Soutěž o .eu domény VIII. – Jak kvalitní je .eu doména?

Máme tu úterý šest hodin odpoledne a soutěž o 5 .eu domén od RegZone! právě začíná. Soutěž je opět na konci článku, takže pokud chcete vyhrát přesuňte se rovnou tam, přeci jen každý minuta se počítá ;)

Dnešní téma si můžete přečíst po zodpovězení soutěžní otázky.

Jak kvalitní je .eu doména?

Poměrně často se probírá otázka využití .eu domény. Je vhodná na nějaký projekt? Vyplatí se vůbec registrovat? Já dlouhodobě zastávám názor, že pro český projekt potřebujete .cz doménu a to i kdyby jich bylo registrováno třeba tolik co .com domén. Vyměnit jí za cokoliv jiného je pro komerční projekt záležitost, která se jednou vymstí či prodraží.

Ovšem, co v případě nekomerčního projektu? Třeba minisite, MFA, content blogu anebo wiki site? Tady je to takové nějaké sporné. Spousta lidí se na domény v tomto případě dívá jako sobě rovné, což rozhodně nikdy nikomu veřejně nerozmlouvejte.

Faktem je, že v případě sbírání bodíků v pomyslném SEO žebříčku dokáží určité domény nabrat více bodů než jiné. Vděčí za to nejvíce rozšířenému přirozených zpětných odkazů, které vznikají prostě přes control c a control v. V dnešní době díky Google Zoo a nutností brát ohledy na vhodný odkazový profil, ubývá takových těch keywordových. Pokud se nebojíte nahlédnout pod roušku tmy asi jste si už všimli vzrůstající oblíbenost domén třetího řádu anebo právě .eu, která se váže k made for cokoliv na klíčová slova eu energy policie, eu prices anebo eu travel. Prostoru je opravdu hodně, navíc díky komplikovaným pravidlům a vyhláškám se dá třeba content blog či Q&A site tlačit i přes sociální sítě a diskuzní fóra. V podstatě nejpřirozenější odkazy kategorie.tema.eu/oblast/long-tail/ vytvoří přesně to co potřebujete. Pak už jen stačí IP adresa Evropy, angličtina a máte dokonce i lokální cílení na celou EU. Tohle ale není MFA co dáte dohromady pár hodin odpoledne, jsou to obsahové weby se stovkami podstránek, kde je reklama vyprodána ještě než se dokončí. Dneska už se u tvůrci (mini)site profesionalizují :)

.eu doména je stále považována spíše za kvalitnější (renew rate má krásných 81%). I přes to, že EURid díky programům na podporu .eu, tlačí cenu dolů, její kvalitě to neubližuje. Spousta měst dává přednost .eu před .cz, podobně je to i s organizacemi. To jsou přitom v podstatě producenti vysoce autoritativního obsahu.

Jen pro zajímavost. V současné době by mělo být 12 webů se stránkou o Google Page Rank 10. Mezi nimi je 4x .com, 3x .gov, 2x .org, 1x .cn, 1x .in a 1x .eu (Europeana.eu). Co si budeme povídat, ony ty státní instituce nějak ten GPR získávají snadno, není se pak čemu divit, že když to popropojují, tak vycházejí velice hezká čísla.

Soutěž

Dneska si dáme těžkou ;)

Najděte web či stránku na doméně .eu, který má Google Page Rank alespoň 8. Hodnotu si můžete ověřit například zde.

Své odpovědi prosím pište do komentářů po článkem. Prvních pět správných bude odměněno kódem na .eu doménu zdarma. Ten vám pošlu emailem, takže jej nezapomeňte vyplnit do komentáře. Soutěž končí v 22:00. Více informací jak kód uplatnit najdete zde.

Další soutěž bude ve čtvrtek, kde se bude hrát o posledních 10 kódů, protože jejich platnost končí v pátek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Soutěž o .eu domény VIII. – Jak kvalitní je .eu doména?”

  1. Manualne jsem se trefil jen do ‘eu.eu’. Jinak snad uz nic dalsiho neexistuje ;)

  2. bylo to docela těžký když i eurid.eu má jen 7 ale našel jsem europa.eu 9 :)

  3. Nooo, tak to vypadá, že jedinou hi-rankovou doménou eu je „europa“:-D Souhlas s tím, že CZ je nezbytností pro ČR. U preference měst a geografických destinací mít EU doménu tomu ale stejně nerozumím. Zrovna nedávnou jsem vyslechl příběh, jak to bylo s „praha.eu“ a snažil se přesvědčit jejího majitele, že hlavní město by zkrátka mělo vlastnit CZ. Ještě s nimi promluvím;-) Určitě by bylo zajímavé vidět, jaké kousky byly chyceny alespoň v rámci „Drago Competition“, ale možná i kvůli tomu absolutnímu odkrytí soukromých údajů se do toho nemusí všem chtít… No a co tedy to Chorvatsko… Trochu jsem pátral a pro lovce trofejí mohu konstatovat, že naprosto klíčové chorvatské výrazy (se zajímavým business potenciálem) jsou i na „.hr“ dosud volné, o „.com.hr“ pro nerezidenty nemluvě. Otázkou pro mne stále zůstává, zda nepopřemýšlet o nějakém tom chorvatském termínu s koncovkou eu… Co myslíte?

  4. Esapo.eu je moje, mam rank 2, a nějak moc mně to netrápí :-). Doménu *.cz jsem získat nemohl, protože je obsazená a doménu esapo.net , kterou jsem používal dřív jsem zrušil, protože ta přípona… :-).

  5. Jen skoda ze ty souteze jsou v mimopracovni dobe :) Presne tohle je ten cas, kdy se na net nemam cas dostat :(

Comments are closed.