Psaní článků vs jejich propagace

determined-challenge-consideredNapsat dobrý či alespoň použitelný článek není vždy jednoduché. Musíte mít nápad, nějak vhodně jej sepsat, dát tomu vhodnou úpravu, například odstavce či rozdělení textů do menší částí s nadpisem je u článků delších 500 slov více než doporučené. Prostě ve výsledku nad tím vším strávíte i několik hodin, zvláště ze začátku, kdy si ještě tolik nevěříte.

Většina lidí tím končí. Pokud ale nepatříte mezi ty, kteří si sepisují své myšlenky a poznatky spíše sami pro sebe, tak by jste rozhodně neměli. Zvláště ze začátku. Jestli vám psaní článku zabere hodinu, měli by jste další tři věnovat jeho propagaci.

Bez propagace se totiž váš blog či magazín nikam neposune dnes, zítra, za měsíc ale ani za půl roku. No a pak už to většina vzdá.

Kvalitní obsah není třeba propagovat

Tohle je mýtus. Můžete sepsat sebelepší kvalitní článek, ale pokud o něm nikdy nikomu neřeknete tak se nerozšíří. Když už máte kolem stránek vytvořenou určitou komunitu, tak vám s propagací jistě pomůže. Možná do té míry, že nebudete potřebovat pohnout ani prstem. Jenomže tak daleko se jen tak nedostanete. Dokonce i velké magazíny s návštěvností desítek tisíc lidí za den potřebují propagaci. Většinou se sice zaměřují na značku, ale občas vydají například vícedílný seriál na nějaké zajímavé téma a ten pak propagují formou reklamy.

V otázkách propagace vám doporučuji spolehnout se hlavně sám na sebe. Pokud píšete kvalitní přínosné texty a jste si jistí, že jej lidé ocení, tak se jimi pochlubte. Chápu, že máte strach negativní reakce, ale ta k tomu prostě patří. Čím dříve si na to zvyknete tím lépe pro vás. Na druhou stranu je třeba také odlišit negativní reakce od oprávněné kritiky.

Jak obsah propagovat:

  • Hledejte místa, kde jsou lidé, co si potřebují váš článek přečíst. Mohou to být blogy, magazíny, diskuze, skupiny na sociálních sítích či stránkách.
  • Použijte linkovací služby linkuj.cz a vybraly.sme.sk.
  • Udělejte svému blogu fan stránku sociálních sítích a propagujte obsah. Nestačí jej jen sdílet, musíte jej umět “prodat”.

Nezapomínejte, že krom propagaci obsahu je třeba propagovat i web samotný. Propagovat jeho značku. Pokud je to blog pod vaším jménem, tak propagujete sebe.

Kvalitní obsah převálcuje nekvalitní konkurenci ve vyhledávání

Další oblíbený mýtus. Sice máte navrch v některých onpage faktorech, ale dobře napsaný SEO text, prostě jen tak neporazíte. Schválně si vezměte všechny fráze, na které by jste se rádi umístili ve vyhledávačích a porovnejte s tím co máte v textu. Ve spoustě případech tam tyto slovní spojení ani nejsou uvedené. Váš super imba text se sám nahoru nedostane. Musíte zase znovu propagovat.

Na rozdíl od SEO šamanů nemusíte ztrácet čas přemýšlením nad být follow či nofollow. Na druhou stranu je rozdíl pokud plácnete do diskuzního fóra odkaz http://domenat.tld/clanek.php, Nadpis článku anebo Trochu víc cool nadpis článku. Nejde jen o SEO ale i o zvětšení šance na proklik, vzbuzení zájmu u potenciálních čtenářů.

Zkráceně řečeno, chce to věnovat jednorázově pár desítek minut studiu například jak se na diskuzním fóru udělá aktivní odkaz. Většinou si stačí nastudovat základy bb code, ten je nejrozšířenější. Ovšem jsou tu i @nazev_uctu na twitter, +jmen na Google plus a další vychytávat. Když nad tím přemýšlím, asi to všechno sepíšu ať vám ulehčím práci :)

Tohle všechno, co jsem zmínil může mít za následek, že váš kvalitní obsah v budoucnu opravdu bude mít navrch nad tím nekvalitním.

Závěr

Pokud se vaše psaní zlepšuje, ale vaše návštěvnost nikoliv, možná to není tím o čem píšete, ale prostě jen svůj obsah patřičně “neprodáváte”. Zkuste se nad tím zamyslet. Dejte si nějaký pevný limit. Například doporučený poměr 1:3. Jestliže věnujete kvalitnímu článku 4 hodiny, tak dejte jeho propagaci 12 hodin. Je to sice hodně času, ale nikdo neříká, že to musíte stihnout za jeden den, anebo týden. Třeba každý den po hodince. Hledejte cesty jak rozšířit svou komunitu čtenářů. Vyplatí se to :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Psaní článků vs jejich propagace”

  1. Asi tak… Ak je kvalitny clanok v google na 350tom mieste na klucove frazy a clovek nema vytvorenu komunitu, je nadludske ho dostat na svetlo.
    Bohuzial to na nete funguje ako v zivote, priemernost castokrat valcuje svojou masivitou kvalitu.

