Google obchází nařízení Evropského soudu a odkazy nemaže tak úplně

Google musí v rámci nařízení Práva na zapomenutí (The Right to Be Forgotten – RTBF), mazat z indexu vyhledávání výsledky, které poškozují jednotlivce a jsou už neaktuální. Poměrně často je to připomínáno v médiích jako velké vítězství EU nad Google, který se musel podřídit. Popravdě teprve dnes jsem si přečetl, že Google ty výsledky vlastně maže jen tak napůl.

Vtip je v tom, že všechny “smazané” výsledky, zmizely jen z vyhledávání v evropských verzích Google. V mezinárodním Google.com mimo EU jsou stále dohledatelné. Prostě co si nařídila EU platí jen v EU. Ačkoliv v článku z kterého jsem čerpal je zmíněno, že výsledky jsou dohledatelné na Google.com i pro evropany, už dříve jsem to testoval a nenašel je tam. Zřejmě tam bude i nějaké testování polohy uživatele.

Podle statistik k 29. květnu 2014 dostal Google celkem 203.569 žádostí. V 60 % jim vyhověl a celkem odstranil 738.373 internetových adres z vyhledávání. Čistě v České republice to bylo 2.086 žádostí s úspěšností 66,6 % a odstranil 8.499 adres.

statistika-zadosti-o-odstraneni-odkazu-z-google

Nejvíce internetových adres bylo odstraněno z následujících webů, které se podílí na celkovém počtu smazaných výsledků osmi procenty.

  1. facebook.com – 5.157
  2. profileengine.com – 4.930
  3. groups.google.com – 3.535
  4. badoo.com – 3.194
  5. youtube.com – 3.096
  6. yasni.de – 2.150
  7. wherevent.com – 2.142
  8. 192.com – 2.077
  9. plus.google.com – 1.952
  10. yasni.fr – 1.805

Mimo práva na zapomenutí Google musí odstraňovat adresy z vyhledávání ještě na příkaz úřadů (pomluvy, diskriminace atd.) a samozřejmě při porušení autorského práva.

Závěr

Na jednu stranu má Google spoustu příznivců v boji proti právu na zapomenutí, nejčastěji se argumentuje svobodou slova, na stranu druhou se opravdu na internetu nachází informace, které mohou lidi poškodit. Nemám teď namysli historické záznamy o nerozvážném jednání, ale například oběti trestných činů, které nechtějí být s tím co se stalo spojovány jen proto, že byli ve špatný čas na nesprávném místě. Bohužel jejich jméno se dostalo na veřejnost.

Hlavní otázka ale je jestli to má opravdu řešit Google, který jen indexuje obsah. Když obsah zmizí ztratí se i z indexu. Navíc celá iniciativa je poměrně krátkodobé řešení. Stále častěji se na internetu setkáváme s rostoucím množstvím automatických webů, které kopírují obsah. Někde se internetová adresa smaže a jinde se zase poposune dopředu někde ze Supplemental Results.

No a pak tu máme samotný postoj Google, kterému zřejmě dochází trpělivost s EU.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Google obchází nařízení Evropského soudu a odkazy nemaže tak úplně”

  1. Páči sa mi že si google len tak nenechá skákať po hlave od EU, ale zas dokážem sa vcítiť aj do osôb, ktoré boli nejakým spôsobom neprávom poškodené a zverejňuje sa to na internete. Ale občas môže byť lepším riešením spraviť si pozitívnu reklamu aby zakrila tú negatívnu stránku.

Comments are closed.