Nová podoba služby Google Images je tak nějak na hraně

Google Images jsou zajímavou službou, která umožňuje procházet obrázky na internetu, anebo dohledat k některému originál. Službu si také oblíbili uživatelé a tak není divu, že se vyplatí při vytváření webu myslet i na obrázky. Často je to jednodušší a efektivnější než klasická optimalizace textu.

Před nějakou dobou se však rozhodl Google svou službu vylepšit a mám pocit, že z náhledu obrázku se stal už spíše prohlížeč obrázku.

Za hranicí náhledu

Náhled obrázku je taková citace textu. Měl by vystihnout koncept anebo být jen výřezem toho důležitého o čem je řeč. Rozhodně by neměl nahrazovat celé dílo. Google Images dokáže udělat náhled 832×533 px. To už je rozhodně více než jen náhled.

Náhledy jsou tak dostačující pro většinu uživatelů. Schválně si zkuste zadat třeba slovo vtipy. V podstatě jediné co celé službě chybí je jen tlačítko “další obrázek v řadě” napojené na tlačítko šipky. Tu by pak stačilo jen mačkat a můžete se smát všem vtipům na internetu.

Nevím někde zpovzdálí  jako by jsem nejasně zaslechl větu “Parazitují na obsahu jiných…”. Ale třeba se mi to jen zdálo.

Když už náhledy obrázků tak za naše peníze

Když jsem službu viděl prvně, napadlo mě o kolik vlastně musel Google technicky vyrůst, že dokáže v takové kvalitě uchovávat celý obrázkový internet. Jenomže, když jsem hledal nové pozadí na plochu něco mi nesedělo. Některé náhledy se nahrávají rychle jiné pomaleji. Že by jsme Google přecenil? Ale kdepak. To je tím, že “náhledy” jsou ve skutečnosti originální obrázky u nichž se jen změnila velikost. Pokud se tedy díváte na “náhled” šesti megabajtové infografiky, tak ve skutečnosti je to originál. Opera s tlačítkem otevřít obrázek to jen potvrdila. Navíc se ani nenahrával, protože už byl v cache prohlížeče.

Zase to někde vzadu zaznělo. Ta věta “Parazitují na obsahu jiných…”. Tentokrát už by jsem si byl i jistý, že jsem to slyšel.

Co s tím

Možností je několik. Pokud vlastníte třeba eshop, tak vám to vadit zřejmě nebude. Na vlastních obrázcích už stejně máte umístěná loga. Na kvalitní velké obrázky, o rozměrech pozadí na plochu, by stálo za to přidat do strany i nějaký ten text. Prostě práce s potenciálním zákazníkem jako na jiném grafickém materiálu. Pokud nemáte ponětí, doporučuji pro začátek kouknout do známých katalogů velkých značek. Vyberte dostatečně velké firmy, kterým papírový katalog sestavuje marketingové oddělení. Sledujte různé umístění cen, grafických prvků, poznámek, ikonek a tak dále. Sice je to trochu něco jiného, ale počítám, že váš SEO šaman na tom bude stejně jako vy :)

Pokud máte stránky s vtipnými obrázky, wallpapery, mapami anebo lovíte přes optimalizaci obrázků trafik pro minisite tak musíte přejít do obrany. Na útok totiž nikdo z nás není dostatečně důležitý. Samotně pidináhledy nám nevadí, takže zákaz indexovat obrázky nemůžeme. To by bylo navíc kontraproduktivní. Co ale můžeme udělat je, po vzoru staré dobré adult školy, kde se platilo za přenesená data, zakázat hotlinkování. Google Images totiž cucá trafik přímo ze serverů. Poslouží nám k tomu .htaccess.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?domena.tld [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ http://domena.tld/nahradniobrazek.jpg [NC,R,L]

Tento kód by měl zajistit ochranu vašich obrázků. Kdykoliv je někdo publikuje jinde, tak se mu místo něj objeví obsah na http://domena.tld/nahradniobrazek.jpg. Na něj můžete dát třeba pozvánku na vaši stránku. Přiznám se, že nevím co s tím hodlá Google udělat.

