nTLD bude za chvilku 2 miliony, většina ale parkuje

Nové domény prvního řádu postupně přibývají. Prozatím jich je 397 a další nás ještě čekají. Počet registrovaných domén druhého řádu se blíží ke dvěma milionům. V současné době je jich 1.965.872.

Nejoblíbenější se zdá být .xyz, kterých je 452.968 (23,04 %). Ovšem NetSol je rozdává zdarma svým zákazníkům. Spíše by se hodil termín automaticky přidává na jejich zákaznický účet, pokud mají stejnou .com doménu. Což se jen těžko dá hodnotit jako úspěch.

Naproti tomu druhá doména .berlin s 137.993 registracemi (7,02 %) už je zajímavější volbou. Osobně si myslím, že velká města mají na to, aby prosadila vlastní doménu prvního řádu, zvláště pro lokální podniky. Navíc Google jim určitě s jeho politikou preferovat lokální hledání bude nápomocen ;)

Včera jsem si ale všiml na diskuzním fóru Namepros zajímavý postřeh. Většina nTLD/sTLD jsou parkované. Pokud budeme vycházet ze statistiky projektu ntldstats.com, tak to je až 80,16 %. A to je velmi velmi hodně. Například jedna z hlavních kritik po zavedení .eu domén bylo, že jsou domény nasměřované na parkovací služby anebo mají na sobě jednoduchou prezentaci s nápisem – doména na prodej. Na druhou stranu tento vývoj se asi více méně dal očekávat.

A jak jsou na tom výše zmíněné domén? Z .xyz parkuje 94 % všech domén. To je v podstatě zabité. Z celkového počtu téměř 453K jich směřuje na nějakou stránku jen 27K. Oproti tomu má .berlin 83,27 %. Tedy z téměř 138K parkuje 23K. Na to že jich je více jak 3x méně je počet neparkovaných stránek jen o 5K menší.

V podstatě žádná z TLD, kterých je nad registrovaných alespoň 10K nemá pod 50 % parkovaných domén druhého řádu. Nejlépe je na tom asi .webcam – celkem 9K registrovaných, 47,3 % parkovaných.

Na druhou stranu nové TLD jsou stále ještě nové. Jak dlouho trvalo, než se nějak ustálila .eu doména? Spousta lidí jí ignoruje dodnes a to se za ní postavily evropské instituce.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “nTLD bude za chvilku 2 miliony, většina ale parkuje”

  1. eu je hezká ale lidi se jí nenaučili používat.. taky jsem nějaké měl ale nikdy se mi je nepodařilo nějak zvlášť využít…

  2. XYZ je odpad a mrzí mě, že jsem si jednu takovou doménu rovněž zaregistroval. Příští rok už ji neprodloužím a myslím, že většina lidí udělá to samé. Jsem zvědav, jestli i pak bude Daniel Negari psát na svém blogu pochvalné “ódy”, až začne klesat celkový počet registrací XYZ domén.

    Z nových generických domén by se mohla dobře uchytit např. doména BIO (osobní stránky, biologie, zemědělství), která během prvního dne (21. 8.) dosáhla 2679 registrací. Žádná z nových domén údajně nedosáhla během prvního dne od svého spuštění vyšší počet registrací. Nevýhodou BIO domény je vyšší cena za 1 rok registrace, která se pohybuje v průměru kolem 1 tis. Kč. Pro zajímavost: na Webtrhu se prodává doména eshop.bio za 19 tis. Kč.

    Doména EU mi přijde jako vhodná alternativa k obsazené CZ doméně a rozhodně ji v takovém případě volím raději, než např. NET, INFO apod. Nedávno jsem se nedohodl se spekulantem na odkupu CZ domény, naštěstí stejný název byl volný právě na EU doméně (viz odkaz u mého příspěvku).

  3. Podľa mňa nákup nových domen celkom znižuje práve vyššia cena u takýchto domen ale zase je to vykompenzované tým, že tieto domeny potom budu menej často nakupovať špekulanti lebo sa im to moc neoplatí.

Comments are closed.