TOP 10 TLD podle počtu

neutral-conflicting-emotionsUž delší dobu jsem neudělal nějaké srovnání TLD podle počtu. Zrovna dneska jsem zahlédl inforgrafiku k oslavě 27 let .com domény, kde se nacházejí celkem důvěryhodná čísla z kterých se dá vycházet. Mimochodem jsou tam některé zajímavé postřehy. Například že stá .com doména, byla registrována až 990 dní po té první. Přitom třeba 11 . března 2012 bylo během 24 hodin registrováno více jak 100 tisíc nových .com domén.

.com – 108,5 milionu

Od spuštění v roce 1985 se podařilo získat .com doméně slušný náskok, který zřejmě žádná jiná doména ani nepřekoná. Musela by mít nějakou velmi velkou přidanou hodnotu anebo jí spustit nějaký velký projekt. Třeba Facebook. Pokud by každé stránce nad X fanoušků přidal doménu s vlastní koncovkou.

Jen tak pro zajímavost cena .com domény je regulována Ministerstev obchodu Spojených států. Až do roku 2018 musí zůstat na 7,85 USD.

.de – 15,4 milionu

I přesto, že je .de nejrozšířenější národní domén na světě, stále u ní platí omezení registrace. Pokud chcete mít .de doménu, musíte mít v Německu registrovaný kontakt.

.net – 15 milionů

Sestra .com byla spuštěná také roku 1985. Ovšem nedosáhla takového rozmachu a to i přesto, že byla dlouhou dobu jednou z nejlevnějších TLD na světě.

.uk – 10,3 milionu

Národní doména Velké Británie doznala nedávno několika změn. Až do dubna minulého roku jste si mohli kupovat doménu .co.uk jen na dva roky.

Ovšem možná se růst počtu .uk domén zpomalí, protože o doménovou samostatnost usilují Velšané a Skotové. Ti teď mají k dispozici .cym.uk a .scot.uk. Rádi by ale získali vlastní TLD .cym a .sco.

.org – 10, 1 milionu

Další z velké trojice narozené v roce 1985. Začátkem tohoto roku nechal PIR vydražit dvouznakové .org domény. Pokud jste o domény měli zájem museli jste krom peněz mít u připravený projekt.

.info – 6,9 milionu

Afilias (správce .info) domény jednu dobu doslova rozdával, aby se mu podařilo je prosadit. Ovšem jejich obsah doslova zaspamoval index Google, ten je na oplátku preventivně penalizoval. Dnes už by vše mělo být v pořádku.

.cn – 5,7 milionu

.cn doménu byla jednu dobu velice vysoko v počtu registrací. Ovšem tvrdé podmínky registrace snížili počet domén o desítky procent.

.nl – 5,2 milionu

Národní doména Nizozemí byla vůbec první registrovanou ccTLD na světě.

.eu – 3,7 milionu

Naše oblíbená “evropská identita” se snaží prosazovat už nějaký ten rok pomocí slev na registraci. Možná srazit cenu za prodloužení pod 100 CZK a byla by to ideální doména. I tak její obliba poměrně roste.

.br – 3 miliony

Ještě do minulého roku se na desátém místě držela .biz, pak jí předběla národní doména Francie a tu zase stotisícovým růstem za měsíc Brazílie.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “TOP 10 TLD podle počtu”

    1. m1ch3l: je trochu těžší vychytat slevy u GoDaddy jinak jí kupuju u DynaDot za 10 USD. .cz doména je někde dole, ale roste.

  1. admin: Nebýt slev na .eu tak by mohla aj být .cz doména nejlevnější v zemi.
    Ještě by to chtělo vědět jak se ty ceny budou hýbat, protože ted může být .eu doména se slevou za 65kč a za 3 roky za prodloužení budem platit 300kč (to je plácnutí příkladu). :/

  2. Úspěch COM je skutečně fenomenální. Zajímavé by bylo vidět detailněji poslední trendy u EU domény, kterou osobně považuji za slabou náhražku pro ty, kteří by jinak šli do národní domény nebo v případě mezinárodního projektu do COM. Typickým příkladem nešťastného řešení jsou např. GEO názvy, jež by si zasloužily koncovku CZ, ale musí se plácat na ze své podstaty nesmyslných LTD. Snad jen za všechny uvádím pro mne bizarní situace, jako např. „jesenik.org“ nebo „praha.eu“. Proč nekončí CZ by ale bylo na jiný článek.

Comments are closed.