Jak zjistit vlastníka domény?

Možná se to zdá jako banální dotaz, zvláště na blogu, který má v nadpisu Jak na doménový trh a internetové podnikání. Přece tady musí každý umět dohledat komu doména patří? No možná budete sami překvapení, jaká je to občas detektivní práce :)


Jak zjistit vlastníka domény

Metoda nejjednodušší WHOIS

WHOIS je komunikační protokol mezi klientem a databází, která slouží k evidenci nejen domén, ale také internetových adres. Ve většině případů jí provozuje správce domény.

Přes WHOIS se můžete (ale nemusíte) dozvědět, kdo doménu vlastní. Lze buď použít existující online službu, anebo využít nástroj, který vám poskytuje váš operační systém. Majitelé Windows si whois můžou stáhnout na stránkách Microsoftu.

Z online služeb nejvíce vydolujete pokud použijete nástroj od samotného správce domény anebo u gTLD přiděleného registrátora.

Příklad – Kdo vlastní seopedia.cz

TLD je .cz. Správcem .cz je CZ NIC. Jeho whois najdeme na http://www.nic.cz/whois/. Po zadání zjistíte, že jí vlastní někdo s NIC ID DRAGO občanským jménem Ivan Sárközi. Což jsem já.

Příklad – Kdo vlastní 404m.com

TLD je .com. Správcem .com je Verisign. Jejich whois najdeme zde. Tam jsme se dozvěděli, že je registrátorem GoDaddy a používá Whois server whois.godaddy.com. Po vyplnění captcha kódu se dostaneme opět ke klasickému výpisu.

Závěr

Vzhledem k tomu, že registrátoři musí poskytovat informace z whois zdarma a zbytečně je neomezovat, tak existují služby, které vše urychlí. Nemusíte tak zjišťovat u koho je doména registrována a hledat přes jeho whois službu. Osobně rád používám ranky.cz. Hezky česky a rychle.

Anonymizace whois záznamu

Někteří registrátoři za menší poplatek skryjí informace o majiteli domény. Tato služba se nazývá WHOIS proxy. V ČR jí zdarma nabízí k některým gTLD Subreg. Když si o doméně zkusíte vyjet WHOIS záznam vypadá nějak následovně:


Owner Organization: Whois Protection
Owner Name: Whois Protection
Owner Street: Fablovka 404 (All postal mail rejected)
Owner City: Pardubice
Owner ZIP: 53352
Owner Country: CZ
Owner E-Mail: domena.tld(*a*)fablovkawhoisprotection.com
Owner Phone: +420.226517351

Pokud napíšete na e-mail domena.tld@fablovkawhoisprotection.com, tak jej reálný majitel obdrží a je jen na něm jestli se vám ozve. Takže jen tak nezjistíte kdo doménu vlastní. Ještě dodám, že pokud to služba registrátora umožňuje může i přes proxy email odpovědět zpět.

Jak zjistit kdo je majitelem pokud WHOIS nepomůže

Takže máme před sebou problém. WHOIS nám nepomůže, musíme tedy zkusit trochu detektivní práce.

Pátráme v archivech

Takže je třeba na to jít jinak. U domény najdete tři data:

Create Date: 2012-09-14
Update Date: 2012-09-14
Expire Date: 2013-09-14

  • Create Date odpovídá datu registrace domény.
  • Update Date je datum poslední změny, právě to je pro nás nejdůležitější.
  • Expire date je datum expirace.

Když se změní majitel anebo nameservery  tak se update date přepíše. Takže cokoliv se stalo po tomto datu znamená, že se určitě majitel nezměnil. Pokud během této doby došlo k nasazení proxy serveru máme šanci se dopátrat majitele.

WHOIS archivy

Existují služby, které si vytvářejí své vlastní WHOIS databáze. Důvody jsou většinou čistě komerční. Například mohou sledovat pohyb domén, zjistit kdy která doména expiruje anebo je je jednoduše z nějakého důvodu smazána. Největší a nejznámější je určitě DomainTools.com. Ovšem k archivovaným datem se dostanete jen pokud máte placenou variantu. Další je who.is, ovšem zde nejsou kompletní data.

e-mail, facebook, twitter a další podpisy na webu

E-mail je jako podpis. Pomocí něj se dá majitel často dohledat. Stačí jej někde na stránkách najít. Pokud nevede zrovna na e-mailové služby, které jsou zdarma můžete pak použít whois.

Obdobně se dá postupovat i v případě odkazů na sociální sítě. Hledejte v zdrojových kódech. V hlavičce se může skrývat email anebo propojení s Google plus. V odkazech zase  rel=”author”.

Stojí za to i kouknout do internetového archivu archive.org.

Pátráme na serveru

Ačkoliv se dnes dá koupit webhosting za pár korun, většina uživatelů, kteří mají více webů vsadí na multihosting anebo VPS. Takže proč toho nevyužít? Stačí si zjistit, na které IP adrese je dotyčná doména hostována. K tomu pomůžou opět ranky.cz. Jako čtvrtá záložka je Sousedé na AAA.BBB.CCC.DDD. Bohužel to občas nefunguje. Ovšem IP adresu získáte. Popřípadě můžete použít ve Windows příkaz ping. Pak už stačí jen využít službu, která si říká Reverse IP domain check. Zkusit můžete třeba yougetsignal.com.

Na sdíleném webhostingu tato metoda zřejmě moc efektivní nebude, ale v případě VPS či VMS dostanete seznam webů, které tam má majitel domény. pak stačí jeden po druhém procházet a s trochou štěstí nebudou všechny anonymní. Zvláště u .cz domény to zatím oficiálně ani nejde.

