Odpověď na 10 nejčastějších otázek z Google

Dneska zkusíme takový menší experiment. Z Google analytics jsem vybral 10 TOP slovních spojení na které chodí lidé a zároveň se dají proměnit v otázku. Zkusím na ně odpovědět. Původně jsem dokonce uvažoval o video blogpostu, ale nechce se mi to nahrávat a následně střihat. Možná až bude trochu více motivace :)

Jak najdu drahé keywordy adsense?

Hlavním zdroje informací pro hledání vhodných keywordů je AdWords Keyword Tools. Když se přihlásíte k svému Google účtu nemusíte vyplňovat otravný captcha kód.

Jestliže cílíte na ČR a češtinu, přenastavte si Locations and languages.

Pokud nechcete hledat konkrétní tématické oblasti, tak doporučuji využít možnost hledání klíčových slov přes existují internetové stránky. Můžete si vybrat nějakou, třeba i dost obecnou, a jednoduše jí tam zadat. Touto metodou lze najít slovní spojení, která nejsou moc známá a nemají velkou konkurenci.

Já jsem třeba zkusil aukro.cz. Vyjel mi poměrně velký seznam. Pěkně si výsledky v tabulce seřadím podle Approximate CPC (Search). A hned tu jeden drahý keyword vidím – brzdový spínač octavia za 3,31 USD. Vzhledem k lokální hledanosti 36/měsíc by takové MFA tisíce za měsíc nevydělalo, ale třeba se pod ním nachází další hezká slovní spojení. Klikneme na něj a zvolíme si Show more like this. Jak je vidět jen jeden další keyword s cenou nad 1 USD.

Podobnou metodou se dá, pokud tedy máte čas, dopracovat k zajímavým drahým keywordům. Schválně si zkuste zadat web mesec.cz, budete koukat :)

PS: Samotné keywordy vám ještě velké výdělky nezaručí. Záleží na mnoha dalších faktorech. Správci PPC kampaní by mohli vyprávět.

Jak jsou na tom Webtrh klony?

Jak se dalo očekávat přežily jen ty nejsilnější, anebo nejzajímavější. Pro mě je zajímavým překvapením webdeal.cz. Nahrnulo se tam celkem dost lidí, co měli na webtrhu problémy (ban). Myslím, že některým jsem dokonce dal varovný bodík, když jsem dělal moderátora. Ale na WebDeal prostě fungují v pohodě. Nevím jestli je to atmosférou, jiným přístupem anebo jen dozrál čas. Ale fungují tam. Webdeal na starý Webtrh ale atmosférou nemá. To bylo jiné.

Je to vlastně jediný fungující projekt, který zůstal. Zbytek se potácí většinou v nezájmu provozovatelů. Je zde vidět jak moc je nutné o celý projekt se starat.

Takže jen krátce o ostatních.

  • Webfair.cz – Krok před klinickou smrtí, ovšem tamní anarchie (bezvládí) vytváří poměrně zajímavou atmosféru. Ještě by se to dalo nastartovat.
  • Werb.cz – Zaspamováno, mrtve.

Další nemá cenu zmiňovat.

Ovšem jeden projekt, který má atmosféru začátku webtrhu tu je a bylo by ode mě velice nezodpovědné vůči vám jej nezmínit.  Affilaci.cz možná není nejaktivnější, nepřibývají tam posty každý den a počet členů je jen 72. Ale opravdu tam na mě dýchla atmosféra starého webtrhu, když jsem jej objevil. Tak mě napadá, že jsem se na Affilaci.cz ještě neregistroval :)

Funguje prodej domén přes subreg aukce?

Ze začátku celý systém nakopl Denny007, který do něj naházel LL.cz a NN.cz domény. Pár hezkých kousků se dokonce i prodalo, ale prostě tomu chybí reklama stejně jako u dAukce. V každém případě dvouznakové domény se zde stále prodávají a často za slušné ceny.

Nespornou výhodou je jednoduchost celého systému. Navíc to zastřešuje přímo subreg. Dá se využít i pro převod domény prostřednictvím třetí osoby (subregu). Není nutné k tomu tahat notářskou úschovu.