  2. Podle toho, jak to sleduji jsem asi jediný, kdo píše článek a hned je publikuje :) U mě trvá celý proces někdy i méně než půl hodiny. Je ale fakt, že články nejsou odborné a blog pro mě není priorita.

  3. Jenže je to taková otrava :(. Dřív jsem třeba hledal příležitosti a doporučoval články na fórech, ale… stojí ta otrava za to? Dnes prostě už jen píšu a sem tam se někde zmíním a někomu napíšu. Ale taky je to dáno tím, že je mi jasné, že to, co píšu mi prostě na život nevydělá.

    Proč se tedy s tím tolik sr..? A ne, není to řečnická otázka. Zajímá mě, co si o tom myslíš. Díky.

    1. Carl114: je to o tom co tě baví. Někdo tráví čas po publikování propagací, někdo odpovídáním na reakce čtenářů, jiný jde hledat inspiraci na další články. No a jsou tu lidé co stíhají všechno naráz :)

      Tento článek byl určený hlavně začátečníkům, co se snaží psát a naivně si myslí že se jim sama zvedne návštěvnost.

  4. admin: Kdo zvládá vše je fakt superman :D. Já rád píšu a ty věci kolem už beru jen jako nutné zlo. Ale linkuj a podobné věci taky používám. Hlavně v začátcích je to fajn, když ti udělá radost třeba 30 lidí z linkuj.

    Teď už je to skoro prd a radost z 30ti lidí někde tam… :). Ale dělám to pořád.

  5. admin: vo vsetkych seo materialoch je plno on-page off-page tipov, ale nikde som nevidel ich realnu vahu, co je skutocny game changer. Mozno tip na clanok? Diky

  6. písanie článkov na vlastný blog je celkom náročná aktivita, aspoň pre niektorých ľudí a ak by sa s tým chcel niekto živiť, tak musí byť fakt dobrý

  7. … Kvalitní obsah není třeba propagovat-Tohle je mýtus …
    Tohle bys měl někam vytesat

  8. Co se tyce toho kvalitniho obsahu tak tak to neni cesta k nejlepsimu seo, ale rozhodne to je cesta k mnohem snazsimu a uspesnejsimu link/buildingu/baitingu nez u nekvalitniho obsahu.
    Jo a nevim co ty sluzby linkuj a vybrali.sme.v jejich prinos dnes moc neverim. Mozna kdyby slo nakoupit “lajky”…

  9. Pekná zbierka mojich obľúbených klišé, ktoré neplatia doslovne :-) Ešte mi chýba “content is king” – ďalšia veta, ktorú každý začiatočník počuje zľava-zprava a keď jej naozaj uverí a zamiera sa čisto na obsah – skončí skôr, než naozaj začal…

  10. Já používám třeba bookmarky.cz či tipper.cz, máte své texty na kupě. Hlavně nebuďte zatvrzelí, a hledejte nová místa, kde publikovat a hledat si tak další návštěvníky. :)

  11. A kolik Ti Martine přivedou tyto stránky čtenářu?

    Kouknu-li se na svůj blog za tento měsíc tak
    vede Google 720, přímo 427, Seznam 116, Facebook 93, Twitter 73, Inwebstor 15, owww 15, Fototipy 14 … tzn. kromě přirozeného trafficu a direktu je to celkem bída. Ale je pravda že právě z těch malých návštěv z jiných blogů se v budoucnu stávají direkti.

  12. uživiť sa iba písaním článkov na vlastný na vlastnom blogu je podľa mňa dosť náročné, ale v tomto majú veľkú výhodu tí, ktorí sa narodili v anglicky hovoriacích krajinách

  13. Také si myslím, že blogem se nedá zcela uživit. Ale je to zase velmi elegantní a kvalitní způsob, jak se uvést do povědomí a tím i zvyšovat svou cenu. Podívej se kolik seo lídrů píše blog.

  14. Osobně spíš beru blogy jako taková pískoviště, kde se člověk může celkem bez rizika naučit docela dost věcí. Na výdělek bych to taky neviděl.

  15. Super článek, je to přesně tak. Mám kamaráda, který píše hodně zajímavé články, ale vůbec je nepropaguje, a je pak smutné, když má na konci článku otázky a nejsou tam žádné komentáře :(
    Propagace je hodně moc důležitá!

  16. [citace]Když nad tím přemýšlím, asi to všechno sepíšu ať vám ulehčím práci :)[/citace]

    Přimlouvám se za sepsání :D
    Určitě to pomůže, ucelených tipů a návodů v češtině není nikdy dost.

Comments are closed.