Bude muset Google platit za indexaci německých článků?

V Německu se připravuje zajímavý zákon, podle kterého by musel Google platit německým magazínům a informačním portálům za to, že zobrazuje ve výsledku vyhledávání jejich nadpisy a pár úvodních vět. Přijde vám to absurdní? Tak se pojďme podívat na vyjádření obou dvou stran.

Vydavatelé obsahu argumentují tím, že vytváření kvalitního obsahu je poměrně náročná záležitost, která stojí hodně peněz. Google si pak jen vezme jejich obsah a nabídne jeho ukázku návštěvníkům. Samozřejmě nezapomene přidat všude kolem spoustu reklam. Jeho to prakticky nic nestojí. Prostě vydělává peníze na úkor obsahu druhé strany. Ostatně sami určitě uznáte, že i u nás jsou různé agregátory zpráv fungující na podobném principu zcela automaticky.

Google na to reaguje slovy, že kdo o indexaci nestojí může si umístit na své stránky kód, který jej z výsledků vyhledávání vyřadí. Čímž ale na druhou stranu přijde o pořádný kus návštěvnosti. Mluvčí společnosti Google pro severní Evropu navíc poukazuje na fakt, že tím utrpí hlavně běžní uživatelé, kteří ztratí možnost vybírat si z většího množství kvalitního obsahu.

A kde je pravda? Google vydělává poměrně velké peníze na cizím obsahu, což je nezpochybnitelné. Na druhou stranu dnešní svět už si neumíme bez jeho vyhledávání představit. Díky moderním technologiím do kterých investoval nemalé prostředky dokáže třeba tento článek zobrazit v indexu vyhledávání do 5 minut. Na druhou stranu vydavatelé obsahu by si za svůj pracně vytvářený obsah rádi také něco ukousli. Ostatně uživatel si danou zprávu přečte jen jednou a zbývající vydavatelé často s lepším zpracováním utřou nos. A to jen díky řazení výsledků, které je tajné. Německý zákonodárci tak mohou vlastně uspokojit obě strany. Google se podělí o zisk z reklamy s informačními médii a ta zase budou moct říct, že peníze po Google nechtějí, ale podle zákona si je vzít musí. A uživateli to vlastně bude naprosto jedno.

Zdroj

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Bude muset Google platit za indexaci německých článků?”

  1. Znie to zaujímavo je to vlastne taký paradox. Celkom prijateľný zákon :-)

  2. Uy vidim, jak mi Google bude posilat penize :). Ono nejde jenom o vyhledavac, ale i agregatory, ktere by musely platit autorum obsahu. Pokud je takovy web udelan pouze jako monstrozni ctecka cizich zprav, tak se s vydelkem muzou rozloucit. Mnohem lepsi by bylo nechat to tak, jak to je.

  3. Málokdo si může dovolit vyřadit své stránky z vyhledávání. Ono, kdyby se toho chytl třeba Bing a nabídl nějaké peníze pro weby, které zakážou googlu indexování, tak by to mohlo být zajímavé. Otázka zní, jak by to bylo drahé a jestli by na to vůbec někdo přistoupil.

  4. Aby to nakonec nedopadlo tak, že Google bude zobrazovat pouze výsledky webů, které za to nebudou chtít zaplatit a zase platbychtivy magaziny utrou nos a dokonce dvojnasobne, protoze prijdou o cast navstevnosti z Google. A nebo jim bude zobrazovat pouze odkazy bez snipetu, na ktery nikdo nebude klikat. Google najde nejakou mezeru, nebo si s tim poradi jinak a nic platit nebude.

  5. Fabulator: Tohle by byla zajímavá myšlenka. Když Google dokáže vyhazovat stamiliony dolarů za to, že bude jako výchozí vyhledávač v prohlížečích, proč by si Bing nedokázal zaplatit klíčové mediální hráče ať bojkotují Google. Problém by byl v tom, že by se Google mohl bránit – kartelová dohoda nebo něco podobného.

    Nicméně, já se Googlu divím, že je z News nevyřadí. Když se jim to nelíbí, že jim tam odtud teče trafik zadarmo, tak ať zapláčou nad výdělkem bez Google News:-)

  6. myslím, že jediná rozumná věc, kterou by Google mohl udělat je vyřadit všechny weby které si stěžují z výsledků vyhledávání. To by si to velmi rychle rozmysleli. Odhaduji, že Google u těchto webů bude dělat tak 20 – 30% návštěvnosti a to by je hodně bolelo :)

    Jenom zneužívají toho že Google má dost peněz, a že EU si potrpí na různé monsterprocesy …

  7. Podle mě, klidně ať ten zákon odsouhlasí. Google je přestane indexovat a uvidíte jak po propadu 50% návštěvnost dolů rádi tvůrci obsahu nechají google zadarmo stahovat obsah.

    Těžko vysvětlovat v dozorčí radě, proč je najednou propad 50% návštěvnost a tímpádem možná i 50% zisků z reklamy dolů.

  8. Specielne pro německo/.de TLD zavede v robots.txt nastaveni “Allow: ” a weby ktere toto nebudou mit nastaveno nebudou indexovany vubec. :)

  9. Blbost. Kvalitnímu webu Google pošle lidi a dá mu pěkné ranky. Jen idiot to neumí monetizovat.

  10. Pokud nějaký web vycucává celé RSS a zobrazuje jinde celý článek tak by to mohlo vadit… protože návštěvník nemusí přijít na můj web, nebudu mít návštěvnost, akci a nebudu mít peníze z reklamy.

    Ale pokud jde o pár úvodních vět tak je to blbost. To není článek, ale upoutávka. Takže v podstatě reklama na můj web, proč by za to oni měli tedy platit?

Comments are closed.