PHP vs Javascript

Poslední roky se už programování moc nevěnuju. Výjimkou byl včerejšek, kdy jsem si všiml jedné zajímavé věci u Google a napadl mě způsob jak získat během krátké doby zajímavé podklady pro hledání longtail. Tak jsem si napsal crawlera. Ale o tom napíšu někdy jindy :)

Vlastně právě shánění informací pro tohoto robota mě zavedlo na článek In The Next Few Years, 90% Of WordPress Development Could Be JavaScript Based. Tuto větu prohlásil Matt Mullenweg v roce 2013. Zatím to nevypadá, že by tomu tak bylo. Tuto tématiku velmi hezky graficky zpracoval Jordi Cabot ve svém blogpostu. Z jeho článku vychází, že současný WordPress je tvořen z 16,6 % Javascriptu a 83,4 % ostatních (PHP, CSS, HTML). V každém případě i podle jeho grafu, je vidět že podíl Javascriptu rozhodně není zanedbatelný.

Poměr PHP a Javascriptu ve zdrojovém kódu WordPress.
Poměr PHP a Javascriptu ve zdrojovém kódu WordPress.

Osobně jsem Javascript dlouhou dobu považoval spíše za doplněk interakce k stránkám, než něco víc. Jeho síla se však postupem času ukazovala. Teprve u WordPressu jsem si tak nějak uvědomil, že to je něco velice komerčně důležitého. Mohla za to funkce drag and drop u widgetů. Jakmile něco takto dokáže zjednodušit práci, nemá cenu už o tom pochybovat. Lidé jsou lenivý a všechno co jim ulehčí práci a snadno se obsluhuje berou všemi deseti.

Javascript jako samostatná disciplína

Dříve se tak nějak bralo, že takzvaný tvůrce www stránek zvládal HTML a základy Javascriptu. To stačilo na funkční firemní prezentaci. Později s dostupností Apache serveru se k tomu přidalo i PHP. Každý měl jednoduchý pseudoframework na ulehčení práce. Dneska už všechno jede na vlastních CMS. Ideálně pěkně hostovaných u firmy, co je tvoří, aby jim zákazník nikam neutekl i s prezentací.

Požadavky na Javascript jsou také daleko vyšší. Proto také vznikají různé frameworky, které šetří programátorovi čas. Pokud si někde hledáte práci už nejsou tyto frameworky výhodou, ale požadavkem. Takže tlak na zkušenosti a znalosti roste. Ostatně bez javascriptu asi přívětivé UI nedáte :)

Nesledoval jsem teď trh s poptávkou práce, ale vsadím se, že javascriptoví programátoři už jsou teď žádaným artiklem :)

Zkoušel jsem dohledat hrubou mzdu programátorů podle jazyka, ale Javascript jsem nenašel. Tak se někdo kdyžtak pochlubte :D

PHP

PHP je klasika. Poměrně jednoduchý a pohodlný programovací jazyk. Vzhledem k tomu, že je zdarma, tak jej využívá i většina serverů. Programátorů PHP není nikdy dostatek a prakticky pořád někde nějakého shání. Největším problémem je, že jej pořádně spousta lidí neumí a hlavně jen málo z nich umí pořádně makat a dotáhnout projekt do konce.

Dřív také byl požadavek na programátora PHP znalost MySQL. Postupem času to odpadlo a naopak přibyly frameworky, které opět šetří čas a tím i firemní zdroje.

Myslím si, že programátoři PHP se rozhodně nemusí bát o práci, zvláště když umí pořádně zabrat.

Závěr

Celkem by mě zajímal váš názor. Asi nikdo nepochybuje o tom, že v budoucnu se bude množství práce programátorů Javascriptu zvyšovat. UI se dnes probírá na všech frontách marketingu. Ale přesáhne někdy v CMS jako je WordPress třeba 50 % kódu? Bude práce na UI více než na samotném PHP? Mají programátoři Javascritu lepší vyhlídky než PHP?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “PHP vs Javascript”

  1. Dělám už i webové aplikaci jenom v javascriptu (AngularJs). Řeší to routování, vykreslování, modely a podobně. Jediné co zůstává v PHP je jednoduché JSON API, kterým se komunikuje s DB.

  2. Použivanie JS pôjde pozvoľne určite nahor ale aby v blízkej dobe bol použivanejší ako PHP to ešte nehrozí. Programátorov je už veľmi veľa ale nie všetci sú taký kvalitný ako by mali byť.

Comments are closed.