Google Transparency Report

Google Transparency Report je takový PR projekt, který má společnosti Google vylepšit obraz u veřejnosti. Nějakou dobu se pořád spekulovalo o tom, kdo vlastně má možnost výsledky vyhledávání ovlivnit. Jsou tu různé lobbistické skupiny z řad multimediálního průmyslu a samozřejmě i politická snaha o udržení některých zpráv pod pokličko.

Aby Google zabránil spekulacím komu vlastně jde na ruku, rozhodl se spustit Google Transparency Report. Na stránkách najdete kompletní přehled všech žádostí o vyškrtnutí stránek z indexu. Různé statistiky, jako například která doména přišla o nejvíce URL, anebo seznam organizací a držitelů ochranných známek, kteří o vyřazení z indexu zažádali.

Podle Google je každá žádost posuzována velice individuálně. Jako příklad uvádí stížnost jedné společnosti, která požadovala odstranění výsledku vyhledávání vedoucího na recenzi o její TV show na celkem autoritativním internetovém magazínu. K porušené autorských práv v tomto případě nedošlo, protože se jednalo o novinářskou recenzi.

Jsou tu ale i snahy o využití, tedy spíše zneužití,  systému na odstranění výsledků vyhledávání. Poměrně často se prý stává, že někdo chce odstranit obchodního konkurenta, špatné recenze na produkt anebo špatné zkušenosti přímo s člověkem/firmou.

V každém případě Google respektuje právo na obhajobu. Pokud si někdo bude na vás stěžovat, máte možnost se bránit pomocí counter-notice (odvolání) prostřednictvím Google Webmaster Tools.

Jinými slovy Google vytvořil stránku, kde je jasné kdo si stěžuje na koho.

Zdroj:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Google Transparency Report”

  1. bol by som zvedavý ako to preveruju. lebo podľa mna im tam chodí milion stažností denne.

Comments are closed.