I do prodeje domén se musí investovat

Před pár dny mě zaujala na Webtrhu jedna diskuze. Šlo tam o prodej domény a náklady s tím spojené. Je zajímavé jak se lidé dívají na náklady ve výši stovek korun u prodeje domény za desítky tisíc. Přitom jejich marže v přepočtu na procenta jsou doslova astronomické.

Prodej domény podobně jako čehokoliv jiného je obchod. Musíte investovat do reklamy, propagace a spousty dalších věcí, aby jste něco prodali. Pokud nikdo o vašem produktu neví, tak je šance na prodej mizivá. Spíše tedy žádná.

Dejme tomu, že mám doménu, kterou jsem si nechal odchytnout u některého z registrátorů. Společně se mnou tak učinilo několik dalších lidí. V rámci soukromé aukce se cena domény vyšplhala na 5K CZK. Vím, že jí chci prodat za 40K CZK, ale nijak na to nespěchám. Můžu jí tak prodávat třeba dva anebo tři roku. Postupně jí budu nabízet. Občas jí hodím na IT diskuzní fóra, aukční servery anebo si zaplatím reklamní článek. Když uvidím dobrou příležitost, jako je prodej podobné domény zkusím to i trochu aktivněji. Jak se říká kuj železo dokud je horké.

Teď je otázka kolik do toho hodlám investovat. 35K zisk je dobrý, ale pokud to znamená, že jí budu prodávat donekonečna, tak je lepší zainvestovat třeba 15K do reklamy a propagace. Zůstane mi hezkých 20K CZK, což je slušná marže. Za 15K CZK už se nějaká slušná propagace udělat dá.

Jednoduše řečeno, když chcete vydělávat na doménách musíte být připraveni do toho něco investovat. Tím zvýšíte své šance na prodej. Občas nějaký ten reklamní článek, jindy koupit reklamu na své doménové portfólio. To je další věc. Kdo to s prodejem domén myslí opravdu vážně, měl by si začít budovat nějakou prezentaci svého doménového portfólia a to prezentovat společně s doménou samotnou. Vždy se dá k nabídkám domény přidat i odkaz na fakturační údaje, anebo detailní popis jak probíhá převod. Chce to budovat si značku. Jestli budete mít v portfóliu domény za miliony korun, tak reklamu za pár desítek tisíc ročně si musíte mít možnost dovolit.

Hodit do aukce předražené domény umí každý, ale investovat do jejich propagace, to už chce nějaký ten byznys plán ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “I do prodeje domén se musí investovat”

  1. Jako nejobtížnější vidím krok, jak doménu koupenou za 5K prodat za 40K, aby se nestalo, že i po letech bude po proinvestovaných 15K do reklamy stále nejlepší nabídka 4.9K, na které stojí ten druhý z původní aukce a lepší poptávka už nepřijde.

  2. Tento model se dá jistě aplikovat obecně. Chci-li vydělat, nestačí sedět v koutě a čekat, jestli přijde zákazník a něco si koupí. Věcem se občas musí pomoci… :-)

  3. Řekl bych, že u domén platí nepřímá úměra. Čím lepší doména, tím méně peněz je potřeba utrácet za propagaci a naopak.

  4. Spousta lidí bere domenu jako něco jiného než běžnou investici. Oproti jiným oborům se v doménách pohybuje dost lidí co oboru nerozumí a tudíž je ani nenapadne do toho něco ivestovat. Většina lidí co prodává na Webtrhu jsou lidi co nikdy na doménách pořádně nevydělají, ale jsou oslněni úspěchy pár vyvolených.

  5. ja to stale vidim tak, ze cim vice budu propagovat, tim vice se mi hodnota domeny snizuje, resp. to, co mi vleze do kapsy.

  6. Člověk se pořád učí. Něco podobného jsem zažil s investicí do svatebního salonu. Koupil jsem vybavení, vše nechal naaranžovat a potom už se mi nějak nechtělo dávat další peníze za reklamu. A kupodivu lidi nechodili. :-)

Comments are closed.