Přes subreg aukce jsem něco prodal. Vše šlo velice pohodlně a bez nejmenšího problému. Kupec se zatím hledá těžko. Ideálně pokud si jej najdete sami :)

Chtěl jsem přidat seznam 10 nejdražších domén, ale vlastně to není nutné vše si můžete prohlédnout přímo na stránkách domenove-aukce.cz/cz/?act=historical.

Kdy bude přepočet Google PageRank?

Tak na tuhle otázku se těžko odpovídá. Většinou to bývá v 3 – 4 měsíčních intervalech. Někdy je interval vynechán. Poslední byl začátkem tohoto měsíce. Další by tak mohl být někde začátkem listopadu. Počítám, že jej bude předcházet nasazení vylepšené některé z Pand. Takže by jsem sledoval různé prohlášení o připravovaných změnách Google algoritmu,  přidal k tomu nějaký ten americký svátek a plus mínus se to dá nějak určit. Takže 11. listopad anebo den díkuvzdání. I když už se stalo, že byl přepočet GPR přeložen na Vánoce. Ale pokud by jsem si mohl vsadit tak to díkuvzdání.

Funguje sworp?

Sworp.com má teď na titulní obrazovce vydelek.cz. Koncem minulého roku jej údajně koupila MEDIACENTRUM GROUP a. s., což se teď objevuje i na stránkách v kontaktech. Přiznám se, že už informace kolem něj nesleduju. Skončil jsem u negativních vyhlídek. Pokud máte doménu s českým trafikem tak jí zaparkujte na namedrive.com anebo bodis.com. Obojí funguje a vyplácí peníze. Popřípadě udělejte minisite a zaplácejte to PPC reklamou. Anebo vezměte tématický affiliate. Nacpěte na doménu redirekt s affil linkem a buď to půjde anebo nepůjde :)

Ohledně affiliate sítě sworp.net máte daleko více možností. Pokud jste plátci DPH zkuste cj.com (nezapomeňte se registrovat na britskou verzi), jestli ne tak webexsys anebo espoluprace atd. Je jich hodně.

Jak má vypadat adexpert faktura?

Takže adexpert je natolik vymakaný systém, že po vás fakturu chtít nebude :)

Ale jelikož se jedná o příjem tak si to nějak musíte do účetnictví založit. Takže vytvořte si klasickou fakturu se všemi náležitosti. Do variabilního symbolu zadejte ten, co použil adexpert k vyplacení.

Do popisu zboží uvádím: “Provize za pronájem internetových reklamních ploch přes systém AdExpert”.

Tak hotovo problém vyřeše. Faktura je spárovaná s platbou na účet. Ovšem já jsem plátce DPH. Jak je to u neplátců si nejsem jistý.

Vyplatí se google plus?

Je to další kanál, kterým proudí návštěvníci. Založení profilu a jeho správa není nijak náročná záležitost. Přidat si na stránku tlačítko +1 a kliknout si na něj, když vydáte nový článek není vůbec časově náročné. Na svůj profil nemusíte nic sáhodlouze vypisovat. Jednou za čas nasdílíte článek, kouknete na komentáře k němu. Stojí za to sledovat i lidi, kteří si vás přidali do kruhů. Google plus není FB. Nikdo se na vás nebude zlobit, když mu “neolajkujete” fotku.

Prostě to berte jako možnost jak získat nové čtenáře, klienty, zákazník anebo fanoušky. Rozhodně se vyplatí alespoň držet krok s konkurencí.

Jak funguje přefakturace google adsense?

Teoreticky budete zobrazovat reklamu někoho jiného. On jí bude sledovat přes statistiky a pak vám dá poměrnou část zisku, na které jste se dohodli. Prostě vám bude platit za zobrazování reklam, jak to dělá třeba adexpert. K statistikám nebudete mít přístup.

Nedávno se mě ptal jeden člověk jestli musí mít ŽL pokud zobrazuje něčí AdSense reklamu a ten mu za to jednou za X měsíců dá peníze. Teoreticky se jedná o jednorázový příjem, který když nedosáhne určité částky, tak by nemělo být nutné mít ŽL. Něco jako, když za vámi přijde člověk a řekne: “Napiš mi reklamní článku k tobě na blog a dám ti dva tácy”. To je jednorázový příjem. Tady je to tak na hraně a popravdě si netroufám nic k tomu dalšího říct :)

Kde je hromadné ověření cz domén?

