Menší SEO úklid na 404m.com

Po delší době jsem si procházel statistiky na Google Analytics na blogu a celkem mě překvapilo jak velký rozdíl je mezi návštěvností z jednotlivých vyhledávačů. Z Google mi chodí 91,82% návštěvníků a ze Seznam.cz 7,44%. Je to i na poměry zaměření 404m.com celkem velký rozdíl. Osobně si myslím, že za to může velký počet odkazů, který se zde nachází.

Původně jsem chtěl počet zpětných odkazů srazit alespoň pod 100. Podle jednoho SEOmatu jich tu mám přes 150. Přiznám se, že se mi je ručně počítat nechtělo. Alespoň k něčemu jsou dobré :)

Jenomže když se na to tak koukám, tak není moc kde odkazy ubrat. Jen samotný archiv stránek vede na 52 měsíců. Do toho 27 kategorií, které lidi potřebují jako rozcestník. No to už moc prostoru nezbývá. Dole je pak 30 odkazů s posledními články na nejzajímavější kategorie. Sice jsou zalezlé až dole, ale lidé přes tyto odkazy obsah občas hledají. Situace tak vypadá poněkud neřešitelně.

Takže uklízím podle používání. Minifórum mi tu nějak umřelo, takže rozcestník na jeho kategorie dávám pryč. Z posledních příspěvků tam bude stačit 5. Dole projdu užitečné odkazy a nechám tam jen ty, které jsou stále aktuální. Nakonec zredukuju i odkazy na témata o doménách, seo a podnikání na 5.

Úprava standardního widgetu pro Poslední komentáře

Přes tento widget proudí celkem dost lidí na jednotlivé příspěvky. Dalo by se říct, že je to důležitý rozcestník. Nechám ho tedy nahoře, jen musím něco udělat s některými lidmi, kteří jej využívají jako bezplatnou reklamu. Místo jména používají klíčová slova, píšou zbytečné příspěvky atd.. Navíc levý horní panel plný odkazů často mate vyhledávače. Zvláště seznam.cz, který teď potřebuju nějak přesvědčit, že se snažím psát pro lidi. Rozhodl jsem se tedy odstranit odkazy vedoucí na stránky uživatelů z tohoto widgetu. Řešení bylo jednoduché:

  1. Otevřete si soubor default-widgets.php, který najdete v adresáři wp-includes .
  2. Najděte v něm třídu WP_Widget_Recent_Comments .
  3. V ní na nejdelším řádku, který začíná  $output .=  ‘<li class=”recentcomments”>’ … najděte funkci get_comment_author_link()  a nahraďte jí za funkci get_comment_author() .

Tím z widgetu Poslední komentáře odstraníte odkazy a ponecháte jméno autora.

Zabránění duplicitě na WordPressu

Přiznám se, že se k tomu chystám už delší dobu, ale ne a ne to dotáhnout do konce. Jak jistě víte Google iniciativně indexuje naprosto všechno na WordPressu a to včetně výpisu štítků, kategorii, archivů a často i hledání. Tohle vše ale vede k duplicitě. Zvláště pokud nezalamujete posty pomocí tagu more. V indexu by měla být jen hlavní stránka, blogposty a stránky. Se vším vám pomůže plugin All in One SEO, který většina z nás používá. Stačí zaškrtnout Neindexovat rubriky, Neindexovat archivy, Neindexovat archivy štítků. Neindexovat v tomto případě znamená noindex, follow. Nemusíte se bát že přijdete o nějaký linkjuice.

Závěr

Počet odkazů jsem zredukoval na 118. Odstranil některé nefunkční a přebytečné. Budu muset vyřešit jak to udělám s tím archivem. Možná by se dal použít nějaký jednoduchý plugin postavený na flash anebo javascriptu.

Ještě jsem poupravil generování tagů title. Nemusí v nich být jméno blogu. Stejně většině lidem nedává smysl :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Menší SEO úklid na 404m.com”

  1. Myslím si, že tímto způsobem navýšení návštěvnosti ze Seznamu nedosáhneš. To, že na 404m chodí drtivá většina přes Google, je podle mě tím, že tito lidé se zaměřením na IT a příbuzné obory prostě využívají hlavně Google. Na Seznam jdou jenom proto, aby si ověřili současné postavení svých webů v SERPu.

  2. add “Do toho 27 kategorií, které lidi potřebují jako rozcestník”

    osobne si nepamatuji kdy naposledy jsem na nejakem webu kliknul na nejaky odaz z podobne navigace. Jeste tak cas od na idnesu kliknu v hornim menu na “sport” nebo “pocasi” ale jinak se po vetsine webu pohybuji pres odkazy v obsahu nebo pres odkazy na souvisejici na konci clanku nebo si vyberu neco z nejnovejsich clanku na HP …

    kdyz neco nemohu najít tak spis nez proklikavt kategorie pouziji interni hledani na webu nebo radeji rovnou google …

    z pohledu uzivatele mi tedy odkazy na kategorie/rubriky/tagy jako mas ty vubec nedavaji smysl …

  3. “Minifórum mi tu nějak umřelo”
    za seba ti poviem že som sa niekoľko krát chcel pozrieť na miniforum a aj niečo napísať, ale zdalo sa mi neprehľadné a nevedel som sa v ňom v krátkej dobe orientovať. Predpokladám že v tom bude hlavný problem. Ľudia ťa poznajú a veria ti, takže vedia že ak tam napíšu určite im skúsiš pomôcť ak budeš vedieť. Takže rolu určite nehrá to že tam chodí málo ľudí.

    1. sonny: máš pravdu, bylo to zbytečně komplikované. Zredukoval jsem počet kategorií na minimum.

  4. “Stačí zaškrtnout Neindexovat rubriky, Neindexovat archivy, Neindexovat archivy štítků. Neindexovat v tomto případě znamená noindex, follow.”

    Neřekl bych, že tohle Google vadí. Osobně nechávám vše indexovat a chodí mi velké množství lidí z dotazů na konkrétní “štítky”. Nechávám indexovat jak štítky, tak rubriky a funguje mi to tak už dlouho bez problémů. Neindexuji akorát archiv. Podle mě s tím Google počítá při indexaci, jelikož se jedná o známý WordPress.

    1. To asi ne. Spíš jsem tady toho měl víc než je zdrávo. Možná jsem si vysloužil i nějakou penalizaci :)

  5. Kde se to dá zjistit kolik mám těch odkazů? :-)

  6. Jak už bylo řečeno, tím moc Seznam nepodpoříš. Spiš přesvědč tvoje čtenáře, ať začnou hledat na Seznamu, protože teď jsou evidentně všichni na Googlu. :-)

  7. Jak velká hustota interních odkazů může vadit, že to vede až k takto drastickým opatřením? Měl jsem dojem, že jejich pestrá struktura (třeba s pomocí widgetů WordPress) může být spíš užitečná. Nebo ne?

  8. Josef Řezníček: Na Seznamu? Brr, chytám osypky. Já osobně bych Seznam vůbec neřešil. Jak praví první komentář – lidé z IT a kol. používají google. Proto ten rozdíl.

  9. Není moc dobrý nápad upravovat přímo zdrojové kódy WordPressu. Při další automatické aktualizaci budou tyto úpravy smazány… Lepší je asi v tomto případě použít nějaký plugin (např. Better WordPress Recent Comments) nebo si vytvořit nějaký vlastní jednodušší plugin.

Comments are closed.