Google bude penalizovat stránky ovlivňující chování prohlížeče

angry-bang-bang-bangPředstavte si stránku, kam když přijdete z vyhledávače a následně kliknete v prohlížeči na tlačítko Zpět, tak vás přesměruje na stránku, vypadají hodně podobně jako výsledky Google, ovšem každý z nich je reklama. Pěkně vymyšlené to musím uznat. Ovšem je něco takového v rozporu s pravidly Google? Vždyť to přece nijak neovlivňuje vyhledávač.

Podle článku A reminder about manipulative or deceptive behavior na oficiálním Google blogu to vadí, porušuje příručku pro webmástry a znamená penalizaci. Jako důvod jsou uvedeni podvedení uživatelé Google, kteří tímto jednáním trpí. Což je nepochybně pravda, co si budeme říkat. Podobná praxe by tu být rozhodně neměla. Ovlivňování fungování prohlížeče by se dalo chápat i jako některé black hat techniky.

Technické provedení

Přiznám se, že mě ani tak moc nezaujalo nějaké penalizování stránek, které znepříjemňují BFU život, spíše jak to vlastně funguje? Napadlo mě, že by se dalo reagovat na zmáčknutí tlačítka zpět. Našel jsem i jeden javascript, kde potřeboval majitel chatu vypsat hlášku pokud by se někdo uklikl. Ovšem v každém prohlížeči to fungovalo trochu jinak. Škoda, že Google v příspěvku nenapsal víc :)

Zamyšlení

Pak je tu na místě i jedno zamyšlení. Neměly by takto být postihovány i stránky, které si jen tak otvírají další okna plné řvoucích flashových animací? Anebo stránek, kde přejedete myší přes reklamu a otevře se její nepříjemná obdoba s miniaturním x na zavření? Není i tohle ovlivňování funkce prohlížeče? Samovolné otvírání oken? Odpověď ne, jen proto že se to stalo běžnou praxí se mi nezdá moc fér.

Závěr

Google se o pohodlí uživatelů stará už delší dobu a celkem úspěšně. Například blokuje zavirované stránky anebo malware. Ještě by mohl blokovat ty s přemírou reklamy a myslím, že by byl internetový svět hned o něco lepší. Jenomže mám pocit, že to on ani nemůže. Protože by to mohla být diskriminace konkurenčních reklamních systému a různé výbory či organizace pro ochranu hospodářské soutěže napříč světem by se určitě ozvaly.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Google bude penalizovat stránky ovlivňující chování prohlížeče”

  1. Fakt pecka, zajímalo by mě, jestli to mají na svědomí český ručičky, nebo tento vynález pochází odjinud, každopádně to je šleha.

    Napadá mě, co dát na stránku veliké tlačítko “Zpět”, které bude dělat to samé, to už nebude ovlivnění funkce prohlížeče, ale regulerní html.

  2. No, tak či onak udělal dobře protože je to na uživatele prasárna a je dobře že takto hlídá běžná BFU

  3. Jak říkáš Drago, stále na více a více portálech jsou ony zmiňované samootvírací okny a te křížek se hledá někdy dost těžko a to vím kde ho hledat. Nicméně BFU na to rozhodně klikne…to mi nepřipadá taky moc košer, kam se hrabou zlatý MFA weby :-)

  4. Chápu, že si na internetu chtějí lidi vydělat. Nemám však rád vyskakující okna nebo reklamy, které přebíjejí obsah, za kterým na web jdu. Po čase se pro mě takováto stránka začíná jevit jako nezajímavá.

  5. A pak někteří jedinci řvou za blokování Adblock a podobně. Právě kvůli vyskakovacím flash šmejdům ho používám.

  6. Tak to je docela mazec. Na takovou stránku jsem snad ještě nenarazil. Ale je dobře, že to Google blokuje.

  7. No google proti tomu bojuje fest. chrome uz umi blokovat popundery skoro 100%. a poup okna uz taky otevre jen 2 maximalne (do toho jako jeden pocita i target: _blank)

Comments are closed.