Bonus na závěr, jak anonymně registrovat .cz doménu

Na jednom fóru se jednou objevila debata, jak anonymně registrovat .cz doménu, tak aby se minimalizovala šance na její zrušení. Tuto debatu jsem pak vedl s více lidmi a došel jsem k následujícímu závěru:

  • Jako majitele použijte neexistující uvěřitelné jméno.
  • Adresa musí být reálná. Takže si v nějakém paneláku zřiďte anebo zaberte nepoužívanou schránku a uveďte na ní jméno námi smyšleného majitele. Pak stačí jednou za čas vybrat poštu a vyházet letáky.
  • Email vyřeší nějaká služba zdarma.
  • Pořiďte si někde levný telefon a k němu předplacenou kartu. Pozor operátoři vás budou nutit si pravidelně dobíjet kredit.

Takže teď máte reálnou poštovní schránku a telefonní číslo. Měli by jste projít všemi běžnými formami autorizace :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Jak zjistit vlastníka domény?”

  1. K tý anonymní registraci domény. Ono bohatě stačí využít služeb Hexageeku než vymýšlet takový kraviny se schránkami :)

    1. Wladass: ani jsem nevěděl, že se to někdo v ČR odvážil nakonec rozjet, vzhledem k podmínkám a zákonům. Díky za info.

      V každém případě tohle patřilo k tématu jak koupit hosting + doménu, aby na tebe nikdy nepřišli. Hexageek policii nakonec stejně data bude muset vydat. V původní variantě se počítalo s tím, že schránku vybírá nějaké dítě za sladkosti a nosí obsah na předem určené místo, tam to vloží do hliníkové obálky, kterou vycvičený pes skrz nepřehledný terén odnese do lesa a pak … Prostě nekonečné téma rozebírané u piva :)

  2. Díky za tip, nikdy jsem si dalších záložek na ranky.cz nevšiml.

    Hexageek sice tohle nabízí, ale zjistil jsem to až poté, co jsem potřeboval u domén něco měnit. Takže překvapení, že nejsem jejich vlastníkem.

  3. Tak samozřejmě, že pokud zvolíš anonymní registraci domény, tak nebudeš jejím vlastníkem. To je logické nemyslíš ?

    1. Wladass: to není tak celkem pravda. Když jsem dnes připravoval článek a otestoval proxy, Subreg nepotřeboval můj souhlas ke změně. K žádnému převodu nedošlo. Dokonce se nezměnil ani údaj Update Date ve WHOIS. To co má Hexageek není whois proxy.

  4. výborný článok, síce som všetky tieto metody už poznal ale pre niekoho môže byť v článku množstvo nových informácií

  5. Ad bonus na závěr) Osobně jsem spíše proto, aby se pravidla dodržovala, nikoliv obcházela…viz exemplární příklad s prodlužováním domén a la P.Š. před pár lety, kde se ovšem v celé kráse projevily díry v nastavení systému jako takového.
    Pokud jde např. o viditelnost vlastníka domény, je k zamyšlení, že např. u domény “EU” ovlivňuje Vaši viditelnost skutečnost, prostřednictvím kterého registrátora doménu zaregistrujete. I když jsem u jedné z nich požadoval skrýt telefonní číslo a registrátor uvedl, že to není možné s ohledem na EU pravidla, u druhého “kousku” není vidět ani moje jméno…inu, jiný “kraj”, jiný mrav.

  6. Já jsem ale nikde nepsal to, co tvrdíš. Já jsem psal, že Hexageek poskytuje anonymní registraci domény a to poskytuje. Doménu máš pak normálně v administraci a změny potvrzují oni.

  7. nechapu, proc potrebujes tu schranku a tel. cislo? Mne staci jenom funkcni email.

    1. neznamy: Když má CZ NIC podezření, že nejsi reálná osoba zkusí ti poslat dopis. Pak to jde už rychle.

  8. Že to teda ještě neodnesl Simon :D Někde jsem četl informaci, že se za ním(na adresu z registru) někdo vydal a na uvedené adrese jej vůbec neznají :)

  9. Upozornuji ale ze domaintools.com je defakto paraziticka sluzba ktera zneuziva pravidel vsech/vetsiny narodnich registru. NIC.cz sveho casu obesilal pravniky subjekty kteri se pokouseli podobnou sluzbu vytvaret. Nicmene to vypada ze domaintools kasle na kazdeho a pohodlne krade a zdima.

  10. Osobně jsem napráskal člověka co mi ukradl doménu. Když se jim vrátil dopis tak mu jí zrušili.

    2Admin: Kroť se s těmi radami. Uvědom si že to může někdo fakt udělat. Už teď je tu hodně doménových podvodníčků.

  11. Pain: Kdyz ztratis domenu, tak to je v prvni rade tvoje chyba. A nechapu pojem “domenovy podvodnik”. Co si pod tim predstavit?

  12. Na falesnou schranku nevyberes doporuceny dopis, ci dopis do vlastnich rukou. Takze overovacim procesem neprojdes.

  13. Jeste bych doplnil, ze u registratora/hostera ktery whois proxy na .CZ nabizi (neni to whois proxy jak spravne zminujes, ale stava se drzitelem domeny) diky ADR ktere plati pro .CZ domen, mu hrozi kdykoliv ze mu prijde soudni rozhodnuti z ADR bez toho aniz by o nem predem vedel a bez moznosti odvolani. To je duvod proc to nikdo soudny nenabizi.

Comments are closed.