Microsoft Internet Explorer.
Stejná kampaň je vedena i proti Microsoft Internet Explorer.

Ostatní

Jak je to u ostatních prohlížečů nevím. Zřejmě tam bude stejná kampaň jako u Opera a IE. Kdo je používáte napište prosím své zkušenosti do komentářů díky.

V každém případě je zajímavé, že o uživatele nijak nebojuje Seznam. Žádná snaha prosazovat svůj prohlížeč, lištu ano protlačit se jak defaultní vyhledávač v prohlížeči. Jako s tímto přístupem jej tu Google za nějakou dobu fakt roznese.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Jak Google zvyšuje svůj podíl ve vyhledávání pomocí prohlížečů”

  1. Mozek Googlu je fain, je tam vidět prosazení a inovace. Seznam se svým algoritmem tápe. Do Seznamu by to chtělo novou sílu, inovace, jednoduchost a správné cílení. Do konce roku ztratí Seznam své uživatele úplně, bude jich jen hrstka. Pak se podle mě teprve začnou dít změny.

  2. Seznam to zkouší zatím asi jen na malém vzorku návštěvníků. Již mi naskočilo malé informační okno/pásek, že si můžu nainstalovat Seznam prohlížeč.

  3. Pro linkbuildery je to jen dobře. Protože bez odkazů to na G moc nejde :-) Na druhou stranu – protlačit weby/články na Seznamu je teď docela snadné. Všechno má svá pro i proti. Osobně mám Seznam rád a doufám, že se do budoucna zvetí.

  4. Nevím, jestli to máš naschvál kvůli získání nějakého typo trafficu, ale prohlížeč je Mozilla a ne Mozzila.

    1. Ota: moje chyba, má tam být Mozilla. Ale když už jsi to nakousl, tak to zkusíme :)

  5. Konečně chápu, proč na mě poslední dobou pořád vyskakuje tahle nabídka. Zábavné ovšem je, že ve Firefoxu vyhledávání od Googlu mám, ale stejně se jejich otravování nezbavím. Tak nevím, co s tím.

  6. Veľmi pekný príklad toho že keď už ste veľký tak chcete byť ešte väčší lebo inač príde pád. Mohol by to skúsiť aj seznam, nejakých zopar nových použivateľov by si určite našiel.

  7. Já používám Chrome a vyhledávání v adresním řádku mám nastaveno na Google a stejně mě to otravuje tou hláškou, abych si nastavil jako výchozí Google… Asi někde soudruzi… ;)

Comments are closed.