Google začíná označovat stránky nevhodné pro mobily

Včera se objevilo na Twitter několik zpráv od uživatelů, kteří si všimli, že některé výsledky vyhledávání na Google jsou označené šedivou ikonkou s přeškrtnutým smartpohonem. Google takto označuje stránky, které nejsou vhodné pro mobilní zařízení. Naopak zelená ikonka u výsledku značí, že stránka je uzpůsobena mobilním zařízením.

https://twitter.com/malcolmcoles/status/521324929749643264

Prozatím nejsou známé bližší detaily, takže můžeme maximálně vycházet z doporučení Google pro mobilní zařízení, které je ovšem z roku 2012.

  • Google preferuje responzivní dezign. Tedy stránku, která své jednotlivé části zpřeháze podle rozlišení návštěvníka.
  • Jako druhá alternativa v pořadí je stránka, která si zjistí zdali návštěvník přistupuje z mobilního zařízení anebo desktopu a na základě toho mu vygeneruje stránku.
  • Nejméně vhodné je pak přesměrovat návštěvníka na speciální stránku.

Google tedy preferuje řešení, které je zároveň nejpřátelštější k jeho robotům. Je třeba brát v úvahu, že pokud se chová stránka různě, může to ukazovat na přítomnost black hat SEO praktik. Jako je například cloaking. Responzivní design je tak jasně nejlepší cestou.

Vliv nových ikonek na SEO

Počet přístupů z mobilních zařízení postupně roste. Dokonce u některých témat dosáhlo poměrně vysoké úrovně. Například u 404M je to přes 19 %. Dalo se tak čekat, že Google s něčím podobným přijde. I když spíše jsem vsázel na výraznější propagandu plusových SEO bodíků pro weby, které jsou na mobilní zařízení připraveny.

Zvýraznění v SERP bude mít podobně jako míval authorship vliv na počet prokliků. Otázkou je samozřejmě jak moc výrazný. Nějaké procento to určitě bude, možná se dostaneme i přes desítku. To teprve uvidíme.

Nedávno jsme probírali jestli se vyplatí kvůli 1 %, které Google slibuje za přechod na HTTP do toho jít. Tehdy jsem napsal, že pouze pokud už byste jej dávno měli používat. Přepracovat design na responzivní se ale podle mě vyplatí. Schválně se podívejte kolik návštěvníků používá mobilní zařízení a chodí z Google. Přechod na reponzivní design jejich procento zvýší.

Závěr

V neděli jsem po výzvě v komentářích sáhl po novém designu pro 404M. Výhodou šablony Hueman je i responzivní design. Tak dám vědět jestli se vyplatil :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Google začíná označovat stránky nevhodné pro mobily”

  1. Hmmm, kazdopadne sa responzivny dizajn oplati – minimalne z toho dovodu, ze na mobilnych zariadeniach ludia moc nepouzivaju rozne adblockery, inak si neviem vysvetlit to, ze analytics ukazuje cca 23% mobilne zariadenia na webe a adsense na tom istom okolo 50% …

  2. Tenhle design je parádní, responzivní ukázkově. Pokud někdo cilí na FB, tak mobilní verze je přímo povinnost. Z FB chodí moře lidí z mobilu, asi největší skupina vůbec na netu.

    Myslím, že ti vypadlo písmenko “kvůli 1 %, které Google slibuje za přechod na HTTP do toho jít. “

  3. Pred pár dňami som taktiež prešiel na responzívny dizajn. U mňa to je až 28% mobil a skoro 5% tablet.

  4. Design pro mobily a tablety je důležitý už celkem dlouho, nedávno jsem byl na jednání ohledně předělání a optimalizace jednoho webu, který dělala jiná firma před 2 roky, kdy už se o responzivním vzhledu stránek vědělo, ale oni toto neudělali a teď požadují další částku za předělání stránek do nového, moderního designu.

    Takže i to se může bohužel stát, proto je dobré dělat web “moderní” hned od počátku :) Případně na WordPressu a nastavit jinou šablonu a hned je vše vidět dobře i na chytrém telefonu.

  5. Ahoj, jo jo, já už používám responzivní design na magazínu hodně dlouho a moc si to pochvaluju. Jinak nové 404M je super, já sem chodím hodně z mobilu, takže tuhle změnu taky vítám. Vždycky mě nebavilo zoomovat text :D

  6. Přidávám se k poslednímu dotazu – kde se Vám zobrazuje ta ikonka? Předpokládám, že na mobilu. Ale na mém mobilu s Androidem a velikostí displeje 5,5“ se žádné ikonky nezobrazují. Dívám se na google.cz.

  7. Pravdepodobne na sk a cz verzii googlu táto novinka ešte nie je.. Časom to tam určite pribudne

Comments are closed.