Google by měl odhalit svůj algoritmus kvůli transparentnosti

Tak schválně, kde myslíte, že se zrodil nápad, aby Google odhalil svůj hodnotící algoritmus, kvůli lepší transparentnosti? Kdo tipuje EU, tak tentokrát je mimo. S tímto prohlášením přišel německý ministr spravedlnosti Heiko Maas v interview pro Financial Times. Ovšem k Evropské Unii to má blízko. Google má totiž poškozenou reputaci kvůli spolupráci s NSA, zákonem na ochranu osobnosti a pár dalších věcí (Právo být smazán ze SERP).

Google oficiálně říká, že nemůže zveřejnit hodnotící algoritmus kvůli spamerům. Možná je to jen ideální výmluva, anebo se opravdu tak moc SEO mágů bojí. Popravdě, pokud by ten algoritmus odhalil, tak vyhrají podle mě ti s nejvíce penězi. V podstatě teď jsou lepší pozice o odkazech no a ty získáte když máte peníze anebo známosti.

V tomto konkrétním případě je to o tom, že se někdo cítí Googlem poškozen, protože má horší pozice. Jasně myslím, že to všichni dobře chápeme. Zvláště teď v posledních dnech, kdy někdo měl opravdu problém se našim českým Seznam.cz. Mnoho z nás na to kouká a nechápe. Spousta lidí lidí tvrdí, že je vyhledávač poškodil a v některých případech mají i pravdu. Zajímá je v podstatě jedna věc. Co udělali špatně? To samozřejmě chceme vědět tak nějak všichni. Jenomže nemůžeme si to prostě vynutit. To už by opravdu bylo jak přinutit nějakou společnost vydat recept, protože tam něco upravili a my chceme, aby to chutnalo jako minulý rok.

Google má svůj algoritmus podle kterého řadí výsledky. Pokud by znevýhodňoval někoho z neznámých důvodů v placené reklamě bylo by to o něčem jiném. Tam by měla být jasná a veřejná pravidla. Ovšem v jeho vyhledávání to už je něco jiného.

Spíše mám strach z nějaké regulace. V Bruselu jsou schopni všeho. Zvláště pokud jde o společnost, která je v podstatě megakorporace ve virtuálním světě. Klidně vymyslí regulaci vyhledávání. Sice nevím jak by to mohlo fungovat v reálu, ale možná o to je to ještě horší.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Google by měl odhalit svůj algoritmus kvůli transparentnosti”

  1. Ať nechaj Google googlem a je to. Takhle to působí jak daň za úspěch..

  2. Podle mě, ač to nemám ověřené vyhledávače sypou lidi tam, kde mají svoje reklamy. Jen díky tomu zvednou svůj zisk. Drago, chtělo by to podložit studií. Drago, ty štítky tu máš jak dlouho? :) Nebo jsem se toho nevšímal?

    1. AppleGuy: od druhého apokalyptického update na Seznamu. Přelom srpen/září. Je to takový experiment, který provádím na více webech. Mám jedno podezření… :)

  3. Nezaznamenali ste na google nejake vyrazne zmeny algoritmu? Mam uz asi 2 dni na katalogfiriem.info velmi vyrazny prepad navstevnosti (90%). Vo webmaster tool nic nie je, ziadny ban. Tiez tam nevidim nejake podozrive odkazy smerujuce na web.
    Neviete, cim by to mohlo byt?

    Btw: forum oberon cz uz nebude fungovat?

    Dakujem.

    1. Marek: někdo na BHW psal, že se něco děje (možná Panda) ale to už je tak týden dva zpět. Ohledně oberon.cz, tam jsem prodal doménu. Všechen obsah mám ale zazálohovaný.

  4. > Kdo tipuje EU, tak tentokrát je mimo.

    Německo není v EU? ;-) Zrodilo se to v hlavě eurosocialisty. A je přece úplně jedno, jestli ten eurosocialista sedí zrovna v parlamenu EU nebo na ministerské křesle členského státu.

  5. Já ty obavy plně chápu, Google porušuje spoustu zákonů horem dolem a jeho komunikace s uživateli je na úrovni ignorace. S ohledem na jeho téměř globální monopol je prostě Google potíž. Zejména když není jen vyhledávač, ale také největší prodejce reklamy a poskytuje celou škálu služeb.

    Není třeba konkurenci vyřadit, jen jí prostě šoupneme na druhé, třetí, dvacáté místo… Nebo jí zničíme službou zadarmo a pak službu zpoplatníme, skoupíme konkurenci atd. Prostě učebnicová ukázka toho, proč je monopolní megakorporace hodně velký problém pro všechny.

Comments are closed.