Dvě nové IDN domény prvního řádu v Evropě

Brzo nám přibudou dvě nové IDN domény prvního řádu. Bulharsku se podařilo získat .бг a Řecku .ελ. Nutno podotknout, že to byl trochu boj. Pojďme se podívat jak probíhají zákulisní boje o IDN domény, které jsou podobné s jinými už existujícími doménami.

Bulharská .бг

Bulhaři stáli o doménu v cyrilice už delší dobu. Ovšem jejich vytoužená .бг byla v roce 2010 zamítnuta, protože se příliš moc podobala brazilské národní doméně .br. Kolem IDN domén se totiž stále točí strašák phishingových útoků, které se snaží vylákat z uživatelů osobní údaje a hesla.

V znovuotevřeném řízení se jim to však už podařilo a to i díky testu, který byl proveden, aby zjistil jak moc se nechají lidé ovlivnit podobnosti domén. 20 americkým studentům ukázali dva páry domén. Jeden byl psán latinkou a druhý pomocí teoretických IDN domén. Ti měli pak rozhodnout o podobnosti. Na základě výsledků se pak stanovila jakási hranice přípustnosti.

Řecká .ελ a .ευ

I Řecko chtělo svou vlastní IDN doménu. V opravném řízení se mu podařilo získat .ελ. Původně ICANN vadilo, že je moc podobná doméně .ea, respektive .EA. Schválně tipněte si, který stát má doménu .ea? Po čtyřech letech však ICANN couvl a nechá Řecku jeho vlastní IDN doménu prvního řádu.

Řekové ale chtěli i doménu .ευ, která byla původně také zamítnuta. Ta je ovšem až příliš matoucí s .ev či .ey, takže byla zamítnuta. Tentokrát už definitivně.

Závěr

A co Česko? No u nás je nemyslitelné mít IDN domény druhého řádu, takže představa, že bychom snad dokonce měli .čr je prostě úplně mimo.

Mimochodem doménu .ea nevlastní zatím žádný stát, ale ICANN jí má přesto vyhrazenou, pokud by nějaký třeba vznikl.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Dvě nové IDN domény prvního řádu v Evropě”

  1. to je pekná hlúposť že .ea je odložené keby nejaký štát vznikol, to potom sa môžu odložiť desiatky nových domen veď čo ak vzniknú nejaké nové štáty

Comments are closed.