Boj Google vs PBN

Vzhledem k tomu, že se netajím obdivem k dobře fungujícím PBN, které šlapou jako hodinky, tak pokaždé, když některá větší síť dostane penalizaci, tak mi někdo z vás pošle odkaz na článek :) Samozřejmě si toho vážím, ale mám pocit, že se v tom tak trochu všichni ztrácíme.

Private Blog Network je síť webů, které mají pomoct určité stránce ve vyhledávači. Ovšem to je tak všechno společné. Pak už se jednotlivé ukázky, tutoriály anebo teoretické návrhy rozchází. Možná je to částečně zapříčiněno i snahou prodejců o zvýšení ceny. PBN jsou často zmiňovány jako nejdražší a nejúčinnější forma linkbuildingu. Osobně znám jednu ještě lepší, ale také dražší. Vraťme se ale zpět k tématu. Cena za výstavbu je hodně. Jsou potřebné kvalitní domény s dlouhou historií, vysokými ranky, spousty odkazů. Následně jsou potřebné další prostředky na vytvoření a udržení poměrně kvalitního obsahu. Linkbuilding většinou probíhá formou pyramidových schémat. Tam cena tak vysoká není.

Jak je tedy možné, že se v souvislosti s PBN často zmiňuje penalizace za nekvalitní obsah (thin content)? Vždyť základní příručky často zmiňují minimálně 500 slov/článek, texty psané na zakázku člověkem a postupné budování, které trvá často čtvrt roku? Tady právě přichází ten zásadní rozdíl. Někdo nazývá PBN stovky webů s ranky, kam se umísťují často generované články a to včetně těch, z nichž mají vést odkazy na zákazníkův web.

Autoritativní PBN

PBN si představuju spíše jako ručně udržované blogy/magazíny na určité téma, které slouží pouze nám. Nerozeznatelné od běžného webu. Jen jsou ovládány jedním člověkem či spíše skupinou lidí. Ti dbají na to, aby zůstala PBN co nejvíce anonymní před okolím. Například se zakazuje na web přístup robotům různých SEO služeb, které kontrolují zpětné odkazy. Nechcete přece aby konkurence věděla odkud je máte.

Popravdě nejde tu ani o návštěvnost. I když weby v PBN mají tendenci návštěvnost přitahovat. Zvláště v ČR, kde na specifická témata není moc konkurence a články na “vyplnění prostoru” splňující kritéria jsou z pohledu SEO kvalitativně velmi dobré. Přeci jen, když už je píšete, tak to musí být o něčem.

Když se mě někdo zeptá, jak by to mohlo vypadat a fungovat tak uvedu nějakou pay per post síť z které vezmeme to nejlepší z pohledu SEO (nezajímá nás návštěvnost) a zde koupíme třeba 10 článků, které musí být samozřejmě více než jen 150 slov a tři odkazy. Musí to být ručně psané kousky s jasným cílem vypadat dobře, působit dobře a dostat z onpage faktorů maximum. Což rozhodně není levná záležitost. Celkem se tak můžeme dostat s cenou na vyšší tisíce za těchto 10 článků. Výsledek však bude nepochybně stát za to.

Rychlá nízko kvalitní PBN

Pár PBN, které dostali penalizaci nejsou nic jiného než jen weby, které publikují scrapovaný a automaticky generovaný obsah. Všechno je postavené na principu autoblogu. Ten u autoritativních domén funguje celkem dobře. V Google Webmaster Tools jsou však vidět u autoblogů ve statistikách anomálie. Třeba u mého experimentu jen několik desítek procent článků bylo indexováno. Zbytek Google zahazoval. Popravdě, když si více takovýchto webů poskládá a zjistí, že mezi nimi je souvislost, tak se nedivím že to smete. Kdo by o něco takového vůbec měl zájem?

Na druhou stranu jediným omezením jsou zde domény. Jakmile jednou máte vše zautomatizované, tak není problém tyto sítě vytvářet velice rychle. Ta poslední penalizovaná měla tuším 600 domén, což je v měřítku takovýchto PBN opravdu nic. Největší, co jsem viděl měla vyšší desítky tisíc domén a přes dva miliony publikovaných článků. Pokud jste měli doménu s GPR alespoň 1, tak jste jí mohli do sítě zapojit a dostali jste tuším jednorázově dolar. Samozřejmě se daly na takto automaticky budovaný web přidávat vlastní články a odkazy. Prostě se přidala doména a automat na ní budoval obsah.

Samozřejmě jako i u ostatních black hat seo věcí se zde nepočítala nějaká extra dlouhá životnost. Prostě jakmile to Google smetl, tak se šlo dál.

Závěr

V podstatě jsou jen tyto dva druhy, spíše cesty, jen provedení je různé. Z nápadů jak to funguje občas netušíte a musíte nevěřícně kroutit hlavou. Existují například jakési kluby, kam se zaregistrujete a s ostatními členy měníte články s odkazy. Prostě každý na to jde jinak.

Ovšem jedna věc mi stále tak nějak neladí. Proč když se jedná o v podstatě soukromé sítě blogů, tak jsou tak nějak veřejně k dispozici. Není vlastně základem prostě mít k nim přístup jen sám?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Boj Google vs PBN”

  1. Jaký je ten další způsob, co zmiňuješ :-)? Ten dražší a účinější…

  2. Tak koukám, že v tomto jsem jednička :) Mám takovou síť, dokonce se mi o ni starají stovky lidí. Často píší kvalitní články, jsou to stovky domén 3. řádu a pár domén 2. řádu. Vše řádně prolinkováno… Jmenuje se to píše.cz :-D
    Ale je pravda, že tyto blogy mají různá témata a nejsou zdaleka zaměřeny pouze na jeden obor.
    Jednou jsem to zkusil zneužít ve svůj prospěch. Netrvalo dlouho kdy se Google ozval, že se mu to nelíbí a ať to dám pryč. Nediskutoval jsem a smazal své odkazy. :)

  3. Tiež by som to videla na čisto súkromný pístup. Mám ale pocit, že práve pre náklady majiteľ dá prístup k webom aj iným, aby tie náklady rozložil. A to je možno aj dôvod, prečo potom také blogy v rade za sebou vyzerajú “divne” a sú penalizované.

    Je to ako s tajomstvom. Ak už ho poznajú dvaja ľudia, prestáva to byť tajomstvom.

  4. Dalo by se to shrnout jako aktivní podpůrné weby, třeba jako má o2.cz – simzdarma.cz a jiné. Služby tématicky rozdělí a udělají autoritativní weby s potenciálem a reklamou přímo z vyhledávání.

  5. Ono nemusí jít jen o auto weby a scrape, lidi jsou hloupí a třeba si dají celou PBN síť do Analytics nebo GWT a pak se diví, jak na to Google mohl přijít… A Google je ve sledování machr, takže je třeba si dávat opravdu pozor a už od začátku dbát velmi pečlivě na zabezpečení a anonymitu. A samozřejmě je třeba taky držet nějakou kvalitu, říkat 30 autowebům nebo síti minisite PBN je trošku přehnané :D Víc třeba tady http://diginomad.cz/google-zahajil-plosne-tazeni-proti-pbn/

  6. Ja skúšam vytvoriť PBN iba na free web 2.0 a ono to aj celkom funguje len tie web 2.0 nesmú byť nové ale musia už nejaký čas fungovať.

Comments are closed.