Závěr

Ačkoliv dnes už většina webhostingů vás nevypne za to, že mu přenášíte desítky GB dat měsíčně. Umím si představit, že by se to nově mohlo začít i objevovat. Dřív jsme obrázky optimalizovali. Nahrávat megabajtový obrázek na web byl nesmysl, protože by se lidem načítal celkem dlouho. Dneska každý mobil má minimálně 5 Mpx foťák, který vytváří opravdové obludy. Všechno to skončí nejdřív na webu a teď i v náhledech Google Images, které jsou nesrovnatelněji frekventovanější. Vaše vyfocená 2 megabajtová veverka tak může skončit v náhledech, kde na ní každý den klikne deset tisíc lidí, protože je roztomilá a hned máte přes 20 GB přenosu z jednoho obrázku za den. Teď si představte, že takovýchto šťastlivců bude na sdíleném webhostingu třeba 50. Krásných 1 TB přenosů za den z jednoho fyzického stroje. Ještě štěstí že v ČR máme samé neomezené webhostingy s neomezenými přenosy, že?

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Nová podoba služby Google Images je tak nějak na hraně”

  1. mne osobne sa nový google images nepáči, pretože na jednej MFA som mával denne 1500 UIP návštev z google obrázkov a nedávno to padlo na niekoľko stoviek

    pri tejto MFA som bol veľmi prekvapený ako ľahko sa optimalizovali obrázky a ako vysoko sa dokážu zobrazovať vo výsledkov vyhľadávania

  2. Jojo, pan Google začíná mít na autorská práva velmi zvláštní názory… nejvyšší čas na nějakou hodně šikovnou a agresivní konkurenci :D

  3. hele ale kupodivu šipky fungujou!

    takže se od teď budu bavit jen na googlu :D

  4. No mě přechod další obrázek funguje normálně šipkama na klávesnici (FF18). Dokonce se následující obrázek načítá předem. Tedy stažení obrázku z vašeho webu ještě neznamená, že ho uživatel viděl.

    Hádám, že když google pozná, že se nezobrazují správně, tak je ptostě nebude zobrazovat. Tedy efekt bude podle mě podobný, jako zákaz indexování. Můžete někdo to zkusit s jedním obrázkem, jestli a za jak dlouho si toho google všimne.

    Jinak spíš než jednotný obrázek bych vracel variantu třeba ve zmenšené kvalitě a vodoznakem uprostřed. Na to se dá použít třeba ImageMagick nebo IrfanView.

  5. Není ta nová verze vyhledávání obrázků někdy v polovině ledna? Taky mám sešup dolů s návštěvností na webu, který měl traffik z vyhledávání obrázků.

  6. Takisto vnímam pokles trafficu z google images približne na 1/3. Vidím, že celosvetovo sa od mnohých webmasterov ohľadom tejto zmeny strhla vlna nevôle, tak pevne verím/dúfam, že google túto zmenu snáď ešte prehodnotí a upraví ju k lepšiemu.

  7. Provozuju web s wallpaperama k moji skode jsem je jako 99% webmasteru neukrad, ale sam jsem je vytvarel takze muj web nema tisice obrazku, ale jen nejakou tu stovku ikdyz ze zacatku stacilo nahrat hromadu ukradenejch wallpaperu a kratkodobe tezit z MFA chtel jsem jit jinou cestou vytvorit web ktery bude pomalu zato poctive rust dnes po 5 letech lituji bylo to spatne rozhodnuti mam nekolikanosobne vice obsahu nez kdyz jsem zacinal ale prijmy diky google pandam a ted i novemu systemu nahledu obrazku (ktery byl vpodstate jedinym zdrojem navstev) jsou ted nizsi nez prvni mesic po spusteni! Lituju toho ze jsem nesel cestou rychleho zisku za cenu ze mne nekdo napraska a wb mi odstrihnou moh jsem mit vydelano a ja blbec na to sel poctive. nakonec googl nam ty obrazky krade vsem :(

  8. takovy OT:

    Na webu mam 1/4 zakazany obsah. Umistim na nem adsense, ktery se zobrazi jenom na 3/4 s povolenym obsahem. Muzu dostat ban?

  9. Ještě tam chybí blok s reklamou, jsem zvědav, kdy jí tam umístí. Když nad tím tak přemýšlím, nebude se pak ta stránka příliš lišit od jednoho MFA, se kterým se soudíme o použití našich fotografií

  10. Já bych to shrnul: Nová podoba služby Google Images je na přesdržku.

  11. Zameriavali sa len na to aby to vyzeralo pekne v používateľovom prehliadači, a čo traffic? :/

  12. Někteří už přišli na řešení které jsem navrhoval.

    Můžete si zahledat na google images třeba site:motifake.com

    Když je není referer takový jaký by chtěli, tak dají ztmavenou variantu s nápisem typu: klikněte pro originální verzi.

Comments are closed.