Pokud chcete hromadně ověřovat .cz domény, tak budete muset sáhnout po nástroji od czechia.com Hromadné ověření. Mělo by to zvládnout až 100 domén. Teď si nejsem jistý, ale myslím, že žádný jiný registrátor takovéto hromadné ověření domén .cz neposkytuje. Poděkovat za to můžeme naprosto nepochopitelné politice CZ NIC, která nadměrný počet dotazů na registr zpoplatňuje. No je vidět, že czechia.com na to prostě má a nějaké drobné je nevytrhnou.

Konkurence placla.cz?

Za současného stavu je jedinou konkurencí systému PlaCla affiliate a v extrémních případech dokonce PPC. Pokud provozujete specifiky zaměřený blog či portál, affiliate systémy se dají poměrně dobře využít. Jako příklad uvedeme jistého nejmenovaného majitele blogu, či spíše magazínu, který si pořídil nový mobil. Napsal o něm recenzi a do článku vložil affiliate odkazy. Předem byl domluvený s provozovatelem obchodu a vyjednal pro čtenáře dárek v podobě reklamního pouzdra, nějaké firmy (tuším to byl zahraniční operátor, mobily byly z Německa v rámci akce za slušnou cenu). Něco nakoupili čtenáři, ale většinu nabral díky dobrým pozicím ve vyhledávačích. Ve výsledku měl mobil za polovic. Marže u elektroniky nejsou zas tak velké :)

V současné době je tak podle mě jediným konkurentem PlaCla affil. Samozřejmě ale předpokladem je nějaká ta návštěvnost. Bez ní to nepůjde.

Konkurentem ale může být i PPC reklama. Rozdíl mezi klasickým a PR článkem může být i dvojnásobný CPM. Chce to ale trochu šikovnosti. Pokud jste někdy uvažovali o SAS (smart affiliate sites), tak tady si to můžete vyzkoušet. Spousta inzerentů cílí na určité problémy/požadavky. Když pro tento druh cílení napíšete článek, tak se vám zobrazí i patřičná reklama, která může motivovat čtenáře dále pokračovat formou kliknutí na reklamu.

Například napíšete článek jak vytvořit vlastní svíčky. Součástí návodu jsou i suroviny. Na ty právě cílíte. Když si čtenáři přečtou návod, napadne je zjistit kolik stojí jednotlivé suroviny. Kolem článku je reklama s nabídkou levných surovin k tomu potřebných.

No i když takovýto luxus s tématicky cílenými reklamami zatím nabízí jen AdSense.

Závěr

Na spoustu zajímavých dotazů se nedostalo. Takže pokračování příště. Dneska mě ještě čekají dva články pro cn130, co jsem chtěl napsat :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Odpověď na 10 nejčastějších otázek z Google”

  1. Ad hromadné ověření : někde jsem slyšel že ignum tyto informace kontroluje přes nějaké cache proto mohou být nepřesné, jak je na tom czechia ?

  2. A kdy bude přepočet Sranku, to by mě dost zajímalo ? už dlouho se nic nedělo a to je u seznamu divné.

  3. Prepocet sranku? Jako kazdy rok na konci listopadu, aby si eshopy vanoce neuzily :-D

  4. HEXAGEEK ma taky hromadne overeni velkeho mnozstvi kusu a TLD

  5. názor zkušeného: vyplatí se mi placla více nez affil při návštěvnosti tematickéko webu kolem 50 – 100 UIP za den? nebo to je tak nízká návštěvnost, že je pod rozlišovací schopnostní určit, který systém by mohl vydělávat více?

    1. Tom: záleží na cílovce čtenářů. Pokud jim například nabídneš slevu na něco co běžně kupují, tak máš dost velkou šanci, že se ti affil vyplatí víc než PlaCla. Navíc požadavky na většinu článků z PlaCla jsou dosti nekompatibilní s článekem samotným. Prostě vypadá uměle.

Comments are closed.