Google obdržel skoro půl milionů žádostí o odstranění odkazu

Už jsou to více jak čtyři měsíce, co Evropský soud nařídil Google mazat výsledky, které jsou staršího data a někoho poškozují. Od té doby Google smazal více jak 170 tisíc odkazů, směřujících na 60 tisíc stránek. Celkový počet žádostí je se však blíží půl milionu a prozatím vyhověl zhruba ve 42 % případů. Nutno podotknout, že 237 tisíc žádostí odmítl smazat.

Nejvíce žádostí pochází z Francie – téměř 29 tisíc požadavků na odstranění skoro 89 tisíce odkazů. Druhé je Německo s 25 tisíci požadavky na odstranění zhruba stejného množství odkazů. Nejvíce odkazů přitom směřuje na Facebook a YouTube.

Každá žádost je posuzována člověkem a berou se ohledy zvláště na oběti nějakého trestného činu, než na pachatele. Není přitom známo kolik celý proces vlastně Google stojí peněz. Jako příklad uvedl Google ženu, jejíž muž byl zavražděn a na internetové stránce se objevilo i její jméno. Naopak odmítl žádost veřejného činitele, který chtěl odstranit odkaz vedoucí na stránky studentské organizace, která žádala jeho odvolání formou petice.

Rozhodnutí Evropského soudu není vnímáno veřejně jako “ideální”, protože naráží na svobodu slova. Zatímco u webových stránek, které informují pravdivě není zveřejňování informací problém, tak ve vyhledávači ano. Často se tak argumentuje i omezováním svobody podnikání.

EU se zrovna s Google moc nemazlí a tak hodlá jedna z největších společností na světě přitlačit i na své zájmy formou lobingu. V Bruselu má momentálně 7 lobistů s rozpočtem 1,5 milionů EUR. Pro porovnání Microsoft jich tam má hned 16 s rozpočtem 4,5 milionů EUR. Hold na starém kontinentě to asi chodí trochu jinak než v USA :)

Závěr

Pokud píšete ostřejší články, tak se dříve anebo později dostanete do situace, kdy po vás někdo obsah prostě bude požadovat odstranit. Není to rozhodně nic příjemného, ale máte alespoň tu výhodu, že to je čistě na vás. Horší to mají třeba majitelé diskuzních fór, různých serverů na sdílení a asi nejhůře pak provozovatelé hostingových služeb. Musíte jít totiž proti své komunitě anebo zákazníkům :/


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Google obdržel skoro půl milionů žádostí o odstranění odkazu”

  1. Ahoj, nepřemýšlel jsi, že by sis pro 404m zaplatil grafika, který by ti navrhl nějaký rozumný vzhled? Každý tvůj zásah zhoršuje a zošklivuje tvůj informacemi nabitý web. Viz. ty nejčtenější články nahoře nebo nově podbarvení podle kategorie, to je fakt jak pěst na oko.

    Btw.: upravit web, aby byl responzivní je otázka hodinky a plno lidí by to ocenilo ;)

    1. jvic: hodlám vzít z WordPress.org úplně novou šablonu. Jen se nemůžu rozhodnout jestli jít cestou blogu anebo magazínu.

  2. OT: Tak tu máme nový design, paráda. Bude si to chtít osahat ale myslím, že si zvyknu. :)

    1. palo: ještě přemýšlím rozložení sidebarů. Obsah bych dal nejraději doprostřed. Kouknu jak dopadne heatmapa. Možná přejdu na jeden sloupec, anebo jej nechám pro samotný příspěvek. Je tu moc informací no :(

      1. a v com konkretne bol stary dizajn nevyhovujuci? :)
        vsetko je o zvyku, ale ten predtym sa mi cital lepsie.

        1. palo: text byl vyladěný pro pohodlné čtení, to přiznávám. Vycházel jsem z různých pouček. Ale to okolo se už moc nakupilo. Dále to byl pak responzivní design. 14 % lidí čte 404M na mobilu a 5 % na tabletu. S tím textem ještě bude práce. Musí se to hlavně dobře číst + zachovat momentálně modrý sloupec.

  3. Konečně rozumná grafika. Tak jen do toho prosím tě neodborně nesahej. ;-) Nejsi designér, tak přenech práci designérům :)

  4. Ten design je otřesný a reklamní banner dole to úplně zabíjí…. tří kroky zpět, jeden tam….

  5. Design je o vkuse každého jednotlivca a spomeňte si ,ako na Slovensku Orange zmenil design dokumnetov aj predajní. V testoch to vyšlo ako paskvil, ale používa sa to. Presne ako aj môj web. Alebo tento. Ide o obsah, ten je dôležitý. Na vzhľad si človek zvykne. Vymýšľa iba vtedy, keď dostane na výber. Preto ľudia na výber nedostávajú a predsa kupujú ;)

  6. Na prvni pohled sok, na druhej uz o neco lepsi, podle me se ale daleko lepe cte jeden sloupec nez dva, chtelo by to fakt sem tam poladit.

  7. Tý jo. Šok. Budu si muset zvyknout, no půjde to, ale… tohle jsem nečekal :-) Drago tvůj web je první, na co koukám ráno, když vstanu. Než rozlepím oči a chytnu se práce, zabrouzdám sem. Ještě, že sem tu změnu zaregistroval ještě teď večer. Ráno bych to asi nepobral. Ale je tady toho teď nějak… více :D

  8. Ja používam túistú šablonu na stránkach o elektrobicykloch,predtým som mal sufusion tam idem nastaviť skoro všetko z menu , na začiatočníka ako som ja okej

    inak často sem chodím jeden z naj blogov teraz som si snažil som sa “rozkliknuť ” posledné komentáre v prvom sidebare a nešlo iba ak kliknem na posledné komentáre asi sila zvyku :) …

  9. Je to veľký nezvyk ale mne sa nový dizajn tiež páči. 404m teraz vyzerá ako nejaký magazín

Comments are closed.