Microsoft začíná tlačit na pilu

Jestli někdy něco Microsoft opravdu podcenil, tak to byl internet a dohnat konkurenci se mu pořádně nepovedlo dodnes. I když jak je vidět tak se opravdu snaží. Koupě Yahoo! se mu vyplatila a Google musel zbystřit. V červenci měl na americkém trhu s vyhledáváním Google 66,8%, Bing 15,7% a Yahoo! 13%. Což je super, ale to nestačí.

Největším trumfem Microsoftu bude určitě Windows 8, který si s Bingem až nápadně moc rozumí (viz. článek Bing zkusí nabrat body díky Windows 8). Microsoftu jde o hodně. Jednak by si celkem rád ukousl z tučného koláče reklamy. AdWords v podstatě živý všechny projekty Google z velké části, takže se jeho projekty vůbec nemusí bát nové konkurence, která se musí spoléhat na investice a reklamu. Což je znát například u Google plus. V podstatě je stejný, na rozdíl od stále objemnějšího pravého sloupce v Facebook timeline. No a pak je tu budoucnost v podobě obláčkových aplikací. Ty budou napojené převážně na mobilní zařízení. Jednoduše řečeno. Kdo ovládá trh s vyhledáváním ovládá i internet.

Jenomže jen na W8 se spoléhat nedá. Je tak nutné bojovat na více frontách. Takže si manažeři z Microsoftu potřásli rukou s manažery z Amazonu a výsledkem je, že každý Amazon Kindle Fire tablet bude mít jako přednastavený vyhledávač právě Bing (vyhledávání přes adresní řádek). Aby náhodou proti tomu nebylo nějaké EU like společenstvo, je zde samozřejmě možnost si nastavit jakýkoliv vyhledávač budete chtít. Ovšem proč by to BFU vlastně dělal? Pokud přemýšlíte co za to dostal Amazaon na oplátku tak to bylo univerzální poděkování, tedy pár set milionů dolarů. Kolik přesně si můžeme jen tipovat. Například Google dal Mozzile v prosinci 2011 celkem 300 milionů dolarů ročně, za to že bude přednastaveným vyhledávačem.

PR a reklamní agentury jedou také na plno. Nedávna reklamní kampaň Bing it on údajně dokazuje, že v kvalitě výsledků vyhledávání poráží Google v poměru 2:1. Tlačí tak na největší slabinu Google a to, že jej všichni používají ze zvyku, protože přeci má ty nejlepší výsledky. Samozřejmě tohle se týká pouze USA. U nás se srovnávat nedá, protože Bingu stále chybí procrawlovat a zaindexovat velká část českého internetu. Že by se jen nechtěl pouštět do souboje se seznamem, přeci jen mají mezi sebou dohodu o zahraničním vyhledávání.

 

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Microsoft začíná tlačit na pilu”

  1. Já už se moc těším na tablety Surface od Microsoftu. Google je poslední dobou kvůli orientaci na zisky takový kolos dvou tváří. Jednou stranou se stále chová jako Don’t be Evil, ale z druhé strany je na něm stále víc znát orientaci na maximalizaci zisku a posouvání hranic toho co dovolí.

  2. Trocha opravdové konkurence by určitě monopolnímu googlu jenom prospěla nejen ve vyhledávaní a i ohledně reklam. Snad se Microsoftu povede ukousnout alespoň polovinu trhu.

  3. Já naopak párkrát narazil na to, že Bing měl aktuálnější obsah než Google. Tak čert ví jak to je.

  4. Zajímavý článek a jsem opravdu zvědavý, jak se to bude vyvíjet do budoucna. Hlavně jak se k tomu postaví SEO specialisté, kteří budou muset řešit také pozice pro Bing :)

  5. V poslednej dobe mi stále viac a viac ľudí chodí z BING, stále to nedosahuje ani 5% z google ale tri mesiace dozadu to bola 0. Uvidíme ako sa BING etabluje na SK/CZ trhu.

    Predpokladám že v Čechách bude mať väčšiu šancu, nakoľko u Vás funguje aj Seznam. Tu na Slovensku zatiaľ ludia používajú len a len Google

  6. Ja som zase čítal, že v novom kindle fire HD bude z Androidu odstránené vyhľadávanie Google a namiesto neho tam bude predvolené vlastné vyhľadávanie Amazonu

  7. Nemam microsoft rad ale v tomto jim preju uspech, google s jeho ZOO konkurenci potrebuje :)

  8. Jerry: Na Moravě máme internet jen když vane vítr ze západu. Prý tomu říkají wifi internet, ale my to chytáme normálně na hrabě.

  9. No ja som ten Bing schvalne trosku otestoval v SK pomeroch a zatial nic moc. Hodne neaktualne vysledky

  10. Asi to nezaznělo moc jasně, ale uvědomte si, že si všechno toto M$ kupuje.
    Zatímco Google vyrostl na své kvalitě, M$ prostě uplatí firmy co mají na trhu nějaký vliv. Tak to dělá stále, je jedno o jakou formu služeb jde.
    Na tom není nic k obdivování a fandění. Prostě styl “Fšechny si vás kupim :)”.

  11. vyhledávání je přítomnost i budoucnost internetu a vzhledem k rostoucí oblibě malých “počítačů”, tedy chytrých telefonů a především tabletů je pro vyhledávače důležité ovládnout tento trh. podpora OS Android ze strany Googlu taky není náhodná a nezjištná – Google chce mít svůj vyhledávač (a další své služby) integrované do OS a tím do mobilních zařízení, která lidé denně používají – tím pádem tak lidi budou používat právě jejich služby

  12. Podla mojich skusenosti BING dava presnejsie vysledky pri hladani anglickych vyrazov pri hledani na .com domenach, mam pocit ze BING je relativne menej spamovany ako Google.

    Zaujimave je ze BING (MSN Adcenter) poskytuje v sucasnosti vyssie ROI na platenu reklamu PPC ako Google kde su ceny za klik na konkurencne vyrazy katastrofalne drahe.

Comments are closed.